U doba korone pokrenuta nova emisija o umjetnosti!

Potaknuti prvenstveno iznimno suženim medijskim prostorom za predstavljanje likovne umjetnosti i projekata, a potom i pandemijom koronavirusa koja je primorala mnoge umjetnike da svoje projekte prebace u online svijet, mali tim entuzijasta osmislio je, a potom sredinom lipnja i lansirao novu emisiju o kulturi i umjetnosti KolibriS. Idejni začetnici su: Igor Vuk (produkcija i realizacija) i Sonja Švec Španjol (urednica i voditeljica), dok je akademska umjetnica Mateja Rusak iz Varaždina autorica vizualnog identiteta emisije. Emisiju KolibriS pokrenuli smo kako bi predstavili kvalitetne umjetnike i projekte, ali i obradili ključne probleme s kojima se susreću svi koji djeluju u području kulture i umjetnosti.

Emisija je osmišljena kao razgovor unutar kojeg predstavljamo samostalno umjetničko djelovanje gosta, ali ujedno i obrađujemo neke od ključnih tema poput nezavisnog djelovanja, likovne kulture unutar sistema obrazovanja, izlagačke djelatnosti itd.

Također, namjera ove emisije je decentralizirati hrvatsku likovnu umjetnost ugošćivanjem umjetnika i djelatnika u kulturi iz cijele zemlje kako bismo ukazali na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske.

Emisija se emitira jednom tjedno – četvrtkom prijepodne na youtube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCX1r5U-wM53ris761C21EqQ) i traje 50 minuta.  

Tijekom ljeta snimili smo četiri emisije, te nakon kratke stanke nastavljamo s novom sezonom emisije KolibriS. Prva emisija u jesenskoj sezoni bit će emitirana u četvrtak 17. rujna 2020., a gost s kojim otvaramo novu sezonu jedan je od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nik Titanik. Nadamo se da će vas emisija zaintrigirati, proširiti vidike i pružiti nove informacije na zanimljiv način, te da će praćenje emisije KolibriS postati dio vašeg tjednog repertoara aktivnosti.

Emisiju možete pratiti na:

Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCX1r5U-wM53ris761C21EqQ

Facebook stranici: https://www.facebook.com/KolibriSonja/

Instagram profilu: https://www.instagram.com/emisija_kolibris/

Autori emisije KolibriS:

Sonja Švec Španjol – urednica i voditeljica

Igor Vuk – produkcija i realizacija

Mateja Rusak – vizualni identitet

O dosada realiziranim emisijama:

 

 1. 1. emisija: gosti Dominique Jurić i Zoran Kakša:
  U prvoj emisiji KolibriS ugostili smo čak dvoje likovnih akademskih umjetnika koji djeluju u posve različitim područjima – grafici i vitraju, ali ujedno imaju i bogato pedagoško iskustvo. Kroz emisiju upoznali smo se sa zanimljivostima iz njihovog profesionalnog djelovanja. Dominique Jurić profesorica je povijesti umjetnosti i etnologije i akademska slikarica i jedina u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koja je diplomirala u tehnici vitraja. Zoran Kakša akademski je slikar-grafičar koji je završio grafički odjel na ŠPUD-u i grafiku na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim o samostalnom djelovanju gostiju, razgovarali smo i o poziciji grafike danas, mogućnostima nastavka rada u mediju grafike nakon završetka studija, kao i o mogućnostima izlaganja u Hrvatskoj – preferiraju li se veliki ili manji formati, kako doći do izložbe itd.

Link na 1. emisiju:  https://www.youtube.com/watch?v=q6yJPjb8h0o

 

 1. 2. emisija: gošća Nina Iris Bešlić
  U drugoj emisiji ugostili smo akademsku umjetnicu Ninu Iris Bešlić koja je diplomirala 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i stekla titulu akademske slikarice. Osim samostalnog umjetničkog djelovanja Nina se bavi i socio-pedagoškim radom kroz likovno-edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama, a koristeći principe reciklaže 2010. godine pokrenula je i svoj samostalni projekt “Recycle&Wear” koji prezentira kroz umjetnost, dizajn i kreativne radionice. S Ninom smo razgovarali o spomenutim projektima, kao i o njezinom bogatom i raznolikom umjetničkom djelovanju, dodatnim edukacijama koje je završila te iskustvu samostalnog djelovanja i izlaganja na hrvatskoj likovnoj sceni.

              Link na 2. emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=YEOvuQp7g2k

 

 1. 3. emisija: gost Neven Fitnić

            Nakon što smo u prvih nekoliko emisija ugostili likovne umjetnike, u trećoj emisiji razgovarali smo s gostom koji nije umjetnik, ali itekako djeluje unutar hrvatske likovne scene i to iz pozicije galerista. Neven Fitnić  je voditelj privatne umjetničke galerije Laval Nugent. S Nevenom smo razgovarali o vođenju privatne umjetničke galerije u Hrvatskoj, koji su ključni problemi s kojima se susreo kao voditelj galerije, tko su kolekcionari u Hrvatskoj i što najviše kupuju. Dotakli smo se i teme tržišta umjetnina i umjetničkih sajmova, valorizacije hrvatske umjetničke scene i iskustva s prezentacijom mladih suvremenih umjetnika.

            Galerija Laval Nugent osnovana je 2008. godine. Prva izložba održana je 27. studenoga 2009. godine, na staroj adresi u Opatičkoj 2, gdje je danas sjedište galerije. Galerija otvara i salon 2011. godine u Vodnikovoj 4, gdje se danas isključivo održavaju izložbe. Iza sebe ima preko 70 izložbi domaćih i stranih umjetnika, kao i niz suradnji s ostalim galerijama, organizacijama i udrugama. Galerija s vremenom prelazi isključivo na izlagačku djelatnost i predstavljanje hrvatskih umjetnika u Hrvatskoj i šire.

            Link na 3. emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=FqSCjo-MKaw

 

 1. 4. emisija: gošća Tatjana Politeo
  U posljednjoj emisiji KolibriS prije ljetne stanke ugostili smo poznatu zagrebačku umjetnicu Tatjanu Politeo s kojom smo razgovarali o njezinom umjetničkom razvoju, životnom putu i doista bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu od slikarstva preko djelovanja u području dizajna i primijenjene umjetnosti kroz radove u staklu i drvu te liniju umjetničkog nakita. Također smo se dotakli tema poput likovnih radionica, umjetničkih sajmova, suradnja s galerijama, pitanja autorskih honorara i otkupa umjetnina od strane muzeja i galerija pa sve do nužne potrebe interdisciplinarnog pristupa na umjetničkim projektima. Kako izgleda jedan dan u ateljeu Tatjane Politeo, što ju inspirira u njezinom radu, te kako je uspjela formirati prepoznatljiv rukopis i autentičan izraz, a pritom se oduprijeti nekim mainstream trendovima te utjecajima dominantnih “klanova” na hrvatskoj likovnoj sceni i izboriti se za svoje mjesto pod suncem saznajte u emisiji!
  Link na 4. emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=fGKBDl4ulQY

Leave a Reply