|
||
|
Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija ovu nedjelju organiziraju masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. Ovo je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj, kojim započinje val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta Break Free.
Kreće se u 16:00 iz dvorišta Tehničkog muzeja, završetak je u Močvari gdje će nastupiti Zli bubnjari, Vibrica, Sara Renar, Miki Solus i DJ Sergio.
Očekuje se oko 1000 ljudi. Postoji mogućnost da najaviš?;)
Info: http://www.mochvara.hr/
Vesela i eko vijest za stanovnike Savske ceste, i okolice. U petak 19. svibnja od 16:00 do 20:00 sati u ljetnom vrtu Vintage Industriala održat će se ‘Mali plac’ – tržnica lokalne, organske hrane koja okuplja male proizvođače, a od svog početka puno je više od ”placa”. To je mjesto susreta, druženja, kušanja, informiranja te razmjena zdrave hrane, ljudskosti i kreativnosti. Mali plac je osmišljen kao platforma za povezivanje velikog broja lokalnih proizvođača.
“Želja nam je to povezivanje učiniti zabavnim i kreativnim događanjem te Vas potaknuti da osobno upoznate ljude koji proizvode hranu i iz prve ruke doznate sve o njihovim proizvodima te procesu uzgoja i proizvodnje. Ovdje se odnos temelji na povjerenju.” – Jelena Mikin
U sklopu prvog Malog placa u Vintage vrtu, predstavit će se oko 20 izlagača. Bit će tu prava šuma proizvoda; pekmezi, sirevi, voćni i povrtni namazi, sezonsko eko voće i povrće, prirodna kozmetika, beskvasni kruh, grickalice….
Koje sve točno izlagače očekujemo sutra u Vintage vrtu od 16:00 sati, pogledajte na Facebook eventu: http://bit.ly/2qVnoke
Općenito o Malom placu http://www.mali-plac.org/o-nama/
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1950763285199682/
Pravi ljetni Mali plac u vrtu Vintage Industrial Bara možete pronaći u ponedjeljak, 26. lipnja od 17 do 21 sati. Dobrodošli su veliki i mali ljudi te ljubimci.
U Ljetnom vrtu Savske 160 vas čekaju domaći OPG-ovci:
Arka delicija • breskve, maline, trešnje, pekmezi, sokovi, začini
Baba’s Masala Chai • egzotični čaj
Ekomedo • svježe vrcani bagrem, creska kadulja, promorska livada …
Horizont sirevi • delikatesni sirevi iz mini mljekare iz Koprivnice
Kod krokodila • grickalice za dobre zubiće
OPG “Ljubičin vrt” • namazi voćni i povrćni
OPG Ćordaš-uzgoj Aronija • 100% sok od aronije, pekmez od aronije, čaj od bobica i lista…
Opg Korade • eko višnje, šljiva rana okruglica
OPG Svijet Bilja i Etno udruga Lada • sjemenke, balzami, galenove kreme, tinkture i tonik od bilja iz Vlatkinog vrta
OPG Sokić • domaća tjestenina, pesto od medvjeđeg luka, začinska sol
OPG Zdenka Dodig • mladi slatki grašak
Oraščić.raw • sirovo slatko i slano
Slatko moje zeleno • mladi lukec, zeleno iz vrta, stevija, grah to go, grah u zrnu, batati
SUPER DANKO • Super Junački Maslac (kikiriki, buća, konoplja, sezam, lan, suncokret, him.sol, med/javorov sirup)
Strudlmania • sir, višnja, mak i orah u štrudlicama
FB EVENT: https://www.facebook.com/event
Ljetni Mali plac u vrtu Vintage Industrial Bara možete pronaći u ponedjeljak, 03. srpnja od 17 do 21 sati, a u tamo vas čekaju domaći OPG-ovci: Arka delicija, Ekomedo, Horizont sirevi, Iris i Branimir delicije, Kod krokodila, Leline prirodne masti, OPG Ćordaš-uzgoj Aronija, OPG Svijet Bilja i Etno udruga Lada,
OPG Šenjug, OPG Zdenka Dodig, Raw Smooth Superfood & VerVita Hrvatska, SUPER DANKO, Strudlmania…
Ponesite košare!
