Molchat Doma, Zarkoff i ManMachine u KSET-u

Ovog petka, 7. veljače, bili smo u KSET-u gdje su nastupali Molchat Doma, Zarkoff i ManMachine.

Video zapis s koncerta.

 

Nakon tjedan dana europske turneje benda Molchat Doma i koncerta dan ranije na ljubljanskom MENT festivalu red je došao i na zagrebački nastup u KSET-u, a da gostujući bend ne bi svirao solo ove večeri organizator je dogovorio i nastupe dva domaća izvođača Zarkoffa i ManMachinea. Malo poslije devet sati s nastupom je započeo zagrebački one-man band ManMachine iliti Goran Uroić i njegov Roland XP50. ManMachine nam je ove večeri priuštio nešto više od pola sata zajebanog, sjetnog i nihilistički nastrojenog electro/synth pop zvuka, skroz kvalitetan uvod u ovu synth zvukom ispunjenu večer.

Nakon kraće pauze pozornicu zauzima još jedan domaći, ovoga puta iz Siska, dark wave synth pop solo izvođač Saša Rajković, poznatiji kao Zarkoff. Do početka njegovog nastupa KSET je već bio poprilično ispunjen, pa se tako publika uz mračne zvukove ebm/synth/techna, jednog od produktivnijih izvođača na domaćoj elektro sceni, dobrano zagrijala i nakon pola sata svirke štafetu preuzima bend zbog kojeg su se manje-više svi i okupili ove večeri, a to je Molchat Doma.

Molchat Doma je bend iz Bjelorusije koji postoji tek nešto više od tri godine, do sada su izbacili dvije singlice i dva dugosvirajuća albuma objavljena na berlinskom Detriti Recordsu, a na ovoj “Storm Over Europe Tour pt.II“ turneji predstavljaju singl “Звезды“.

Iako je u igri prilično mladi bend oko njih se već stvorio popriličan hype za koji je sigurno među ostalim zaslužan i youtube algoritam i u slučaju da slušate na youtube autoplayu post punk/new wave/synth pop zasigurno vam je prije ili kasnije izletio i bend Molchat Doma, što u ovom slučaju uopće nije loše, ali istini za volju nije mi baš najjasniji toliki hype, realno ovakvih nastupa u Zagrebu i nema baš na bacanje, ali postoji scena i koncerti ovoga tipa rijetko premašuju više od stotinjak posjetitelja, ali eto večeras se dogodio presedan i prisustvovali smo rasprodanom post punk koncertu.

Malo prije jedanaest na kino platnu kreću projekcije i pred nas izlazi “man in black“ trio, publika je zauzela pozicije i već s prvim taktovima kreće zabava. Partijaneri, hipsteri, punkeri, metalci, gotičari…sve supkulture od 15 do 55 godina plešu ko da nema sutra, bend reda stvari i trudi se isfurati što mračniji i stroži imidž, ali im to baš nešto i ne ide od ruke, jer se svako toliko iza pjevačeve “no emotions“ face pojavi smiješak izazvan nabrijanom atmosferom, ali da sviraju dobro mora im se priznati. Nakon jedno sat vremena svirke napuštaju pozornicu i traži se naravno i bis i to prilično žestoko uz povike: “svirajte pičke“.

Bend bez puno razmišljanja izlazi opet na pozornicu i za sam kraj ostavlja još dvije pjesme, među kojima i njihov najveći hit “Tancevat“. Od ovog, usudio bi se reći, Joy Divisiona za novu generaciju smo dobili skroz solidan koncert, post punk je očito opet in i izvan underground okvira i nekako sam siguran da ćemo ih imati priliku uskoro vidjeti ponovo, al najvjerojatnije više nikad u ovako malom i intimnom prostoru.

Joža

https://www.facebook.com/molchatdomaband/

https://www.facebook.com/Zarkoff.music/

https://www.facebook.com/ManMachineManMachine/

Leave a Reply