Subcirkus – Izložba fotografija Josipa Bolonića u Knjižnici Marije Jurić Zagorke

Noć cirkusa 2020 francuske mreže kulturnih centara koji podržavaju i promoviraju cirkusku umjetnost- Territoires de cirque, pridružila se i Zagrebačka Cirkorama. Osim izvedbenog programa u Pogonu Jedinstvo i Močvari, ovog puta predstavili su nam i izložbu fotografija Subcirkus autora Josipa Bolonića.

Izložbu je ugostila u ponedjeljak 9.11.2020. Knjižnica Marije Jurić Zagorke, u žargonu više poznata kao knjižnica na Krvavom mostu, a mogla se pogledati do 15.11.2020..

Josip Bolonić – Joža poznat je kroničar koncertne underground scene Zagreba. Svojim digitalnim fotoaparatom memorirao je brojne nastupe bendova, te razvio prepoznatljiv stil kojim je uspio sjediniti svoju ljubav prema fotografiji i koncertima. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama fotografije, a ovaj put nam se predstavlja samostalno.

U dvostranim staklenim okvirima postavljenima na šest prozora knjižnice Marije Jurić Zagorke autor se predstavio sa svake strane okvira kompozicijom fotografija motiva nastalih dokumentirajući rad suvremenih cirkuskih autora i izvođača. Printane fotografije na crnoj podlozi B2 formata posložene su u geometrijske kompozicije koje su bazirane na dokumentarnom i jasnom prikazu scena izvođača, i one gdje autor više teži likovnom izražaju te preklapanjem fotografija čini zasebne vizualne cjeline. One su pretežno postavljene okrenute prema unutarnjosti knjižnice, dok su ove više dokumentarne okrenute prema pročelju.

Autor se ovdje nije bavio konceptualnom fotografijom, on je isključivo bio motiviran vizualnim predstavljanjem trenutka, tako da smo mogli vidjeti razne ljudske granice izdržljivosti boli, ljudske anatomije, ali i akrobatske sposobnosti samih izvođača.

Između puste Tkalčićeve i još pustije Radićeve na Krvavom mostu maskirani u skladu sa svi mjerama stožera imali smo priliku okupiti se i praviti se da je sve normalno uz dvanaest kompozicija fotografija Josipa Bolonića.

Vana Gaćina

photos by Josip Visković, Jadranka Žinić Mijatović

Leave a Reply