Još jedan ponedjeljak, još jedan Mali plac u Savskoj 160. Točnije, posljednji za ovu sezonu, no novi je već zapisan za ponedjeljak 21. kolovoza.
Vec četiri godine u kontinuitetu Mali plac stvara platformu koja na zanimljiv način promiće vrijednosti lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane. S fokusom na autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode, Mali plac okuplja preko 450 malih lokalnih proizvođača.
Od 17:00h pa do 21:00h dođite i danas do Savske ceste 160, popijte piće i provjerite što nude OPG-ovi:
Ghee people2people
• ghee, gheekiriki, kikiriki maslac, gheeksi, gheekeri, bučnica sa gheejem, štrudla od jabuka s gheejem
Horizont sirevi
• delikatesni sirevi iz mini mljekare iz Koprivnice
Iris i Branimir delicije
• beskvasni kruhovi, tahini namaz, peciva, fine štrudlice
OPG Svijet Bilja i Etno udruga Lada
• sjemenke, balzami, galenove kreme, tinkture i tonik od bilja iz Vlatkinog vrta
OPG Šenjug
• sokovi od drena, trnine, gloga, šipka
OPG Zdenka Dodig
• breskve, kupine, rajčice, krastavci, patlidžan, luk, blitva, mahune, grašak, blitva …
SUPER DANKO
• Super Junački Maslac (kikiriki, buća, konoplja, sezam, lan, suncokret, him.sol, med/javorov sirup)
Konferencija o održivosti prehrambenog sustava
Dvorana Müller, kino Europa, Varšavska 3, Zagreb
16.09.2017. od 10:00 – 17:00
ZMAG Vas poziva na konferenciju o održivosti prehrambenog sustava gdje ćemo se zajedno baviti temama održive proizvodnje hrane i potrebom veće osviještenosti o nutritivnoj vrijednosti hrane i načinima kako dolazi na naš stol. Pričat ćemo o potrebi povezivanja kupaca i proizvođača u razne oblike lanaca kratke opskrbe, solidarne modele međusobne podrške i brige jednih za druge. Predstavit ćemo inovativne i održive metode u proizvodnji hrane koje koriste naši ekološki poljoprivrednici.
Na konferenciji će biti i riječi o destruktivnim posljedicama koje industrijska poljoprivreda sa svojim zagađenjem i kontrolom prehrambenog sustava ostavlja na okoliš i planet, kvalitetu života i zdravlje ljudi.
Dođite na događanje NAŠA DOBRA HRANA kako bismo svi zajedno istražili putove odnosa prema hrani koji su dobri prema vrijednosti proizvođača i zdravlju kupaca, koji su dobri prema životu u tlu u kojem raste naša hrana i ukupnom ekosustavu čiji smo svi dio.
Posebna poslastica konferencij
INHABIT: A PERMACULTURE PERSPECTIVE
U petak, 15.09.2017., u 19:00 u kinu Grič, Jurišićeva 6, dugometražni dokumentarni film INHABIT: A PERMACULTURE PERSPECTIVE provest će nas kroz niz stvarnih priča i živih primjera iz SAD-a koji ukazuju na to kako se permakultura primjenjuje u praksi te koji blagotvorni i održivi rezultati nastaju i ostaju iz korištenja njenog dizajna. Zagreb će posjetiti redatelj filma COSTA BOUTSIKARIS s kojim će nakon projekcije biti upriličen razgovor s publikom. Film INHABIT je inspirativna priča o promjeni svijeta na bolje, ovdje i sada.
Film je za potrebe projekcije preveden na hrvatski jezik. Razgovor s redateljem filma Costom Boutsikarisom će biti na engleskom jeziku.
