Oct
15
Thu
Dora Bakek – Pripadati gradu @ Galerija ZILIK
Oct 15 @ 19:00 – Oct 29 @ 20:00

U četvrtak 15. listopada 2020. s početkom u 19 sati otvara se samostalna izložba “Pripadati gradu” akademske umjetnice Dore Bakek u Galeriji ZILIK u Karlovcu. Umjetnica će se predstaviti izborom radova iz dva ciklusa “Hommage Rijeci” i “(De)konstrukcija grada”. Riječ je o nizu radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici.

Dora Bakek sudjelovala je na Malom ZILIK-u ove godine. Održala je maštovitu likovnu radionicu za djecu pod nazivom “Spoji-odvoji: čudnovate životinje”. Nakon uvodnog razgovora o teksturi životinja i kako ju prikazati u crtežu, Dora Bakek je upitala djecu kakve su to čudnovate životinje, na što su djeca ponudila doista originalne odgovore i rekla kako među čudnovate životinje spada “nosorog s krilima”, “svemirska životinja”, ali i “svinja”. Kada smo definirali kakve su to čudnovate životinje djeca su se podijelila u parove i svaki par je dobio dvije životinje koje je trebao spojiti u jednu i osmisliti joj naziv. Svaki sudionik je crtao jednu polovicu čudnovate životinje i ispunio joj površinu različitim teksturama, a na kraju je svaki par spojio dvije polovice životinje i izrezao završnu čudnovatu životinju po obrisnoj liniji. Na kraju su djeca svoje životinje zalijepila na veće papire u boji te je nastao cijeli životinjski svijet kojeg su činili Mišonosokoz, Jelguš, Klokorid, Pjetlomačak, Kokorog, Pasoklok, Majverica, Nobik, Puranska riba, Slondor, Sovokrav, Orlav, Zebrova sova, Žisorog, Krokogriz, Paunovuk, Kljunozub, Magolav, Kornjoni i mnogi drugi. Radionica je bila toliko popularna da su učiteljice na odlasku rekle kako će ponoviti ovu radionicu u svojoj školi, a djeca su odmah pitala “hoćemo to danas?”.

O izložbi:
Pripadati osobi, gradu, zajednici… pripadati sebi… Osjećaj pripadnosti jedna je od najvažnijih emocija koje čovjek može ostvariti. Kada osjećamo pripadnost ispunjava nas osjećaj smisla i životnog zadovoljstva tako da naše blagostanje izravno ovisi o našoj povezanosti s drugim ljudima i okruženjem u kojem obitavamo.

Dora Bakek odrasla je u Donjoj Stubici, studirala je u Rijeci, a trenutno živi i radi u Varaždinu. Svaki od navedenih gradova označio je ključno razdoblje u njezinom životu – vrijeme odrastanja, vrijeme studiranja i sazrijevanja te vrijeme samostalnog odraslog života. Različite faze života definirali su različiti prioriteti, a u skladu s time i različite percepcije  okoline u kojoj je obitavala. Svoje emocije i doživljaje umjetnica je interpretirala kroz dva ciklusa radova “Hommage Rijeci” i “(De)konstrukcija grada”. Dolazak u svaki novi grad definirao je proces novog početka, novog okruženja, novih spoznaja i novih iskustava. Nametnulo se pitanje “tko sam ja u kontekstu grada u kojem se nalazim te kako on utječe na mene i kako ja doprinosim svojim boravkom u njemu”. I dok su polazišta bila ista, Dora Bakek je primijenila različit pristup u interpretaciji gradova. Naime, “Hommage Rijeci” nastao je s odmakom od pet godina, dok je ciklus inspiriran Varaždinom nastajao u aktualnom vremenu odnosno u periodu kada autorica živi i radi u Varaždinu.

O autorici:

Dora Bakek rođena je 1990. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, upisuje studij likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je 2013. godine s temom „Slike podsvjesnog i nesvjesnog“.

