OHOHO Festival 2024 u Medici

Ovaj produženi vikend, 19. rujna do 22. rujna, u prostorima AKC Medike održao se još jedan Ohoho festival.

Video zapis.

Ovaj festival zamišljen je prvenstveno kako bi se otvorio prostor neafirmiranim umjetnicima koji stvaraju u undergroundu, a koji su za svoj medij stvaranja odabrali ilustraciju, strip ili pak uličnu umjetnost. Svrha festivala je neometano izlaganje, ali i razmjena iskustava te edukacija. Ove godine održalo se jedanaesto izdanje festivala, ovoga puta umjetnički su ga oblikovali hrvatski umjetnici Lea Kralj JagerMarko DješkaAntonija Bačić. Moderatori prezentacija su ovoga puta bili Saša Paprić i Pia Nikolič.

1. dan festivala

Prve večeri prisustvovali smo otvorenju izložbe, u Galeriji Siva, strip-tabli iz aktualnog OHOHOzina #6, popraćena strip tablama Stripotetki, autorskog kolektiva iz Srbije, te radovima gošće iz Češke ToyBox, te izložbom stripova iz projekta WOMCOM (Women Power in Comix) u Infoshop Pippilotta, dok se u malom dvorištu Medike promovirao novi broj OHOHOzina#6 na temu Horror Manga. Večer je završila slušaonom na kojoj je glazbu vrtjela DJ-ica Yugoplovia.

2. dan festivala

Drugi dan festivala započeo je oslikavanjem Medike i buvljakom, a nastavio se promocijama. Mario Kovač, scenarist na ovom projektu, Tomislav Tomić, profesor te studenti ŠPUD-a Zagreb predstavili su nam strip izdanje pod nazivom ‘Pogon i predrasude‘, novi broj Endema predstavio je Tihomir Tikulin, a svoj album ‘Smrt je postala živaKrešimir Biuk. Predstavljen je i Strip art Bar festival iz Crne gore, prvog crnogorskog izdavača Vintart, istoimenog Vintart fanzina te prve crnogorske mange ‘Lanci mastila‘. Novi broj Majdanske garaže predstavili su Vinko Barić i Erca Damir Ercegović, a večer promocija zatvorena je predstavljanjem čak tri nova izdanja iz produkcije Hrvatski autorski strip, a to su Crna Željka strip-album od Marka Dješke, Doživljaji Fabijana Puha od Damira Ercegovića te Sinestezija od Antonija Filipovića.

3. dan festivala

Treći dan festivala nastavio se buvljak i ocrtavanje Medike, a na redu su bile nove prezentacije. Predstavljanjen je festival Tunes and Toones u Brtonigli uz razgovor s autorom, stripašem i ilustratorom Viborom Juhasom iz Pule. Predstavljena je Partizanska štampa iz Makedonije uz razgovor o njihovom DIY izdanju ‘Nenasitni“. Nastavilo se s promocijom Strip-PREFIKS časopisa, te uz njega i promocijom strip albuma ABADON Mihaela Bađuna, te kompilacije stripova ‘Modri stripoviDušana Gačića. Toybox je predstavila svoj novi strip-album i općenito svoj opus, a Pavel Pich predstavio je novi broj Aargh! zina. U Mikro galeriji izlagala je Petja Kolenko rezultate jednodnevne radionice kolaža, a za sam kraj ostala je Jana Adamović koja je predstavila izdanje Kod kuće, te kolektiv Stripotetke koji je i dio postava OHOHO izložbe u Galeriji Siva.

photos & video by Joža

Leave a Reply