Zatvaranje izložbe “Živi umjetnik” uz nastup Lutajućeg DJ Zdene

Ovog utorka, 11. svibnja, bili smo u Pogonu Jedinstvo na zatvaranju izložbe “Živi umjetnik“.

Video zapis.

 

Interaktivna multimedijalna izložba ‘ŽIVI UMJETNIK’ zatvorila se 11.5.2021. uz nastup Lutajućeg DJ Zdene. Na izložbi su sudjelovali ak. slikar Leonardo Budimlić Majnarić, studentice ALU Adrijana Brčić, Petra Vuković i Lea Bulaja te redateljica i dramaturginja Irena Čurik. Izložba je bila svaki dan 90′ otvorena intervenciji posjetitelja.
 
“‘ŽIVI UMJETNIK’ istražuje moguće relacije omeđene umjetnikom, umjetničkim radom, gledateljem i prostorom. Umjetnici izlažu nedovršene radove i radove u nastajanju spontanoj interakciji s gledateljima koja će definirati njihov sljedeći oblik. Svaki pokušaj suradnje s drugim tokom umjetničkog procesa otkriva krhkost i nestabilnost forme s kojima je potrebno surađivati, prolazeći kroz misaona ograničenja vlastite konceptualizacije, odbijajući vrednovati faze nastanke i varijacije ideje, mijenjajući determiniranost finalnog izraza za onaj sljedeći i jedan u nizu. Postavlja se pitanje podrijetla sistemske prisile na konačnost umjetničkog procesa. Zašto smo se dogovorili da stvari pa čak i umjetničke uspoređujemo, vrednujemo i smatramo dovršenima? Za razliku od čovjeka, priroda ne poznaje fiksnost ni u jednom obliku i čini se da je ljudski pokušaj definiranja sentimentalne prirode, za razliku od organske.
Izložba kao happening otvorenog umjetničkog procesa pronalazi skrivene kodove autoreferencijalnog mišljenja čineći svaki izraz potencijalnim i smjernim. Je li moguće proizvesti umjetničko djelo koje ne bi bilo smjerno i definitivno? Koliko je fluidnost izraza varijabilna u mogućim interpretacijama svakodnevnog tipa odnošenja? Postoji li umjetnik ako izuzmemo proces ili se tad suočavamo s takozvanim nadnaravnim silama? U kakvu nas to poziciju stavlja? Čemu tad pripadamo?”

photos & video by Joža

Leave a Reply