Folk-punk cabaret bend Šarijanata predstavlja album prvijenac “O putnicima i ljudima”

Zagreb, 21. listopada 2024. – Nakon dvije godine sviranja i nastupanja folk-punk bend Šarijanata objavio je svoj album prvijenac. Album “O putnicima i ljudima” sastoji se od devet himna cesti, nastalih na putovanjima 2021. i 2022., a napokon završno ukomponiranih ove godine.

ŠARIJANATA – O PUTNICIMA I LJUDIMA

Poslije izdavanja prvog singla “Beyond the End of the Road” u svibnju ove godine te održavanja promocije za album koji još nije izašao mjesec dana kasnije (a ni naredna četiri), Šarijanata napokon izdaje svoj prvijenac. “O putnicima i ljudima” rezultat je nekoliko višemjesečnih putešestvija članova benda u kojima bi se dotični bez novaca autostopom zaputili u najdalje predjele Europe. Preživljavajući sviranjem na ulici noći su provodili osmišljajući tekstove i aranžmane za autorske pjesme, a danima bi iste izvodili na ulicama prašnjavih gradova za vino i paštetu. Dolaskom u Zagreb okupila se družina koja je, čak i ako nije prisustvovala u dotičnim putovanjima, dijelila istu ljubav prema drugačijem, nadnaravnom i začudnom. Album je formalno glazbena impresija ovakve paradigme i takvog načina života, međutim sadržajno cestu i putovanje ne vidi kao svrhu u sebi, već kao leću za promatranje svijeta. Kroz prizmu kretanja, lutanja, raskršća i protjecanja, pjesme u preko deset jezika progovaraju o temama od metafizike do politike, a produbljene su i intenzivirane slojevitom, žanrovski teško odredivom zvučnom slikom.

Kao i sadržajna razina, glazba je također temeljena na neočekivanim susretima i križanjima. Šarijanatin je zvuk najlakše usporediv s američkim folk-punk bendovima poput “Rail Yard Ghosts”, “Bridge City Sinners” te “Blackbird Raum” što album čini prvim ovakvim uratkom u Hrvatskoj, premda je i takva karakterizacija nedostatna. Šarijanata inspiraciju za melodije i aranžmane melodijama i aranžmanima crpi iz balkanskog folklora. “O putnicima i ljudima” tako unosi novitet u folk-punk. Iako zadržava agresivni ritam i eksplozivno višeglasje koje karakterizira američki folk-punk, pomahnitalu atmosferu dodatno komplementira elementima neupitno balkanskog kroja. “O putnicima i ljudima” zato uistinu ide dalje od kraja ceste, strmoglavo skače preko njene litice u potrazi za ultimativnim Drugim.

Bend je sačinjen od prijatelja iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Samobora i Zvoneće, a do trenutne je postave došao 2022. Neki su od članova već dobro poznata lica na hrvatskoj underground sceni. Ivan Andrašić na Cajonu član je poznatih post-punk bendova “Parnepar”, “How Yes No” te “Žblj Mozaik” dok je Mihael Večković na dudama osim folklornih dostignuća bio član projekata “Drotpad”, “S kim ja radim?” i “Once alive”. Glavni vokalist Karlo Klanac sa spomenutim članovima svira bas u projektu “Pod” dok Ana Tarle na violini, Ivan Šimić na harmonici te Jan Vržina na gitari po prvi puta rade autorski istup. Kao Šarijanata nastupaju već dvije godine diljem Hrvatske i regije.

Album je sniman po DIY principu u garaži, a mixao ga je i masterao Filip Sertić iz studija Depth. Glazbu su u istoj mjeri oblikovali svi umovi Šarijanate, dok tekstove potpisuju Mihael Večković i Jan Vržina s izuzetkom pjesme “Whiskey Waltz” kojoj je autorica Barbara Sever. Album su snimili i producirali Karlo Klanac, Mihael Večković i Ivan Andrašić. Manuela Malbašić potpisuje cover albuma. Posebne zahvale članovi benda upućuju svim ljudima koji su ih pustili u svoje aute i svoje domove te svakoj osobi koja im je ubacila koji cent za uličnu svirku. Bez njih ovaj album ne bi postojao. Album se od danas može poslušati na Bandcampu i YouTubeu.

Sljedeći nastup Šarijanate dogodit će se iduću subotu, 26. listopada, kad zatvaraju Rođendan Melina, svirajući uz Alpha Strategy (CZ), Čudnoređe, The Hahas and the Blablas i Željezne pilule. Link za FB event: https://www.facebook.com/events/860106406237276

Leave a Reply