Iza linije: Ivana Armanini, Igor Hofbauer i Miron Milić

When:
24. May 2018. @ 21:00 – 24. June 2018. @ 21:00
2018-05-24T21:00:00+02:00
2018-06-24T21:00:00+02:00
Where:
Galerija Zuccato
Ul. Decumanus 34
52440, Poreč
Croatia

Komikaze link: https://komikaze.hr/2018-ivana-armanini-igor-hofbauer-miron-milic/

FB: https://www.facebook.com/events/191386311680494/

četvrtak, 24. 5. u 21.00 – otvorenje izložbe iza linije ivane armaniniigora hofbauera i mirona milića
galerija zuccato, decumanus 34 – poreč
trajanje izložbe: 24. 5. – 24. 6.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 13.00 i 17.00 – 22.00 osim nedjelje i praznika.


„Izložbom iza linije predstavljeni su radovi (plakati, crteži, stripovi, ilustracije) tri po mnogočemu srodna, ali i vrlo različita autorska rukopisa i koncepcija ivane armanini, igora hofbauera i mirona milića. umjetnici su se školovali, razvijali i predstavljali svoje radove prvenstveno u javnom prostoru grada zagreba, da bi se potom njihovo djelovanje proširilo u javnost (urbanu i virtualnu) cijele hrvatske i šire. javnost je, u slučaju radova ovih umjetnika, dvostruko određena – armanini, hofbauer i milić vrlo često stvaraju za javne, virtualne i urbane platforme, a veliki broj ovih radova (jednim dijelom i novopredstavljeni milićevi crteži) čine plakati koji su povijesno i aktualno sredstvo javne komunikacije. koristeći javnost, koja je mjesto oporbe i antagonizama (o. marchart), u osobnim komentarima svakodnevice na plakatima ivane armanini, vizualno provokativnim plakatima za događanja igora hofbauera ili crteža i brojnih djela ostvarenih za javni prostor grada mirona milića, umjetnici provociraju javno mišljenje i izazivaju reakciju promatrača izvan galerijskih institucija. cilj ovih djela jest zaokupiti pozornost promatrača u suvremenom diktatu vremena i pružiti intenzivno iskustvo. plakat i crtež u takvim okolnostima moraju izazvati reakciju – bila ona smijeh, čuđenje ili užasavanje; vizualni kod mora biti jezgrovit, izvedbeno jasan, lišen svakog balasta, a vizualno-verbalni scenarij bliži svakodnevnom govoru bez visokoumjetničkog elitizma.“

(iz predgovora, patricija počanić)

 

Ivana Armanini rođena je u zagrebu, gdje je završila školu za primjenjenu umjetnost i dizajn te magistrirala na akademiji likovnih umjetnosti. dobitnica je rektorove nagrade, a njezina su djela dio stalnog postava muzeja suvremenih umjetnosti u zagrebu (zbirke u pokretu). članica je hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. osnivačica je i voditeljica projekta komikaze od 2002. (https://komikaze.hr/) te je autorica stripova s preko 300 domaćih i međunarodnih izložbi, 100 festivalskih gostovanja i 4 objavljena albuma stripova: mangelos vol. 1 (2017. / 64 str. / po skriptu marka goluba); fmcx bw (2017. / 56 str.); katalog (2016. / 132 str.) i pustolovine glorije scott (2005. / 126 str. / po i s pričama mime simić). više na adresi: ivanaarmanini.net.

Komikaze je mreža za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju se najviše objavljuje i izlaže. ivana je urednica 16 tiskanih albuma komikaza te 47 internetskih i niza specijalnih izdanja. na internetskoj je stranici arhivirano 5000 radova od preko 260 autora iz 50-tak zemalja. kroz istu udrugu ivana 2015. pokreće projekt femicomix s kojim gostuje u 8 država i koji, osim nje, uključuje još 16 autorica.

Komikaze su predstavljale hrvatski strip u francuskoj i njemačkoj povodom ulaska hrvatske u europsku uniju u sklopu projekata ministarstva kulture. u francuskim časopisima liberatione i charlie hebdo komikaze su opisane kao jedna od grafički najzanimljivijih nezavisnih publikacija u europi. 2018. ministarstvo kulture odlučilo je prestati podržavati ovaj časopis.

