15. Novo doba festival – Ljubilej u Beogradu

Ove se godine u periodu između 9. i 13. listopada u Beogradu održao petnaesti po redu Novo doba festival, pod imenom Ljubilej, pa smo tako još jednom bili nazočni na izložbama, performansima, koncertima i dj nastupima koje nam je priredila ekipa iz Matrijaršije.

Video kronika cjelokupnog festivala.

U bioskopu Balkan festival je otvoren Fijuk sajmom. U okviru Fijuka, AKC Matrijaršija predstavila je publikaciju “Ljubilej” i arhivsko izdanje “Novina Novog Doba” (2016-2020), a za glazbenu podlogu pobrinula se DJ Limena s plejlistom „Ludnica na pijac“.

Drugi dan festivala održao se u Kuli Cetinjskoj gdje se održala retrospektivna izložba Valium!, Henriettea Valiuma (Patricka Henleya), multidisciplinarnog kanadskog umjetnika koji je duboko obilježio “underground” kulturu od 1980-ih do danas. Za glazbeni dio večeri dobili smo robota koji svira MIDI hitove, Draga Machine – “Imam šta da ponudim”, te DJ nastup Carmen Cariñ0.

Treći dan festivala započeo je u Galeriji Remont izložbom GolaŽužaVlada – Sve ove godine.

“Gola, Žuža i Vlada (Dejan Golić, Maja Žuža i Vlada Stajić) su se godinama uporno družili, dolazili na festivale i događaje spremni, foto-opremljeni, vredno vrebali trenutke, a posle toga dosledno fotografije razvijali, čuvali, beležili i izdvojili za ovu izložbu. SVE OVE GODINE su obrada ličnih arhiva fotografija koje su postale kolektivni arhiv. Njih kao grupe, a onda i dokumentacije Matrijaršije, sećanja Fijuka, hronike Novog doba.
Ko se nije našao na ovim fotografijama kao da ga nije bilo u gradu.”

Večer se nastavila u Cirkobalkana šatoru gdje su nastupali Klaustrofonija, Izleti, Tobla i Odrugud B2B Yantar.

Četvrti dan festivala održao se u Guvernanta baru. Večer je započela izložbom francuskog strip autora Yvana AlgabeaČarolija” i promocijom četvorotomnog stripa „Eros Negro” na engleskom jeziku u izdanju AKC Matrijaršija. Tijekom izložbe Cica Mica – Veštica gatala je iz Gypsy Tarot karta, a za koncertni dio večeri zaduženi su bili Lenhart Tapes & Zoja Borovčanin. Nakon njihovog nastupa održala se Matrijaršijska kafana uz Maestra Denića, DJ Vilea i DJ Janju.

Peti dan i zadnji dan festivala održao se u KC Živa. Večer je započela izložbom “Crna mrlja budućnosti; ruža iste boje“, Damira Pavića Septika (1969-2024), a nastavila se koncertom na kojem su redom nastupali Paolo Tecon i Harry Merry. I za sam kraj festivala ostala je moja malenkost DJ Jahvo.

photos & video by Joža

Leave a Reply