ČudNoReĐe ima novi singl i spot – “Djeca korova”

Ognjen Bašić ČudNoReĐe je od onih na koje se svima poznata PR fraza “glazbenik kojeg ne treba posebno predstavljati” nikako ne može primijeniti. Ne samo zato što je, kako kažu “najpoznatiji nepoznati glazbenik u državi“, pa ga eventualno brzo zaboravite jer se ne pojavljuje kontinuirano u medijima. Čak i da je “popularan”, “legendaran” ili “kultan” što (još) nije, i dalje bi ga svakim novim izdanjem trebalo posebno predstavljati, jer opis kojim ste ga prethodno predstavili vrlo vjerojatno neće vrijediti za sljedeće predstavljanje. Nije predvidivo u kojoj će kombinaciji žanrova njegova nova pjesma biti studijski izvedena te hoće li ČudNoReĐe djelovati kao akustični kantautorski solo projekt, kao elektrizirani višečlani bend ili kao oboje. Posljednja postava benda s kojom je snimio dva od ukupno tri albuma je šaptom pala još prije četiri godine i nakon toga ČudNoReĐe se nije službeno oglasi(l)o nikakvim novim glazbenim uratkom.

 

ČudNoReĐe se ove godine vraća u autorsku formu pjesmom “Djeca korova”. Ovoga puta se žanrovski ne radi ni o šansoni, ni o folku, ni rocku, ni nekakvom pop/rap/reggae hibridu već o melodičnoj punk rock pjesmi koja tematizira određeni segment današnjeg načina života omladinske supkulture, ali i ljudskog stanja svijesti općenito. “Djeca korova su kopilad djece cvijeća začeta na smetlištu njihovih ideala izgorjelih pod stihijom kapitalističkog konzumerzima. Ona se socijalno afirmiraju podozrivim gledanjem na idealizam svojih hipi prethodnika te destrukciju vide kao konstruktivni poriv kroz koji pomalo i (auto)ironično slave vlastitu neuništivost“, pojašnjava autor pjesme okvirnu (iako ne i jedinu) poantu teksta.

Ovoga puta se u nedostatku pratećih glazbenika, ali sa željom da pjesma bude studijski predstavljena u izvorno zamišljenom bendovskom aranžmanu odlučio sve instrumente koji podupiru vokalnu izvedbu (gitaru, bas i bubnjeve) odsvirati i snimiti sam. Audio snimanje i produkciju te scenarij, režiju, kameru i montažu videospota potpisuje Dinko Čvorić – Doringo.

Za četvrti album ČudNoReĐe tvrdi da će ugledati svjetlo dana krajem godine. S obzirom da ne možemo predvidjeti koliko će to drugačije zvučati od svega do sada, morat ćemo ga za nekoliko mjeseci ponovo posebno predstavljati. Do tada, poslušajmo kakvu pjesmu nam je priredio za početak ovog ljeta.

photo by Dinko Čvorić – Doringo

Leave a Reply