Igor Hofbauer rođen je u zagrebu 1974. studirao je slikarstvo tri godine na zagrebačkoj akademiji likovnih umjetnosti, nakon čega je napušta kako bi se potpuno posvetio dizajnu i ilustraciji. poznat je među mnogobrojnim obožavateljima alternativne glazbe zbog svog velikog utjecaja na vizualni identitet zagrebačke klupske scene. njegov najpoznatiji rad su posteri i letci za zagrebački klub močvara. dizajnirao je preko stotinjak plakata za močvaru i ostale klijente u europi i americi te dizajnirao preko dvadesetak omota za hrvatske i strane bendove. njegov je rad objavljen u the art of modern rock: the poster explosion paula grushkina i dennisa kinga iz 2004., knjizi koja prikazuje odabir najboljih rokerskih postera u posljednjih 50 godina.

Stil njegovih plakata i dizajna trenutno je prepoznatljiv i utemeljen na eklektičnom spoju klasičnog američkog stripa i filma noira, pop-arta, njemačkog ekspresionizma te ruskog konstruktivizma, inteligentno povezanih rukom spretnog crtača.

Igor Hofbauer u posljednje se vrijeme bavi stripom. njegov prvi strip prison stories izdala je zagrebačka izdavačka kuća otompotom i portugalska kuća chili com carne. surađuje s hrvatskim piscem fikcije edom popovićem na nekoliko ilustriranih knjiga koje su objavljene u hrvatskoj i njemačkoj. njegov strip mister morgen izdao je francuski l’association i kanadski conundrum 2017. njegov se rad širi u nekoliko polja dizajna – od scenografije, animacije, dizajna brojnih postera, cd/vinil-omota, sve do ilustracija za knjige. surađivao je s brojnim magazinima na polju stripa i ilustracije.

Miron Milić rođen je 1980. godine u vinkovcima. 2006. diplomirao je grafiku u klasi prof. miroslava šuteja na akademiji likovnih umjetnosti u zagrebu, a trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street artom. član je hdlu-a i hzsu-a te umjetničkog kolektiva akc medika iz zagreba. gostovao je na mnogobrojnim umjetničkim rezidencijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između ostalog za najbolje likovno rješenje murala u centru ljubljane na mural arts residency. pobjednik je natječaja za oblikovanje etikete božićnog piva u organizaciji instituta za suvremenu umjetnost i zagrebačke pivovare te dobitnik porina za najbolje likovno ostvarenje 2017. godine u splitu.

Miron Milić gostovao je na mnogobrojnim street art festivalima u zemlji i svijetu, između ostalog na: city in words public arts and literature festival, moskva, rusija; mural arts residency, kino šiška, ljubljana, slovenija; novo doba festival, beograd i zemun, srbija; complex 23 hannix, heilbronn, njemačka; muu fest, muzej ulične umjetnosti, zagreb, hrvatska; blart, banja luka, bosna i hercegovina; spajalica – art interventions in public spaces, mmsu rijeka, hrvatska.
izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i izvan nje: galerija omladinskog kluba skladište, fondacija danilo kiš, subotica, srbija; galerija kc grad, beograd, srbija; galerija greta, zagreb, hrvatska; galerija boonika, zagreb, hrvatska; 36 mountains festival, galerija greta, zagreb, hrvatska; 32. salon mladih, galerija prsten, dom hdlu-a, zagreb, hrvatska; croatian contemporary artists, ernst and young, den haag, nizozemska; drawing outline / suvremeni crtež u hrvatskoj, izložbeni prostor nacionalnog društva slikara ukrajine, kijev, ukrajina; kontor 3, selected works – lifelines, kunstkontor gallery, berlin, njemačka; hrvatski trijenale crteža, gliptoteka hazu-a, zagreb, hrvatska; slick – paris, pariz, francuska; vienna art fair, beč, austrija; kunst zürich, zürich, švicarska: black box at arco, madrid, španjolska.

Leave a Reply