Posljednje Žedno uho uz Godspeed You! Black Emperor i Mette Rasmussen

Ovog petka, 22. studenog, bili smo u Tvornici kulture gdje se u organizaciji Žednog uha nastupali Godspeed You! Black Emperor i Mette Rasmussen.

Video zapis s koncerta.

 

I eto nakon dvadeset i dvije godine djelovanja došlo je do gašenja Žednog uha, ekipa koja nam je tijekom svog djelovanja organizirala preko tisuću koncerata i stajala iza festivala NO Jazz, Terraneo, SuperUho i Žedno uho staje s radom. U tom su nam periodu osim sad već svjetski poznatih imena (The Mars Volta, The National, Explosions In The Sky, Future Islands, Isis, Calexico, Lambchop……) organizirali i koncerte bendova Trans Am, The Flying Luttenbachers, Butthole Surfers, No Means No, Secret Chiefs 3, Zu, Arab On Radar….koji su jednom dijelu moje generacije bili itekako bitni i utjecali na mnoge da i sami pokrenu bendove. Svemu lijepom mora doći kraj, pa tako i Žednom uhu, a s nama su se odlučili oprostili nastupom benda Godspeed You! Black Emperor koji nas je zadnji puta, isto u njihovoj organizaciji, posjetio prije sedamnaest godina. U devet sati večer je otvorila Mette Rasmussen, danska saksofonistica nastanjena u norveškoj koja se na premijernom hrvatskom nastupu predstavila s oko pola sata improv free jazz svirke, a na zadnjoj pjesmu su joj se pridružili bubnjar i basist benda GY!BE, fina uvertira za Godspeed You! Black Emperor.

Malo prije deset pozornicu zauzima Godspeed You! Black Emperor. Ovaj kanadski bend karijeru je započeo prije dvadeset i pet godina, ime benda uzeli su iz dokumentarnog filma o japanskim moto bandama Goddo supiido yuu! Burakku emparaa (1976), izdali su sedam dugosvirajućih albuma, a zadnji im je “Luciferian Towers“ iz 2017.

 

Večerašnji koncert otvorili su pjesmom “Hope Drone“, postavu benda Godspeed You! Black Emperor trenutno broji osam članova i oni su nam nakon uvodne pjesme priuštili još šest numera (ako se ne varam), sve zajedno smo dobili oko sat i četrdeset i pet minuta post rock i eksperimentalne drone glazbe, a cjelokupnu atmosferu podebljao je, moglo bi se reći, njihov deveti član koji je s tri projektora vrtio projekcije eksperimentalnih 8mm/16mm filmova.

Na dvije pjesme im se pridružila i Mette Rasmussen ne bi li saksofonom dodatno začinila njihov zvuk, a za sam kraj koncerta i sam kraj rada Žednog uha odsvirali su nam stvar “The Sad Mafioso“, što reći nego godspeed Žedno uho.

Joža

https://www.facebook.com/mette.rasmussen.560

https://www.facebook.com/Godspeed-You-Black-Emperor-8421198748/

Leave a Reply