GOSTI KONFERENCIJE (subota, 16.09.2017., kino Europa):
Anita Šupe, nutricionistica i autorica knjige “Istine i laži o hrani”
Ranko Tadić, zadruga AgriBioCert iz Omišlja i predsjednik udruge EKO LIBURNIA, Rijeka
Costa Boutsikaris, redatelj filma INHABIT: A PERMACULTURE PERSPECTIVE
Željko Iličić, OPG Biomara Iličić, biodinamička i ekološka proizvodnja hrane
Nikolina Pokupec, OPG Pokupec i Njam Njam distribucija,
Rodoljub Džakula, OPG Džakula, ekološko stočarstvo
Marijan Butković, projekt Kliconoša – urbana farma za mikro i baby povrće
Irena Borovina, udruga Vestigium (Zagreb)
Vesna Lokas, GSR Zapad (Rijeka)
Dražen Šimleša, Zadruga za dobru ekonomiju
ULAZNICE po cijeni od 70kn možete kupiti preko sustava ENTRIO putem linka:
https://www.entrio.hr/event/na
Dragi ljudi, u subotu 30.rujna 2017. slavimo velikih 18 godina Recikliranog imanja i 15 godina rada Udruge ZMAG! Pozivamo vas sve da se nam se priključite na veseloj seoskoj zabavi na imanju. Program je cjelodnevni i želja nam je da dođu svi naši prijatelji, poznanici, korisnici, podržavatelji, i posebno oni koji su sa nama prolazili razvojne faze i bili dio tima proteklih godina. Dođite na punoljetno druženje!
ZMAG je edukacijsko-ekološka udruga osnovana 2002. godine i u proteklih petnaest godina smo samostalno ili u određenim partnerstvima uspješno proveli 62 različita projekta.
Više detalja o radu ZMAG-a možete vidjeti na www.zmag.hr .
PROGRAM
11:00 – 14:00 Okupljanje, druženje; Snack bar– dnevni zalogajčići by Okus doma, craft pivo, zeleni sokovi, štandovi
12:00 Otvorenje dućana Zadruge za dobru ekonomiju – ponuda zadružnih proizvoda
14:00 Prezentacija umjetničkih radova, Sendy Osmičević
14:30 Prezentacija permakulturnih školskih projekata, Ratko Johan
15:00 – 15:30 Organizirana stručna tura Recikliranim imanjem – vrt i hrana
Organizirana stručna tura Recikliranim imanjem – energija i graditeljstvo
17:00 – 17:30 Organizirana stručna tura Recikliranim imanjem – vrt i hrana
Organizirana stručna tura Recikliranim imanjem – energija i graditeljstvo
17:30 – 19:00 Igraonica za djecu – tradicijske dječje igre, klaunska radionica
19:00 Free pizza party & Eko bar
20:00 Projekcija dokumentarnog filma o Recikliranom imanju iz 2001., Iva Kraljević
21:00 Firegarden – žonglerski piro show by Artistika & AntunTun
22:00 – 3:00 DJ Nešo& DJ Mile
ULAZ SLOBODAN!
Više detalja o događaju možete vidjeti na https://www.zmag.hr/zmag-rodjendan .
Zagreb, 11. lipnja 2019. – Jedna od najljepših gradskih lokacija, dekice s pogledom na grad, opuštena i intimna atmosfera, paleta domaćih okusa s Malog placa, sretni i bosonogi ljudi… Puno je razloga zašto ova šarmantna gastro-oaza svakog kolovoza na Gornji grad privlači brojne posjetitelje i zašto (barem jednom) morate svratiti na Mali piknik i doživjeti ovu drugačiju ljetnu piknik-priču.
Zahvaljujući Veleposlanstvu Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, ove godine za uživanje na Malom pikniku nećete trebati čekati do kolovoza. Najšarmantniji piknik stiže na Švedski doček ljeta – „Midsommar“ koji će se održati u subotu 15. lipnja u parku Maksimir. Bit će to posebno izdanje Malog piknika na švedski način, a uz fini i zdravi meni Malog placa s potpisom lokalnih OPG-ova, ovom prilikom na dekicu ćete moći ponijeti i razne tradicionalne švedske delicije. Stoga, ako ste ljubitelji (Malog) piknika, rezervirajte datum, okupite obitelj i prijatelje, isplanirajte dan u prirodi ili romantičnu večer… i ne propustite Midsommar piknik u parku Maksimir!
Nakon posebnog švedskog izdanja, Mali piknik vraća se u kolovozu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, na jednu od najljepših gradskih lokacija, gornjogradsku Vranicanijevu poljanu (park Bele IV.), gdje će ponovno rasprostrti svoje dekice s pogledom na grad.
