Zatvaranje trećeg FUSE festivala u Karlovcu

Subota 3. listopada bila je prepuna raznih događanja, osim što je natjecateljski progam bilo moguće pogledati online, na MSHD skupili su se posjetitelji i pogledali 19 kratkih filmova u natjecateljskom programu.

U popodnevnom terminu slijedilo je otvaranje online izložbe u sklopu /’fu:bar/ Glitch Art Festivala 2020. čiji su organizatori AKC Attack i Format C.

Navečer je posjetitelje dočekala prava filmska poslastica, a to je filmska projekcija filma Slice od Life redatelja Luke Hrgovića i Dine Juliusa. Osim filma prikazan je i dokumentarac o stvaranju i samoj produkciji filma, a nakon toga je u opuštenoj atmosferi uslijedio i razgovor s redateljima. Osim što su dodatno pojasnili cijeli proces stvaranja otkrili su kako se priprema i dugometražni film, a sama predprodukcija već je krenula.

U nedjelju 4. listopada u 16 sati prikazana je posebna filmska projekcija kratkometražnih filmova koja je prezentirala mlade hrvatske autore. Ove godine u Karlovcu smo ugostili 4 autrorice koje su prezentirale svoje filmove. To su Lana Đuređek, Marina Mutak, Petra Pavetić Kranjčec i Ana Šolc te je nakon tog programa uslijedila i zatvaranje festivala.

Ove godine pristiglo 273 filma te su Iva Gavrilović, Bogdan Bošnjak, Pavle Kocanjer kao članovi selekcijske komisije, imali težak zadatak odabrati filmove koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Odabrali su devetnaest filmova u natjecateljskoj kategoriji.

Na zatvaranju festivala proglašeni su dobitnici nagrada u čak pet kategorija, a članovi stručnog žirija redateljica Dalija Dozet, redatelj Igor Jelinović i montažer Tomislav Stojanović priznali su kako im zadatak nije bio nimalo lak jer su iznimno zadovoljni kvalitetom prikazanih filmova. Nagrada publike otišla je u ruke filmu When The Sea Turns Red redatelja Briana Caacbaya. Čak dva filma dobila su posebno priznanje, a to su filmovi Florence autorice Pauline QUINONERO i Faces without Visage Hesama Rahmania. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film Carbon Dust Alexandera Fingrutda, nagradu za najbolju režiju osvojio je Somewhere in Outerspace This Might Be Happening Somehow Pauao Malafaya, a nagradu za najbolju montažu Around Copacabana Leonarda Martinellia. Ovogodišnji Grand Prix otišao je u susjednu Bosnu i Hercegovinu redateljici Karmen Obrdalj i njenom filmu Zašto mama vazda plače. Čestitamo svim dobitnicima i nadamo se da ćemo nagodinu pogledati njihove nove uratke na čertvrtom izdanju FUSE festivala koji će biti održan od 14. – 17. svibnja 2021.

NAGRADE_FUSE 

 

POSEBNO PRIZNANJE

Florence – Pauline QUINONERO, France

Faces without Visage – Hesam Rahmani, Iran, Islamic Republic of

NAGRADA PUBLIKE

When The Sea Turns Red – Brian Caacbay, Philippines

NAJBOLJA FOTOGRAFIJA

 Carbon Dust – Alexander Fingrutd, United States

NAJBOLJA REŽIJA

 Somewhere in Outerspace This Might Be Happening Somehow – Paulo Malafaya, Portugal

NAJBOLJA MONTAŽA

 Around Copacabana – Leonardo Martinelli, Brazil

GRAND PRIX

WHY IS MOM ALWAYS CRYING? – Karmen Obrdalj, Bosnia and Herzegovina

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Zahvaljuje se i ostalim donatorima te publici koja je posjetila festivalska događanja, a posebno autorima koji su došli u Karlovac. Zahvale idu i platformi F12 i udruzi Format

Leave a Reply