Ansambl Decoder na 31. Muzičkom biennalu Zagreb u Pogonu Jedinstvo

Ovog petka, 16. srpnja, bili smo u Pogonu Jedinstvo gdje se u sklopu 31. Muzičkog biennala Zagreb održao nastup ansambla Decoder.

Video zapis.

 

“Predstavljanje snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford jedan je od dvaju programa hamburškog ansambla Decoder na MBZ-u, a oba se održavaju 16. 7. u 18 sati Pogonu Jedinstvo.
Suradnja Odsjeka za glazbu Sveučilišta Stanford, iz Kalifornije, s ansamblom Decoder trebala je obuhvatiti izvedbe triju opera-jednočinki, i na Stanfordu i na Muzičkom Biennalu Zagreb. Zbog epidemije virusa COVID-19 dulji je boravak ansambla uživo na tim mjestima predstavljao logističke izazove pa je projekt prebačen na virtualne opere, koje su producirane i snimljene ovog ožujka u Berlinu pod kreativnim vodstvom Heinricha Horwitza.
Autori čija se djela predstavljaju su Davor Branimir Vincze iz Hrvatske te Julie Herndon i Chris Lortie iz Sjedinjenih američkih država, a njihove jednočinke inspirirane su životom i stvaranjem Gertrude Stein i Alice B. Toklas, boksom i trgovinom organima, kao i dopisivanjem e-mailom.

Ansambl Decoder – „nepredvidiv i energičan“ sastav, kako ih opisuje kritika – posvećen je suvremenoj glazbi i ponajviše suradnji s mladim skladateljima. U svojem drugom bijenalskom pojavljivanju u istome danu, u 21 sat će održati koncert uživo te uz sopranisticu Jessicu Aszodi izvesti djela Leopolda Hurta, Sare Glojnarić, Sare Nemtsov, Marka Cicilianija, Andreja Koroliova i Alexandera Schuberta (Hurt, Koroliov i Schubert ujedno su i članovi ansambla). Ovim skladbama predstavit će širok raspon sviračkog izraza, zvukovlja i tema, od pop-bubnjeva preko zvuka u talk-showu i glazbenog pristupa bojama do vježbanja tzv. osjetilne usmjerenosti.”
 
Leopold Hurt: Dissociated Press – Final
Sarah Nemtsov: Seven Thoughts
Marko Ciciliani: Going to Hell
Andrej Koroliov: Resist Mix
Alexander Schubert: Sensate Focus
Jessica Aszodi: glas
 
photos & video by Joža
 

Leave a Reply