Festival alternativnog kazališnog izričaja u svom 24. izdanju

Festival alternativnog kazališnog izričaja donosi selekciju programa… Odabrani umjetnici/ice iz 24 države za 24 ediciju!

Izdvajamo:  Marje Hirvonen (Njemačka/Finska), Carlota Berzal (Španjolska), Rima Pipoyan (Armenija) i Teatar CIRKUS Punkt (Hrvatska)

 

Faki Festival najavljuje 32 inozemna i domaća izvedbena umjetnika/ice na festivalu alternativnog kazališnog izričaja koji će trajati tjedan dana.

Selekcija – koja se može promijeniti s obzirom na pandemijske prilike, uključuje umjetnike/ice iz Španjolske, Francuske i Njemačke, ali također i umjetnike/ice izdaleka poput Tajvana, Južne Koreje, Brazila i SAD-a.

Sva 32 djela će biti predstavljena u sklopu festivala „online” i uživo u AKC Attacku od 24.5. do 30.5. Ulaz je kao i svake godine, slobodan.

Među umjetnicima/cama vidjet ćemo neka poznata lica: odmetnička Njemačko-Finska koreografkinja Marje Hirvonen vraća se na festival nakon FEST-a 2019. i Hanxiety 2020. (rad predstavljen u online formatu). Andaluzijska kazališno-plesna umjetnica Carlota Berzal (Španjolska) vraća se nakon izvedbi All that I am Not 2015. i My Flag 2020. sa radom inspiriran Shakespearovom Ofelijom, tragičnom kolateralnom žrtvom u Hamletu. Njemačko-Iranska cirkuska umjetnica Roxana Küwen Arsalan vraća se na festival nakon trijumfa iz 2017. sa svojim djelom Circus/Freedom/Enforced Alignment, a sada će izvest Omâ or the privileges of a potato, propitkujući privilegije i svakodnevne borbe.

Program uživo bit će popraćen internacionalnom komponentom koju omogućava festivalska „Online kazališna platforma”. Svake večeri u 21 sat, nakon izvedbi uživo, publika će se okupiti u Covid-safe uvjetima kako bi pogledali radove iz cijelog svijeta sa popratnim „Razgovor s umjetnikom” intervjuima. Druga snažna komponenta ovogodišnjeg festivala su posebne izvedbe koje nude umjetnici iz Kalifornije i Transilvanije, a pružaju jedan na jedan iskustvo mikrokazališta.

Umjetnički voditelj Richard Pettifer (Australija/Njemačka) izjavio je za medije – “Naš cilj je maknuti Zagreb sa svjetske pozornice. Sve do pojave pandemije, Zagreb se sve više postavljao kao globalni centar izvedbenih umjetnosti – ovaj festival će pokušati ugušiti te plamene ambicije. A sad za ozbiljno, uzbuđeni smo što imamo priliku predstaviti internacionalne umjetnike, što nove što stare, koji će se okupiti u vrijeme kada je nestalo 90% prihoda od izvedbenih umjetnosti. Mnogi umjetnici jedva krpaju kraj s krajem dok publika posljednjih 18 mjeseci zaboravlja kako izgledaju popunjena kazališta. Koliko puta možemo pogledat slobodni udarac Bruna Petkovića iz Dinama dok slušamo lažne, nasnimljene zvukove klicanja publike? Umjesto toga, zašto ne biste došli na besplatni festival i svjedočili istraživanju seksa, smrti i politike?”

Festival će se održati u COVID-safe uvjetima u prostorima adaptiranima na način da pruže dobru ventilaciju dok je maska za lice uvjet za ulazak u prostorije. “Mi nismo COVID-redari”

kaže Pettifer. “Ali ako očekujete iskustvo u stilu Tindera, bit ćete razočarani. Komunicirat ćemo međusobno na sigurnoj udaljenosti.”

Popis svih 32 izvođača i grupa:

Skaraventer Project (ITA)

Hugo Baranger (FRA)

Roxana Küwen Arsalan (IRA/GER)

Marje Hirvonen (FIN/GER)

Carlota Berzal (ESP)

Aarón GOVEA (MEX/FRA)

Quizzical Körper (GER)

Divna Stojanov (SRB)

Tea Kovše (AUT/SLO)

Luan Machado (BRA/ITA)

teatarcirkuspunkt (HRV – Split)

So Young, Kim and  Hoyoung Im (KOR)

Martina Freyja Kartelo (HRV – Zagreb)

Alja Lacković and company (SLO)

Nives Tušak and Aristaios Tsousis  (HRV/GRE)

Anajara Laisa Amarante (BRA/GER)

Marco Nektan (SRB)

Zoran Ilić (SRB)

Rima Pipoyan (ARM)

dyó potyguara (BRA)

Emily Zuckerman (USA/FRA)

江峰 Jiang Feng (TWN)

Daria Kaufman (USA)

Eglė Kazickaitė and Greta Gudelytė (LIT)

Charly and Erial Santagado (USA)

Katsiaryna Saladukha (BLR)

Katya Volkova (RUS)

Kapil Paharia (IND)

Ori Lenkinski (ISR)

Evohe company (FRA)

Katarina Ilijašević and company (SRB)

Više o Richardu Pettiferu                             https://attack.hr/faki24/who-is-it/ (Engleski)

FAKI Festival Otvoreni poziv                        https://attack.hr/faki24-open-call/ (Engleski)

                                                                           https://attack.hr/faki-24-otvoreni-poziv/ (Hrvatski)

FAKI na društvenim mrežama                      https://www.facebook.com/faki.festival

FB događaj:                                                   https://fb.me/e/2g9egQ4VB

Artistic Director’s Log                                    https://attack.hr/faki24/ (Engleski)

Leave a Reply