Omar Souleyman na Stiropor Festivalu u Gala Hali!

nas

 

Nema loših razloga za bijeg iz grada i od obaveza koje će te ionako čekati kad se vratiš, pa je tako jedan neobavezan razgovor o nadolazećem koncertu Omara Souleymana u Ljubljani urodio pakiranjem ruksaka i zamalo kašnjenjem na vlak, no ipak sretnim pristizanjem u dvorište AKC Metelkove. S kartom u džepu i kulturnim evrom (koji iznosi 2 eura) manje, uputili smo se na ljetnu terasu Gala Hale.

Video zapis s koncerta.

 

Kino Šiška u suradnji s Stiropor festivalom i Galom Halom ovog nam je petka (27. lipnja) priredila pravu zvučnu Shaabi poslasticu. Omar Souleyman, onima kojima je neznan, umjetnik je porijeklom iz Sirije, izvođač Bliskoistočne tradicionalne glazbe (Shaabi i Dabke) na Kurdskom i Arapskom jeziku. Svoju muzičku karijeru započinje 1994. godine uglavnom nastupajući na svadbama i raznim društvenim okupljanjima, a njegova 20 godina duga karijera polučila je oko 500-tinjak bootleg izdanja, većinom snimaka s vjenčanja koji su se prodavali na kioscima diljem Sirije. Nakon što je, prije sedam godina, Sublime Frequencies objavio njegovu prvu kompilaciju, Omarova popularnost je rasla i nadišla granice njegove domovine te je postao prepoznatljiv širom svijeta, pa tako i u našim krajevima. Njegov prvi službeni album Wenu Wenu izašao je 2013. godine, a producirao ga je Kieran Hebden (Four Tet) za Ribbon music label, sub-label Domino recordsa. Tim je albumom dobio više prostora izvan alternativne elektronske scene (bilo to dobro ili loše) te je, mogli bismo reći, proširio krug publike zainteresirane za orijentalni zvuk.

os 4

 

Ljetnu pozornicu Gala Hale prije nastupa Omara zagrijao je Selektor Dinarid gdje se tristotinjak okupljenih, uz poneke derivate po izboru, pripremalo za „glavno jelo“ večeri. Oduševljenje nije izostalo kada je na pozornicu stupio Omar glavom i bradom te njegov suputnik, kolega glazbenik i glazbeni virtuoz sintha Rizan Sa’id. Odjeven u thawb (tradicionalnu Arapsku nošnju) i crveni keffiyeh (kod nas također poznata kao palestinka), s neizostavnim sunčanim naočalama, svoj minimalistički scenski nastup (koji se sastoji od tri pokreta) savršeno nadopunjuje gromoglasnim pjevanjem koje publiku ne ostavlja ravnodušnom. Izmjenjujući hitove kao što su Warni Warni, Wenu Wenu, Ali Kodino i Shift Al Mani, u svojem jedno i pol satnom live nastupu publiku u potpunosti baca u trans. Ovdje nećete doživjeti tipični spektakl na kakav ste možda navikli, njegov scenski nastup nije dinamičan, njegovi pokreti nisu plesni, izgled je vrlo jednostavan, no energija koju održava od samog početka pa do kraja nastupa je poput hipnoze, a publika izgleda kao da sudjeluje u nekakvom šamanskom obredu, a ne na koncertu. Neizostavno je spomenuti izvrsnog klavijaturista Sa’ida koji u pauzama između Omarovog pjevanja potpuno raspamećuje publiku svojim frenetičnim solažama gdje uspješno miješa zvukove tradicije i sintetske dance ritmove. Njihova se osuvremenjena tradicionalna glazba bez pogovora može mjeriti s bilo kojim zvukom novijeg doba.

os 1

os 5

 

Uz jedan bis, Omar Souleyman i Rizan Sa’id pozdravili su publiku i napustili pozornicu, a zabavu do sitnih jutarnjih sati su nastavili DJ kuskus: Bakto & Felis Kaktus.

Stiropor festival uspješno je dočarao ugođaj Sirijske svadbe na terasi Gala Hale, ponudio nam je mali odmak od uobičajenog zvuka na koji smo navikli, a moj utisak je da su se uzvanici zabavili i više no što su očekivali.

os 2

 

Sirijski turbo folk, kako neki opisuju glazbu Omara Souleymana, voli se ili ne voli. Vrlo je jednostavno zaključiti već iz prvih taktova jeste li povučeni tim orijentalnim melosom koji iako zvuči daleko, nekako ipak podsjeća (htjeli mi to priznati ili ne) na taktove nekih nam bližih podneblja.

 

Sanja Benčec

 

photo & video by Joža

 

https://www.facebook.com/pages/Omar-Souleyman/116649878383235

http://stiropor.org/

One thought on “Omar Souleyman na Stiropor Festivalu u Gala Hali!

Leave a Reply