22. Monte Paradiso u Puli!

nas

 

22. Monte Paradiso lajt modno podbacio

Dragi naši,

Za vas koji ste propustili 22. Paradiso pišemo ove retke kao utjehu da ne osjetite kao da ste nešto propustili. Svi kažu, a nadamo se da ne lažu, a mi ćemo se složiti, da je bilo bolje prve večeri kada su nastupili Sick Crap, Barney Gamble, Xa Xa Xa , Motus, Concrete Worms i Meinhof, dok su se za hedlajnere Poison Idea ostvarila zloguka nagađanja da neće nastupiti.

Video zapis s prvog dana festivala.

 

Ovogodišnje izdanje Monte Paradisa otvorili su Sick Crap i Barney Gamble, nakon čega je uslijedilo makedonsko devojče Xa Xa Xa. Kao prilično žestoki melodični emo bend Xa Xa Xa je jedan od projekata Berney’s Propagande, ekipe koja je dugo na sceni. To je bend koji svjesno ne želi postati komercijalan, mada imaju sve predispozicije da to postanu, i upravo pripadnost nezavisnoj sceni čini ih jačima i zanimljivijima od ijednog benda koji se odlučio zaploviti komercijalnim smjerom.

sic 1

sic pub

sic 2

bar 1

bar 2

xa 1

xa 2

 

Doajeni hard core scene ex Yu punka, kao autorski bend vječnog Hogara, još jednom su pohodili Paradiso, a nakon njih su zasvirali Concrete Worms, čiji se izričaj mijenja od 90′ na ovamo da bi konačno pronašli svoj zvuk kojeg je publika i prepoznala. Hit večeri Meinhof dočekan je s oduševljenjem od strane ne tako mnogobrojne publike prve večeri.

mot 2

mot

mot 1

cw2

cw1

 

Doživjeli smo ovogodišnji Paradiso u lajt verziji ne samo zbog nepredvidljivih promjena u lajnapu, već i zbog novonastalog trenda sve učestalijih posjeta undercover policajaca festivalima diljem Hrvatske. Moramo primjetiti da je osim navedenog primjećeno kako je MP ove godine modno podbacio u zanimljivim kombinacijama, iako treba skinuti kapu Faraonu Slavku u izdanju Sonja. Naš interes je na trenutak pobudio priličan broj invalidskih pomagala u obliku štaka, ali ubrzo smo shvatili da to nažalost nije modni pokušaj.

Zvuk je bio očajan, što se može pripisati lošem razglasu, prostoru a možda i toncu Tonetu, međutim ništa od navedenog posjetitelje nije omelo u poganju.

pub 1

pub 2

 

Drugi dan festivala nastupili su Ponor, Aggrenation, Pauza (rupa u programu), Unfixed(derivat Meinhofa), pa opet Pauza.

Video zapis s drugog dana festivala.

 

Kako se rupa sve više širila zbog nabujale turističke sezone i gužve na granici u kojoj su nestali Dear In The Headlights i Culto Del Cargo, na scenu su morale izaći domaće toples snage Bolesno Grinje. Uz opisani razglas ni Bolesno Grinje nisu mogli zvučati dobro.

aggrena

b grinj 1

b grinj 2

 

A sad glazbeni intremezzo: Ponor, za kojeg je šteta da je nastupio točno u 21 i 15, reći ćemo sljedeće; sigurnih sedamnaest godina iskustva sviranja na punk sceni omogućilo im je odličan produkcijski, tehnički gotovo savršen zvuk koji je pod laganim utjecajem portlandske scene (Tragedy, From  Ashes Rise…). Unfixed je u pravom smislu odsvirao svoj repertoar samo za punkere što su i izrekli najavivši jednu od svojih pjesama rečenicom „This Soooong is for the Puuuunks“. Tad su konačno nastupili Chaos U.K., vrlo pošteno odsviravši sve najveće hitove, koje su u svojoj dugovječnoj i diskografski bogatoj karijeri uspjeli napraviti u prvih pet godina djelovanja. To su pjesme s prvog singla, albuma i splita s Extreme Noise Terrorom, sve ostalo što su radili i snimili kasnijih godina, publika nije doživjela kao nešto previše značajno.