Do sad bilježi tri samostalne izložbe: 2019. (De)konstrukcija grada, Varaždin; 2016. U potrazi za nesvjesnim, Zagreb; 2015. Slike podsvjesnog i nesvjesnog, Zabok. Sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2018. Hommage Rijeci, Varaždin; 2018. KAOS – festival slobodnega kolaža, Kranj; 2016. Izložba “PerceiveArt predstavlja”, Zagreb; 2016. Izložba međunarodne likovne kolonije LindArt, Lendava; 2014. Izložba knjiga-objekata, Galerija La roggia, Pordenone; 2013. Izložba „GrafičaRi“, Mali Salon, Rijeka.

Provodi likovne radionice za odrasle i djecu, od kojih izdvaja: 2020. Spoji-odvoji: čudnovate životinje, 47. Mali ZILIK, Karlovac; 2017. Grafičke radionice, Dječja likovna kolonija „LindArt junior“, Lendava; 2017. Radionice izrade keramike i papira na projektu „PoKret – poduzetno i kreativno“, Varaždin. Također bavi se ilustracijom i fotografijom. Živi u Varaždinu, gdje radi kao nastavnica likovne kulture. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada 2020. i može se pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Oct
21
Wed
AntiSalon 2020 @ AKC Medika/Galerija Siva
Oct 21 – Oct 22 all-day

Otvorenje: 21.10.2020. u 20h

Izložba: 22.10.2020. od 12 do 20h

Web: attack.hr/antisalon-2020

Društvene mreže: fb.me/e/3DevC0Qpx

Pozivamo Vas na 5. AntiSalon, izložbu radova koji nisu prihvaćeni u selekciju Salona Mladih pri HDLU. Otvorenje je u srijedu, 21. listopada u 20h, a tijekom sljedećeg dana izložbu možete razgledati od 12 do 20h. Izložba se kao i posljednja tri puta održava u Galeriji Siva, AKC Medika.

Radi mjera apokalipse u izložbenom prostoru broj posjetitelja je limitiran (i maske za lice su obavezne), a tulum i druženje ćemo morati svesti na minimum. 😷 Tako će se otvorenje izložbe održati na otvorenom, u dvorištu AKC Medika (pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite).

Zahvaljujemo svima koji su nas podržavali svih ovih godina i vidimo se na otvorenju!

Team AntiSa

***

Prije osam godina održan je prvi zagrebački salon des refusés pod nazivom Antisalon, čiji su osnivači slikar Stipan Tadić i povjesničar umjetnosti Vladimir Tatomir. Referirajući na čuveni pariški Salon odbačenih, 2012. godine ova dva pankera u duši odlučili su pokazati otpor netransparentnim politikama žiriranja službenog Salona mladih.  Odbijene autore i autorice smjestili su u prostorije AKC Medike, gdje se ovom prilikom, daleko od pompoznih otvorenja i uglađenih ljubitelja salonske umjetnosti, uvijek dobro tulumarilo uz pružanje podrške „Odbijenim“ umjetnicima i umjetnicama. Na taj način htjelo se stvoriti platformu za djelovanje i osigurati vidljivost svima koji nisu prošli stroge, često pristrane filtere žirija Salona mladih. Kontakte „Odbijenih“  svake je godine nesebično ustupao domaćin službenog Salona mladih HDLU, kako bi ova kontra-struja antisalonaša mogla provoditi svoju misiju utjecanja na transparentnost žiriranja u HDLU-u i time djelovati na promjene na cjelokupnoj umjetničkoj sceni. Da je njihova misija jednim dijelom ispunjena idu u prilog činjenice da su neki od antisalonaša dobitnici nagrade Radoslav Putar i drugih prestižnih nagrada te su uspješno integrirani u suvremenu likovnu scenu i mimo Salona. Da parafraziramo Gorana Trbuljaka, ovim Antisalonom održavamo kontinuitet u svom radu. — Akira Yugoslawa