U posljednjih nekoliko godina Mali piknik pozicionirao se na listu najboljih gastro-evenata u Zagrebu, a jedna od njegovih glavnih posebnosti upravo je zanimljiva gastro-ponuda koja se sastoji isključivo od prirodnih i sezonskih namirnica domaćih OPG-ova okupljenih pod kapom Malog placa, poznate mobilne tržnice lokalnih, organskih proizvoda. Također, Mali piknik stječe popularnost zahvaljujući šarmantnom uređenju i romantičnom ugođaju koji podsjeća na ljetna vrtna druženja intimnog formata.
Midsommar piknik počinje u 18 sati. Ulaz je slobodan i mjesto na pikniku nije potrebno rezervirati. Dekice su osigurane, a piknik je samoposlužan – svi su pozvani istražiti ljetni meni Malog placa ili pak nove okuse iz Švedske. Uz Mali piknik, u duhu švedskog „Midsommara“ 15. lipnja moći ćete uživati i kroz pregršt ostalih sadržaja za djecu i odrasle, uz radionice, igre i aktivnosti koje donosi Švedski doček ljeta.
Više info: www.facebook.com/malipiknik • www.facebook.com/events/322037291802204
Klub Močvara organizira novo izdanje Močvarne aure koje će se održati u sklopu svježeg programa pod nazivom Močvarni dnevni boravak. U nedjelju, 21. lipnja s početkom u 13 sati sprema se radionica kuhanja lokalne sezonske kuhinje, radionica kompostiranja i vrtlarenja u stanu te radionica cirkuskih disciplina. Ulaz na sve radionice je besplatan, a program će na zabavan način zaokružiti kviz o ljetu i ljetnim aktivnostima.
Ljeto je razdoblje tijekom kojega nam je teško vrijeme provoditi unutar vruće kuhinje. Stoga će program u 13 sati započeti radionicom kuhanja na kojoj će polaznici naučiti pripremiti brzinska jela prikladna za nošenje na posao ili u školu – polpete i ćevape od žitarica i povrća, te hladne salate i umake. Radionicu će voditi Ana Stuparić iz udruge Avokado.
Nakon pripremljenih jela program se nastavlja u 15 sati radionicom vrtlarenja i kompostiranja u stanu koju će voditi Mariana Vidmar iz Centra za zaštitu životinja i prirode Key. Radionica će ukazati važnost odvajanja otpada, naučiti polaznike kako uzgajati biljke unutar kućnih uvjeta, te pokazati kako prenamijeniti štetan plastični otpad u nešto kućanstvu korisno.
Osim kuhanja, kućnog uzgajanja biljaka i odgovornog ophođenja prema otpadu, u 16 sati polaznici će se moći priključiti i radionici cirkuskih disciplina. Cirkuski izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma vodit će nove i stare avanturiste kroz stručno osposobljavanje za zračni napad na ljetne avanture.
Uz navedene radionice, priprema se i kviz o ljetu i ljetnim aktivnostima koji će započeti u 17 sati te čiji će pobjednik osvojiti nagradu. Tijekom cijeloga programa mlađe će se generacije moći zabavljati u dječjem kutku uz brojne kreativne aktivnosti, te manju radionicu izrade pojilica od plastičnog otpada.
Vođeno mišlju da je nečiji otpad tuđe blago, na događaju će biti postavljen i kutak razmjene gdje će posjetitelji moći ostaviti stvari koje im više ne trebaju i koje žele pokloniti, a također i besplatno uzeti stvari koje su im potrebne, a koje se već nalaze u kutku razmjene.
Sve su radionice besplatne, ali je broj sudionika ograničen. Stoga su prijave potrebne na: udruga.avokado@gmail.com.
RASPORED:
▶ 13:00 – 15:00 Radionica kuhanja
▶ 15:00 – 16:00 Radionica vrtlarenja i kompostiranja
▶ 16:00 – 17:00 Radionica cirkuskih disciplina
▶ 17:00 – 18:00 Kviz znanja
Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/757890971648705/.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.