Filip Pavić Quartet otvara Jazz Point Novi Zagreb

When:
18. September 2020. @ 19:00
2020-09-18T19:00:00+02:00
2020-09-18T19:15:00+02:00
Where:
Centar za kulturu Novi Zagreb
Trg Narodne zaštite 2
10020
Zagreb

Mladi jazzist Filip Pavić prekida stagnaciju glazbenih događanja u Novom Zagrebu.

U petak, 18. rujna 2020. nastupit će sa svojim Quartetom s kojim predstavlja album Terra Incognita. Koncert će se održati besplatno u 19 sati na terasi Centra za kulturu Novi Zagreb prema propisanim i osiguranim epidemiološkim mjerama i uvjetima.

Filip je dvostruki dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija, 2019. godine za Mladu nadu jazz glazbe te 2020. za najboljeg jazz gitarista. U listopadu 2019. godine, Croatia Records objavila je njegov prvijenac Terra Incognita s posebnim gostom Matijom Dedićem koji je ujedinio publiku i kritiku svojom izvrsnošću, a kao takav je uvršten i na top liste najboljih albuma godine.

O albumu:

Terra Incognita prvi je samostalni album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića,  a sadrži osam autorskih kompozicija te obradu pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“ za solo akustičnu gitaru. Pavića odlikuje moderan pristup jazz glazbi, koji odražava širinu i svestranost ovog mladog glazbenika, s naglašenom melodičnom i liričnom crtom. Za ovaj projekt okupio je srodne glazbene duše – pijanista Matiju Dedića, saksofonista Jaku Arha, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Borka Rupenu, vrhunske umjetnike koji su obogatili njegovu glazbu.

Album Terra Incognita snimljen je u studiju Štala Recordings u Sloveniji, pod producentskom palicom Roka Lopatiča, a dizajn i grafičko oblikovanje omota potpisuju Denis Butorac i Stanislav Kostić.

Izbori iz kritika:

“Filip je na našu jazz scenu donio nešto novo. Kao mladi glazbenik pokazuje veliku zrelost u pristupu glazbi, a dokaz tome je ovaj konceptualni album koji je zaista ujednačen i ima temu. Filip je apsolutno savladao instrument, proučio tradiciju i snimio pjesme sa sjajnim temama, odmjerenim solažama i vrhunskim glazbenicima.” – Davor Hrvoj, Jazz.hr

Rijetko koji mladi umjetnik je već svojim prvim diskografskim izdanjem stekao toliku naklonost publike i svojih kolega poput Filipa Pavića. Naravno, zasluženo. Maestralnom svirkom vrhunskog materijala, kojem je sam autor, on je to i zaslužio. U Croatia Recordsu su prepoznali vrijednost ovog mladog umjetnika i dali su mu šansu da se pokaže široj muzičkoj javnosti. Ponovit ću – zasluženo.

Iz prezentovanog audio materijala isčitava se muzičko opredjeljenje Filipa Pavića. Kod njega je riječ o smirenoj jazz svirci sa melodičnim pasažima ispunjenim emotivnim nabojem. Dobro probrana ekipa muzičara uključenih u cijeli projekat dala je dodatni (pozitivan) stimulans konačnom ishodu koji je, bez ikakve dvojbe, vrhunski. Da sam u pravu iznoseći ovu tvrdnju, pogledajte rezultate podjele narednih muzičkih nagrada Porin i recite mi da sam pogriješio.
(…) Bilo bi dobro, poželjno, da je na regionalnoj muzičkoj (jazz) sceni više Filipa.”
– Dragutin Matošević, Barikada.com

“Recimo, album Filipa Pavića „Tera Incognita“ (Croatia Records) sjajan je projekt mladog i vraški talentiranog gitariste s diplomom (nezaobilaznog) Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. I kao jazz gitarist i kao svestrani glazbenik koji preskače žanrovske ograde (surađujući i sa Lucom, Ninom Romić, J.R.Augustom…) na prvijencu se predstavio s osam autorskih tema i jednom „akustičarskom“ obradom („Jutros mi je ruža procvjetala”) pokazujući izniman svirački rafinman i zrelost. (…) Osim sviračke potkovanosti i osebujnog mekog baršunastog tona gitare Pavićev se debut odlikuje i autorskom zrelošću te iznimnim osjećajem za melodiju koja se poput crvene niti provlači u improvizacijama pa je album, sniman u produkciji Roka Lopatiča, naprosto idealan za publiku koja pomno sluša ali i za one kojima je mila uhougodna pozadinska jazz glazba.” – Zlatko Gall, Mixer.hr

“Odličan nastupni album kojim se Pavić predstavlja kao vrhunski jazz guitarist, ali i ozbiljan skladatelj koji u prvi plan ne stavlja sebe, već skladbu u kojoj punopravnu ulogu imaju svi ostali članovi njegove prateće grupe. (…) odlična fuzija te jedne stare škole jazza i suvremenog pristupa zbog kojeg je ovaj album izuzetno svjež i podatan. Kako za ljubitelje jazza tako i za one koji s jazzom nisu na ti. (…) Debi album koji se sluša s najvećim užitkom.” – Dubravko Jagatić, Nacional

Leave a Reply