Black Lips u Vintage Industrial Baru

Ove srijede, 12. lipnja, bili smo u Vintage Industrial Baru na koncertu benda Black Lips.

Video zapis s koncerta.

 

Prije nekih petnaestak godina po Zagrebu se motala ekipica Kanađana u potrazi za plejsom gdje bi mogli održati koncert, u igri je bio garage punk bend Demon’s Claws, da li su na kraju našli gdje će svirati stvarno se ne sjećam, jer ih ja gledao nisam, ali znam da su spavali u uredu od Attacka i da sam razgovarao s jednim od članova koji mi je rekao da mu je najbolji bend Black Lips, ja osobno do tog trena nisam nikad čuo za bend Black Lips i pošto je to još uvijek bilo doba sporog interneta dao sam prijatelju Maduniću listu bendova za skinut preko Soulseeka među kojima je naravno bio i bend Black Lips, jer kao kako to da nikad nisam ni čuo za bend koji je nekom najbolji. Od tada, pa sve do danas kada nemam ideje što bi slušao skoro uvijek si pustim Black Lipse, bend koji mi manje-više uvijek sjedne ‘ko budali šamar. U međuvremenu sam raštimane punk Beatlese (kako sam ih volio zvati) gledao kada su prvi puta nastupali u Zagrebu 2007. uz pratnju Welcomin’ Committee In Flames i taj koncert mi nije baš sjeo, ne znam da li sam imao prevelika očekivanja, ali su mi bili dosta loši i ostavili su mi dojam da im se uopće nije dalo svirati i da su koncert odradili preko kurca, svirali su i prije par godina na Superuhu, tada sam ih propustio i pošto ih fakat volim slušati rekoh ajde možda mi se ovaj put posreći dobar gig.

 

Za one koji slučajno ne znaju Black Lips je bend iz Atlante koji postoji dvadesetak godina i iza sebe ima hrpetinu singlica, split albuma, EP-ija i desetak dugosvirajućih albuma, a kod nas su došli povodom jednomjesečne ljetne europske turneje na kojoj promoviraju svoj najnoviji 7“ “Satan (I’m Tired Of You)“.

Pošto je večeras stvarno bilo vruće ko u paklu nije nam bila potrebna predgrupa da nas zagrije, pa je tako nešto poslije deset sati ova petorka zauzela pozornicu i koncert započela pjesmama “Sea Of Blasphemy“ i “Family Tree“. Odmah je krenuo kondicijski trening, publika skakuće na sve strane i slijevanje hektolitara znoja ne prestaje do samog kraja giga, tijekom nastupa izredali su stvari iz raznih razdoblja svoje karijere, među ostalima “Modern Art“, “Dirty Hands“ i “Hippie Hippie Hourrah“ obradu Jacquesa Dutronca, a mogli smo čuti i stvari s njihovog nadolazećeg country albuma. Gledajući popis pjesama koji je stajao ispred mene vidio sam da su preskočili neke pjesme i moram priznat da sam se prilično uzrujao kad sam vidio da su preskočili jednu od dražih mi njihovih pjesama “O Katrina!“, ali razloga za brigu nije bilo, jer su upravo tu stvar ostavili za bis na kojem je publika jednostavno otpustila sve kočnice, pa je palo i nekoliko stagedivinga. Naravno, publici jedan bis nije bio dovoljan, pa se tražilo još, pa smo za sam kraj koncerta (koji je trajao oko sat vremena) dobili još jednu country stvar izvedenu od dvoje članova benda Black Lips, Jeffa Clarka i Zumi Rosow.

Drago mi je da sam im dao drugu šansu i pogledao ponovo i nadam se da će opet doći u naše krajeve da ponovim isto, možda im je s vremenom malo otupila oštrica, nisu više toliko opasan bend uživo po čemu su bili poznati na početku svoje karijere, ali su i dalje “bad kids“, ono što su nekoć Beastie Boys bili za hip hop, to su definitivno oni za garage rock.

Joža

https://www.facebook.com/theblacklips/

Leave a Reply