Umjetnici_e: Andrea Babić-Varošanec, Andrea Chilar, Antonia Maričević, Antonio Kiselić Ledinsky, Antun Sekulić, Bojana Vojvodić, Damir Sobota, Dejan Gotić, Domagoj Barić, Elena Apostolovski, Fran Marko Vlahinić, Igor Scekic, Iva Korenčić, Ivan Oštarčević, Ivana Babić, Ivana Geček, Ivana Padavić, Ivana Stećuk, Jelena Lazić, Josip Kresović i Vedran Husremović, Josip Pratnemer, Josipa Baljak, Josipa Stojanović, Lana Grzetic, Leticia Čus, Lucija Jakovljević, Marija Josipović, Mia Belamarić, Natalia Borčić, Nataša Devčić, Nicol Načinović, Nikolina Žabčić, Ognjen Usumović, Petra Pavetić Kranjčec, Rina Barbarić, Robert Erdelji, Sanda Črnelć, Stanka Pinjuh, Tea Morić Šitum, Tea Teodorović, Valentina Damjanović, Veronika Koprivnjak

***

Antisalon je organiziran kao volonterski angažman pojedinaca_ki.

Programi Galerije Siva Autonomnog kulturnog centra i “Inquiry Inc.” umjetničke organizacije Format C financijski su podržani sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade “Kultura Nova”.

Oct
23
Fri
4.Festival grafoskopa @ Pogon Jedinstvo
Oct 23 @ 20:00 – Oct 25 @ 23:00

Poštovani,

Ovogodišnji 4. Festival grafoskopa, održati će se u razdoblju od 23-25.10.2020 godine u Pogonu – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade.  Program festivala sastoji se od radionica, izložbi, glazbenih i scenskih izvedbi. Ulaz na sve aktivnosti festivala je besplatan.

Festival grafoskopa je participativan multimedijski festival za djecu, mlade i širu publiku, odnosno sve ljubitelje likovnosti i performansa, a osnovan je 2017. godine, kao nastavak uspješnog su-djelovanja i suradnje udruge AKC Attack i niza umjetnika/ca okupljenih oko Kazališta sjena Tripstih.

Festivalu grafoskopa cilj je nastaviti tradiciju kreativnog korištenja grafoskopa u likovne svrhe, a živim programom umjetničkih performansa, instalacija i edukacija povezati koncepte svjetla sa recentnim umjetničkim stvaralaštvom.

Ovogodišnji program 4. Festivala Grafoskopa

PETAK 23.10.2020.
20:00-23:00 Izložba Jelene Sokić uz performans u 20:00h @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba Helene Rubčić @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba plakata nastalih na radionici izrade plakata za djecu, održanih u lipnju u sklopu projekta Mala kulturna scena 2020, Tripstih @ prostor ispred velike dvorane
20:00-23:00 GRAFOSNOP, poligon za eksperiment i improvizaciju @ velika dvorana
21:00 Performans SURFACE Tanje Puklek i Filipa Borellija @ velika dvorana

SUBOTA 24.10.2020.
16:00-19:00 Radionica cijanotipije, vodi Luko Marčinko @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba Jelene Sokić @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba Helene Rubčić @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba plakata nastalih na radionici izrade plakata za djecu, održanih u lipnju u sklopu projekta Mala kulturna scena 2020, Tripstih @ prostor ispred velike dvorane
20:00-23:00 GRAFOSNOP, poligon za eksperiment i improvizaciju @ velika dvorana
20:00-20:30 Performans GRAHOSKOP by Petra&Ives @ velika dvorana
22:00-22:30 Performans GRAHOSKOP by Petra&Ives @ velika dvorana
21:00 Koncert MANMACHINE @ velika dvorana

NEDJELJA 25.10.2020.
11:00-12:30 Radionica kazališta Sjena za djecu, vodi Tripstih @ velika dvorana
16:00-19:00 Radionica cijanotipije, vodi Luko Marčinko @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba Jelene Sokić @velika dvorana
20:00-23:00 Izložba Helene Rubčić @ velika dvorana
20:00-23:00 Izložba plakata nastalih na radionici izrade plakata za djecu, održanih u lipnju u sklopu projekta Mala kulturna scena 2020, Tripstih @ prostor ispred velike dvorane

*ulaz na sva događanja je besplatan, donacija dobrodošla
*obavezne prijave na radionice na mail kazaliste.tripstih@gmail.com

Grafosnop
Fizički i programski prostor za multimedijski likovni eksperiment i improvizaciju. Posjetiteljima festivala su na raspolaganju grafoskopi pred bijelim platnom/zidom i kutije sa materijalom za rad. Na objektnom staklu grafoskopa sami mogu isprobavati igru i otkrivati sjene na platnu/zidu. Kutije za rad / igru sadrže više vrsta ispjeskarenog i obrađenog stakla, tuševe u boji, vodu, kistove, flomastere, razne tkanine, pijesak, brašno, papire, elemente iz prirode.