pon 4

pon 3

pon 2

unf 1

unif 3

unif 2

c uk 2

c uk 3

c uk 1

 

Reći ćemo još da je distribucija bila više manje standardna, a pivo se moralo piti brzo jer se u doticaju sa zrakom pretvaralo u vodu (u nedostatku boljeg izraza), a i bijelo vino je izazivalo žgaravicu, a kako smo pomiješali sve to skupa, nije nam to bilo bitno.

distro

 

Evo i anegdote:

Pita nas jedan stranac na engleskom:“ What fuckin’ shit is this Festival? Why do you come here?“

Mi njemu na engleskom: „Zbog prijatelja!“

On nama:“ It is full of homophobic punks…there is no music in the middle of the festival!There is so many nationalists.“

A mi njemu: „Yes! We know! But we still come here for the friends!“

A on će nama: “ What kind of friends do you have? !“ i ode….

Ovo je bila jedna za sve naše prijatelje.

ispred

 

I kao što bi to Ponor u naslovu svog albuma rekao:“Ovo je kraj“. Vidimo se na sljedećem anualnom susretu punkera, 23. Izdanju Monte Paradisa.

 

!MODNA POLICIJA! (Tanja, Sanjica, Jadranka i Bangavi)

 

 

———————————————————————————————-

 

 

Drugo mišljenje još jednog “doktora” za punk.

Za razliku od mišljenja MODNE POLICIJE, meni osobno je drugi dan festivala bio bolji. Slažem se s njihovim mišljenjem da je zvuk generalno bio loš, al mislim da su Bolesno Grinje i Chaos U.K. svejedno razvalili Monte Paradiso svojim odličnim nastupima. Bolesno Grinje je sviralo dosta kratko, ali nisam niti očekivao puno više pošto su uletjeli u zadnji tren kao zamjena bendu Dear In The Headlights, a za vrijeme Chaos U.K.-a je bio konstantni pogo uz vratolomije ekipe koja se stalno bacakala s pozornice. Ponor je bio odličan, ali je isto kao i bend Sick Crap (koji su svirali prvi prvog dana) imao tu nesreću da sviraju ispred malo ljudi, s tom razlikom da je Sick Crap ipak imao veću potporu od strane mlade lokalne h.c./punk ekipe. Barney Gamble vidio nisam, XAXAXA su mi bili malo dosadnjikavi (jebiga ne volim taj indie zvuk), Motus me čak i donekle iznenadio iznadprosječno dobro odrađenom svirkom, Concrete Wormsi briljirali, Meinhof/Unfixed bili solidni i bend Aggrenation koji je donekle odskakao od klasičnog Monte Paradiso zvuka je donekle osvježio festival metaliziranim zvukom s primjesama d-beat punka.

Pivo probao nisam, a vino smo donijeli iz Vrbnika na otoku Krku i moram priznat da se nije stiglo ukiseliti pošto smo ga „zbog vrućine“ morali piti junački, pa nisam siguran što se točilo na šanku. Jedina moja zamjerka je što u ponudi nije bilo nikakve hrane, ali smo i to riješili odlaskom u menzu kod placa te krkanjem kruha i podriguše na obližnjoj plaži.

Sve u svemu još jedan Monte Paradiso u nizu, ne previše spektakularan, ali i dalje dobar.

 

Joža

 

Sick Crap, Xa Xa Xa, Barney Gamble, Bolesno Grinje, Chaos U.K., Unfixed, Concrete Worms photos by Davor Vuković

Ponor photos by Marko Vojnić Gin

Aggrenation photo by Joža

Motus photos by Davor Vuković & Joža

Videos by Joža

https://www.facebook.com/BolesnoGrinje

https://www.facebook.com/pages/Motus-Vita-Est/223157942335

https://www.facebook.com/pages/Meinhof/110169652404575

https://www.facebook.com/pages/Xaxaxa/204165512960505

http://unfixed-punk.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/pages/Chaos-UK/452838524843837

https://www.facebook.com/pages/Sick-Crap/1382210052037757

https://www.facebook.com/pages/Concrete-Worms/222878277780

https://www.facebook.com/aggrenation

https://www.facebook.com/BarneyGumbleHC

https://www.facebook.com/PonorHC

Leave a Reply