Fred Frith Trio i 50th Day of the Year u Teatru &TD!

fft 4

 

“Ja samo okrenem ključ i vozim, ne zanima me što je ispod haube”. Naravno, to nije slučaj s improvizatorima, eksperimentatorima, avangardnim i konceptualnim umjetnicima. Općeniti dojam koji stječem iz koncerta u koncert ozbiljne glazbe jest taj da muzičari stvaraju određeni prostor i vremenski džep. Istražuju i stvaraju zvukove na neobičan način, sviraju instrumente na drugačiji način želeći time postići novi zvuk, a možda i osvježiti pažnju slušatelja. Kako zvuči gitara koju svirate s četkom za cipele? Sve to u svrhu stvaranja ambijenta za kontemplaciju, refleksiju, a i poneki šamar po ušima.

 

Video zapis s koncerta.

 

Zamislite situaciju da odete na koncert/izložbu gdje vas netko posjedne ispred velikog sustava klima uređaja koji obrađuje zrak za Cibonin toranj i tako ispred njega odsjedite nekih 40 minuta. Što bi vam se sve moglo dogoditi prilikom izloženosti tim vibracijama i o čemu bi vaš mozak razmišljao?  Pada mi na pamet da bi državne tvornice mogle u noćnim šihtama organizirati Industrijski cabaret. U postrojenju se privremeno postave udobni stolci, otvori se šank, light… Ljudi sjede i kontempliraju u društvu nijemih lica u zaglušujućoj buci. Igor: “Ja volim buku! Osjećam se seksi”. Miro:” Zato i idem na industrial cocktaile svake srijede na Žitnjak”. Joža:” Uz Dizel pumpe sam izliječio dugogodišnji svrab“. Jaka: “Uspijela sam shvatiti svoje emocije slušajući Končareve transformatore. Napokon sam proplakala”.

50th 1

50th 4

50th 2

 

50th Day of the Year su četveročlani sastav koji se izražava kroz audio-vizualni nastup, okreću gumbiće, povlače poluge i stvaraju vibracije kao profesor Baltazar sa svojim strojem. Tehnologija koju koriste je u izvedbi vidljiva pa vam se čini da se nalazite u tehničkom laboratoriju. Primijetio sam članove u drugim odličnim projektima i nastupima u sklopu Sine Linea festivala eksperimentalne mjuze koji se održavao u Plesnom centru u Ilici. Večeras su stvorili mračni, teški, industrijski zvuk koji je bio popraćen ogromnim video zidom koji je kroz analogne video efekte poprimao Rorschachove oblike. Nisu mi poznati motivi umjetnika, zamislio sam se nad tim procesom koji prolaze u improvizaciji. Scenski ne izgledaju ukočeno i staloženo kao npr. Kraftwerk već se prepušteno njišu na mehanicističkim valovima koje proizvode. Prezentacija se nametnula čulima i imao sam osjećaj da gledam u nekakav tvornički cyber pogon s inženjerima koji kontroliraju rad mašina. Kakve emocije, misli i dojmove izaziva ovakav izvedbeni kocept? Ljubitelji bizarnog, znanstvene fantastike, pervertiti, čudaci i frikovi će u šumovima i zvučnom stresu vidjeti ljepotu i ugodu. Dolazit će po još. Zanimljivo mi je kako neki dron zvukovi, naizgled neprirodni i strani, izazivaju ugodu i mentalnu opuštenost. Um se fiksira na vibraciju. Od tolikog okolinskog šuma, unutarnji glas dođe u fokus. Čudi se nestvarnom ambijentu koji promatra.

50th 3

50th 6

50th 5

 

Fred Frith Trio sam iščekivao s velikom znatiželjom, znao sam da neću doći na svoje jer ono što sam prije 15-tak godina od Fritha pokupio samo je kap u moru tog velikog umjetnika.

fft 2

fft 7

fft 6

fft 1

 

Na pozornici, sad ogromni kontrast naspram 50. dana, nalaze se upaljena radna svjetala i gitara-bas-bubanj u svojoj trivijalnosti. Trio je u toj suhoj atmosferi pokazao kako slobodno komuniciraju i čeprkaju kroz forme free jazza, avant rocka ili neke treće ladice. Međusobnim nadograđivanjem konstruiraju skladbu pa je u nekom trenutku dekonstruiraju kroz mutaciju u kaotični zvučni zid.

fft 8

fft 3

fft 5

fft 12

fft 11

fft 10

fft 9

 

Ove zvučne slike nekako djeluju na slušatelja. Mislim da muzičari, izvođači imaju drugačije iskustvo. Ali kako pasivno, zavaljan u udobni naslonjač, doživjeti soničnu turbulenciju. Što ona izaziva u promatraču? Osim prethodno spomenute konzumacije šuma kao užitka, dali ove apstrakcije u pojednicu mogu pokrenuti unutarnji mehanizam asociranja na nesvjesno, primitivno, instinktivno i zaboravljeno. Iz mraka ljudske prirode možemo u racionalni fokus istjerati čudovište iz Ida. Potrebno je samo načeti finu civilizacijsku glazuru i ukloniti je kao krastu. Iznenadili biste se kad biste vidjeli svoju zvijer kako spava unutar civilizacijske ljuske.

 

Tvr-Du

 

Video & photos by Joža

Leave a Reply