Škare, kamen, ljepilo, objektno staklo grafoskopa!

Vješti igrači mogu slikati ili snimiti svoje projekcije, te poslati na službeni mail festivala.

Grahostop
Vaša sudbina u zrnu graha na povšini grafoskopa. Priprema, pozor, sjena, ovaj sudba!

Radionica kazališta sjena za djecu
Polaznici radionice upoznaju osnovne elemente kazališta sjena: paravan, izvor svjetla, lutka, te načine animacije lutke u tehnici kazališta sjena uz pomoć grafoskopa kao izvora svjetla koji na svojoj radnoj površini pruža mogućnost igre s tekućinom, bojom, pijeskom.

Potom se polaznici dijele u parove ili grupe te na osnovu zadanih pojmova stvaraju kratku etidu. Uz pomoć voditelja svaka grupa / par smišlja priču, izrađuje lutkice i scenografiju. Radionica završava prezentacijom etida. Polaznici s radionice odlaze s napravljenim lutkama, novim znanjem, novim iskustvom, novim igrama i novom pričom.

Festival grafoskopa organiziraju u partnerstvu Autonomni kulturni centar Attack i Kazalište sjena Tripstih.

Festival je financijski podržan od Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

May
24
Mon
God Is An Astronaut @ Klub Močvara
May 24 @ 20:00

Irski post-rock velikani God Is An Astronaut ponovno u Zagrebu!

Rado viđeni gosti u ovim krajevima, irski post rock velikani spremaju se za povratak u Zagreb.

Još je svježi njihov spektakularan nastup na otvorenju šestog izdanja riječkog Impulse festivala (Pogon kulture,  2018.), a zasigurno audio vizualni show se sprema i Zagrebu, dodajući činjenicu da  će im to biti već četvrto gostovanje u glavnome gradu.

Vjerne fanove ovoga puta očekuje posebna set lista. Naime, cijela turneja prožeta je obljentičkim albumom “All Is Violent, All Is Bright”.

Kako sami kažu: “Prije petnaest godina nepoznati bend iz Irske objavio je svoj drugi album “All is Violent, All is Bright”. Album je zarobio maštu svekolike mladeži i stekao bendu svjetski kult koji ga i danas prati. Naredne godine God Is An Astronaut prvi put će izvesti čitav album od početka do kraja. No, to nije sve. ”

Otkad je formiran, prije 16 godina, bend se istaknuo kao jedan od vrhunskih, prvoligaških instrumentalnih skupina. Kroz svoj rad spajaju intenzivne rock instrumentale, kombinirajući eterične i emotivne zvukove, uvelike nadahnjuju dinamikom i sveprisutnim melodijama.

Svaki od njihovih diskografskih izdanja (9 studijskih albuma) pruža pravo sonično putovanje.

God Is An Astronaut čine Torsten Kinsella na gitari i vokalu (piano, synths), Niels Kinsella

na basu i  Lloyd Hanney na bubnjevima.

Prodaja early bird ulaznica već je krenula i mogu se nabaviti do 11. listopada po cijeni od 120,00

kuna. U pretprodaji, koja traje od 12. listopada ove godine do 23. svibnja 2021. cijena iznosi 140,00 kuna, a na dan koncerta cijena se penje na 160,00kn.

Earyl bird ulaznice moguće je kupiti u sustavu Entrio, on line ili na fizičkim mjestima prodaje.

Sonično putovanje u režiji God Is An Astronaut zakazano je za ponedjeljak, 24.5. u klubu Močvara, a zajedničku organziaciju potpisuju zagrebački Subsonic events i riječki Distune promotion.

God Is an Astrounat (IRL)
http://godisanastronaut.com/
https://www.facebook.com/godiaa
https://www.youtube.com/watch?v=QEphsKl1g9M

Leave a Reply