NeptunKujna: Metamorfoza u Filmskom studiju Medika

Ovaj utorak, 27. travnja, bili smo u Filmskom studiju Medika gdje se u organizaciji SubScene održao performans “Metamorfoza” trupe NeptunKujna

Video zapis.

 

“Buto je tamna igra, “dance of darkness”, tamo gdje se dodirujemo jedni sa drugima, ljepotom i strahovima.. tamo gdje se dodirujemo sami sa sobom… ali nas nema sad i ovdje ..nema više ..promjena je neupitna, ono od malo prije postaje nekad, prebrzo..nit duše se promijenila, malo je drugačija..duža je..ili kraća .. više se ne uklapa.. promjena je..neznatna ali…svakim sljedećim trenutkom sve je dalje od onog Ja. Postajem nešto drugo..nešto drugo postaje..Ja..govorim jezikom promijenjenim toliko da ne razumijem sam sebe. Mjera razuma nije dovoljna..Nijedna mjera nije dovoljna… samo ja i ne-ja.. Naš Buto je metamorfoza, kao eho na beskonačno izvitoperenje onoga što je ne-ja..okolo. I uvijek je natprirodno..i uvijek je sad i ovdje natprirodno; jer tako se biva bliže trenutku prije i trenutku poslije. Nijedna disciplina ne može se dovesti u sklad.. samo transformacija, metamorfoza..

NeptunKujina je nastala na zgarištu izgubljene zemlje, snova koja su u njoj nastajala, slobode na koju je mirisala, kreativnosti koju je posjedovala i koji su nestali u vihoru kapitalističkog imperijalizma. Ratom zahvaćena zemlja je zauvijek izvitoperila nadahnuće formirane i nove generacije rasle na artističkom životu istoka i zapada. Sloboda, mladost, kreativnost, iskrenost, poštenje, pažnja, znanje su zamijenjeni strahom, nesigurnošću, smrću, invaliditetom, krađom, manipulacijom, lažima, ne znanjem i populističkom hipnotičkom repeticijom.
Reakcija je neočekivano, vođena vrijednostima samoizgaranja, okupila članove u težnji ka kvaliteti. Butoh im omogućava da jednostavnim, siromašnim izvođenjem dočaraju strahotu ubrzanog i bespovratnog vremena.

Trupu čine dva stalna člana Klaudia Šarić-Marić Andrejević Erkman i Goran ORGE Nikolić, s kojima nastupaju neočekivani gosti…. Trupa je nastala 2016, godine i do sada je imala nekoliko nastupa: Festival 9, Stara Ciglana-Beograd, Šumes-Porodica bistrih potoka-Rudnik, Psihodelični Vašar-Imago ĆUK-Beograd, galerija ŠTAB-Beograd, Klub Ljubitelja Teške Industrije-Beograd, Centar Za Ravnotežu-Beograd, UK Parobrod-Beograd”

Performans izvode:
Klaudia Šarić Marić – ples, koreografija, kostim
Goran Orge Nikolić – muzika, režija

photos & video by Joža

https://www.facebook.com/neptunkujna/

Leave a Reply