Nastavak DORF projekcija ponedjeljkom u Kulturnom centru Mesnička

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička od siječnja gledaju slekciju DORF filmova, uz razgovore s gostima. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima. Uvijek ponedjeljkom, početak je od 19:00 sati.

U listopadu gledamo 4 filma, nakon već održanih 26 DORF projekcija ponedjeljkom u KCM. Prvi termin, na rasporedu 05.10. zove se „Ljuljaška“, autorice Tamare Drakulić (Srbija/Monkey Production, 2012). Jovana R je tinejdžerka koja se bavi fotografijom. Tamara i Ana, u nedostatku ideja, u svojoj radio emisiji lažu da su u New Yorku, gdje idu na koncert omiljenog Jacka Obliviana. U potrazi za svojim snom putuju legendarnom Route 66 kroz ravnice, kanjone Arizone, bluzersko srce Memphisa, šarenilo Las Vegasa i na kraju… Odličan film, za sve ljubitelje garage/r’n’r zvukova zanimljivo iskustvo.

U drugom terminu, 12.10. saznajte u filmu Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ (Hrvatska/Eureka video, 2019) Vladimira Dimića Jodu. Joda živi u centru Zagreba, a dane provodi družeći se s drvećem. Prije više od 30 godina počeo je anonimno saditi stabla i do sada ih je posadio više od 450. S njima razgovara, zalijeva ih i čuva, vraćajući tako svoj dug majci Zemlji. 

U trećem terminu 19.10. gledamo film „Izgubljeno dugme“ (Olimp, One Sand, 2015) autorskog trojca Robert Bubalo, Mario Vukadin, Renato Tonković (Hrvatska/BiH/Austrija) koji je 2015. osvojio DORF nagradu za najbolji regionalni film. Film prati spektakularan i tragičan životni put Gorana Ipe Ivandića, eksplozivnog bubnjara najpopularnije i najutjecajnije jugoslavenske rock grupe Bijelo dugme. Film pokušava razotkriti kako je Ipe Ivandić zaglavio u zatvoru zbog droge (afera “hašiš u bunjevima”), te se bavi i tajnom njegove smrti, kada je, prema službenoj verziji, skočio sa šestoga kata beogradskog hotela Metropol. No mnogi njemu bliski ljudi ne vjeruju u tu verziju i misle da je ubijen. Film je sniman u Londonu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Sarajevu, Budimpešti i Varešu.

Na kraju listopada, vrijeme posvećujemo jazzu. Novo druženje sa ekipom iz emisije HRT “Svijet jazza”, nova epizoda i novi zanimljivi gosti.

Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Pratite DORF najave na društvenim mrežama (Facebook/Instagram).

www.filmfestivaldorf.com

 

DORF U KCM 2020 vol.7 – listopad 2020

DORF U KCM 27 // 05.10. Ljuljaška,  78’

DORF U KCM 28 // 12.10. Čovjek i drvo, 43′

DORF U KCM 29 // 19.10. Izgubljeno dugme, 88′

DORF U KCM 30 // 26.10. Vrijeme je za jazz, 30′

Leave a Reply