Esox Lucius Ido i Margareta Vidmar: Putnici u Močvari

Ovog ponedjeljka, 13. svibnja, u sklopu proslave 20. rođendana Močvare u organizaciji Turbine – turbo tribine i Filmske večeri u Močvari održana je večer “Esox Lucius Ido i Margareta Vidmar: Putnici“. Večer je bila podijeljena na tri dijela, prvo smo mogli razgledati izložbu skulptura i slika koje su napravili Esox Lucius Ido i Margareta Vidmar, nakon izložbe smo pogledali dokumentarni film o njima nazvan “Putnici” i za kraj nam je ostala tribina koju su moderirali Mario Kovač i Višnja Vukašinović. Gosti tribine su bili režiserka filma Tina Šimurina, montažerka Anita Jovanov  i naravno Esox Lucius Ido i Margareta Vidmar.

“IZLOŽBA/INSTALACIJA
Prvi u nizu lakopokretnih reciklažnih skulptura bio je Jimi. Za njim su stigli Alisa, Punker, Pustolov, Biciklistica, Kosjenka, Mesox, Ona koja rađa NoFoxe, Stratus, bebe i razni drugi. A tu su i antropozoomorfna bića i psihopompi poput hipnotiziranog zeca, zagrebačkog udava, mladih krokodila i bijelih miševa Tremensa. Iz druge dimenzije i stripa iskočili su Zagorov vjerni drug Čiko (ovog puta na tripu) i Digging Bill, a Lucian i Eta Ida alterega su umjetnika, autora skulptura.

U ovom populističkom umjetničkom i socijalnom eksperimentu autori slijede svoja djela, odgovaraju na poziv ili reagiraju gerilski. Skulpture gostuju u muzejskim i galerijskim prostorima, kao i klubovima, kafićima, parkovima i privatnim domovima. Uprizoruju se na trgovima, otocima, plažama, farmama, u bivšim vojnim bazama i ruralnim krajolicima Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Tajlanda i u džunglama Kambodže.
Ulazeći u odnose s ljudima, životinjama i djelima drugih umjetnika, “Putnici” žive, putuju i mijenjaju se. Kada nisu u akciji zadovoljno bivaju kod svojih udomitelja i kolekcionara. Pažljivi u slušanju i skromni u potrebama, najavljeni ili iznebuha, oni pletu nove mreže odnosa, otvaraju prostor za igru i neobične doživljaje.

Postav “Putnika” pratit će projekcija fotografija iz njihovog “Dnevnika tajnog i javnog života” i izložba slika izvedenih kombiniranom tehnikom ulja i kolaža na platnu.

DOKUMENTARNI FILM “PUTNICI”, 2018. (45 MIN.)
Film redateljice Tine Šimurine, emocionalno je snažna priča o punku i represiji, ljubavi i umjetnosti. Film prati nesvakidašnju ljubavnu priču satkanu od strasti, neprihvaćanja, boli i kreaciji od njezina početka do danas, a unutar koje se, nakon ponovnog susreta umjetnika, razvija i projekt “Putnici”. Film, kao i projekt, istražuje uporišta identiteta, manifestacije i djelovanje arhetipova u svakodnevici, kao i ulogu umjetnosti kao iscjeliteljske, ludičke i socijalne. Film je nastao u produkciji Manevar d.o.o., i sufinanciran je sredstvima HAVC-a i Grada Zagreba.

NOT SMALL TALK SESSION
Moderiraju: Višnja Vukašinović i Mario Kovač
Gosti: Margareta Vidmar, Esox Lucius Ido, Tina Šimurina, Daniela Bilopavlović Bedenik (kustosica zbirke marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti) i iz punk ekipe Willibald Willfried Streitberger Graf von Zynzendorf, Anita Jovanov (montaža).

Ukratko o autorima:

Margareta Vidmar je predstavnica tzv. autsajderske likovne scene koja je proteklih desetljeća iznjedrila mnoge zanimljive umjetnike. Završila je školu slikarstva Agora, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, magistrirala psihotraumatologiju na Medicinskom fakultetu i specijalizirala art terapiju. Likovna je terapeutkinja u Centru Mali dom-Zagreb i autorica zapaženih socijalno angažiranih umjetničkih projekata. Suradnica je odsjeka za kreativne terapije na ERF-u. Od 1998. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Članica je HDLU-a.

Esox Lucius Ido se nakon četvrt stoljeća pustolovina po svijetu 2011. godine vraća u Hrvatsku gdje se pridružuje Margareti te djeluju kao umjetnički dvojac i razvijaju projekt Putnici. Radi kao fotograf i glumi (filmovi “Ništa” i “Lavina” Stanislava Tomića, serijal “Rat prije rata” Silvia Jesenkovića…) i statira (BBC-ov serijal “McMafia”). Inicira akcije i likovne radionice s ciljem revitalizacije medija stripa kod djece i mladih. U stripu Zagor, epizodi “Ulice New Yorka”, jedan od Zagorovih protivnika preuzima njegov lik.

Tina Šimurina radi kao novinarka na Hrvatskoj radioteleviziji. Uređuje i vodi informativne emisije, snima dokumentarne reportaže, a teme su teme spektra, od političkih do intimnih ispovijesti, različitih društvenih fenomena, putopisa…”

 

photos by Joža

One thought on “Esox Lucius Ido i Margareta Vidmar: Putnici u Močvari

Leave a Reply