Edukativni program i otvorenje izložbe u Autonomnom kulturnom centru

Otvorenje  izložbe Sarme One održati će se u četvrtak, 14.12.2017, od 20.00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11 (Medika). Edukativni program sadrži dvije radionice. Radionica izrade afričkih maski održati će se 15.12. od 16.00 – 18.00 sati i 16.12. od 15.00 – 17.00 sati u Infoshopu/ knjižnici Pippilotta, dok će se radionica „Uvod u scensku rasvjetu“ održavati u klubu Močvara od 20.-22. 12. od 11.00 – 16.00 sati.  Svi programi su  besplatni. 

Sarme je graffiti crtač koji unazad 15 godina aktivno djeluje na zagrebačkoj graffiti sceni. Osim na zidovima i ulicama, svoje ideje ponekad realizira na slikarskim platnima i u digitalnoj ilustraciji. Autor inspiraciju za svoj rad pronalazi u stripovima, crtanim i igranim filmovima koji su obilježili njegovu mladost, a većina njegovih radova popraćena je nekim od popularnih likova, poput Nindža kornjača, Transformera ili Dragon Ball Z, čiji likovi plijene pažnju s gradskih zidova i fasada.

Sarme će na izložbi predstaviti radove u kojima eksperimentira s apstraktnim elementima, koristeći jednostavne linije i boje, dok istovremeno ignorira pravila percepcije prostora i oblika. Na izložbi u Sivoj galeriji predstavit će seriju radova u kojoj formu slova „S“ pretvara u vozila iz legendarnih klasika, igranih i crtanih filmova, kreirajući i oživljavajući pritom nove likove koji nas istovremeno, na neki neobičan način, vraćaju u davne ’80-te i ’90-te.

Autor je do sada svoje radove izlagao na nekoliko izložbi diljem Hrvatske, a sudjelovao je i na brojnim festivalima i događanjima u sklopu kojih su se oslikavali graffiti i murali.

Izložba se može pogledati do utorka 19.12. od 17.00 – 20.00 sati

Radionica Uvod u scensku rasvjetu, provodi se kroz program Attackova tvornica i namijenjena je svima koji se žele upoznati sa osnovama dizajna scenske rasvjete. Kroz predavanja i praktični rad, polaznici/ce će imati priliku naučiti postavljati, programirati i upravljati rasvjetom. Radionica pruža mogućnost da polaznici/e nauče osnove rasvjete i izraze svoju kreativnost u dizajnu rasvjete. Prijave za radionicu primaju se do 18.12 ispunjavanjem upitnika na linku https://goo.gl/frv2TY

Radionica se sastoji od nekoliko cjelina:

Uvodno predavanje – obrađuje tipove reflektora, temeljne zakonitosti i odnose u rasvjeti, regulaciju tj. kontrola rasvjete, dmx protokol, programiranje, temeljne zakonitosti u elektrotehnici i sigurnosne mjere su samo neke od tema koje će se obraditi u uvodnom predavanju ove radionice. Cilj je da polaznici/e usvoje osnovne teorijske pojmove o oblikovanju svjetla, kako bi se s stečenim znanjem lakše mogli/e se snalaziti u praktičnom djelu radionice koji se odnosi na postavljanje rasvjete i dizajnu svjetla

Dizajn i tehnologija rasvjete u praksi – polaznici/e će se na drugom danu radionice, pod stručnim vodstvom, imati priliku baviti sastavljanjem plana rasvjete (light plot), vješanjem i namještanjem reflektora (rigging) te spajanjem struje za iste. Cilj je osmisliti dizajn rasvjete za ciljano djelo nastalo na radionici.

Kroz praktičan rad polaznici/ce imaju priliku regulirati pozicije rasvjetnih tjela, njihov intenzitet, boju i projekciju zrake. Kroz isti upoznaju mogućnosti kontroliranja rasvjete.

Programiranje rasvjete – Proteklih dana pripremljene su sve pozicije rasvjetnih tjela, osmišljen je nacrt rasvjete. Zajedničkim dijalogom polaznici/e će pokušavati napraviti dizajn rasvjete za scenu. Nakon programiranja imati će priliku isprobati osmišljeni dizajn svjetla.

Voditelj radionice: Andrija Santro

Aktivan je član AKC Attacka, gdje radi kao dizajner svjetla na raznim programima: klub Attack, Subscena, FAKI festival. Završio je školu primjenjene umjetnosti i edukacija za dizajnera svjetla u org. British Council -intenzivna radionica produkcije. Radio kao dizajner svjetla u klubu Močvara gdje je i danas vanjski suradnik. Bogato iskustvo stekao je kao dizajner svjetla na festivalima: Seasplash,Terraneo, Lost Theory,Žedno Uho. Profesionalni je glazbenik, član dub benda Bamwise,kao i prvog hrvatskog soundsystema Digitron Soundsystem.

Radionica izrade Afričkih maski provodi se u suradnji s Društvom Afrikanaca Hrvatske kroz Program Autonomnog kulturnog centra. Na radionici će se izrađivati maske iz različitih dijelova Afrike, a o afričkoj kulturi i običajima, kroz razgovor i kreativni rad voditi će  članovi Društva Afrikanaca Hrvatske. Voditelji radionice su Prince Wale Soniyki i Comi Balde. Prijave se primaju na akc.attack@gmail.com.

Programe Autonomnog kulturnog centra financijski su omogućili Ministarstvo kulture republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva-

 

Više na:

www.attack.hr

https://www.facebook.com/events/322358378243090/

https://www.facebook.com/events/844480162400234/

https://www.facebook.com/events/1968262313396705/

https://www.facebook.com/siva.galerija/

https://www.facebook.com/akc.attack/

Leave a Reply