“Aalto” i “Kako izgraditi planinu” najbolji su filmovi 2. izdanja DA2 Film Festivala

Proglašenjem pobjednika u utorak je završio natjecateljski dio drugog izdanja DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi. Ovogodišnja festivalska priča nastavit će se i nakon dodjele nagrada, sve do 3. studenog, uz projekcije nagrađenih filmova Aalto i Kako izgraditi planinu na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, profesor teorije i povijesti dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Bojan Hadžihalilović, dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te osnivač dizajnerskog studija TRIO i agencije Fabrika-Sarajevo i Matthew Taylor, svestrani američki umjetnik, redatelj filma Marcel Duchamp: umjetnost mogućeg iz prošlogodišnje konkurencije DA2 Film Festivala. 

Glavnu festivalsku nagradu ISKRA žiri je dodijelio filmu Aalto finske redateljice Virpi Suutari. Film je izvrstan, rasni dokumentarac koji informativno predstavlja uvid u ključne dionice moderne arhitekture i dizajna. Alvar Aalto je predstavljen upravo kakav je bio – okrenut prirodi kao nadahnuću i autor koji je pokazao što je užitak u kreativnom procesu dizajna, u kojem uvijek postoji i faktor iznenađenja. Film je izrazito inpirativan za znalce i kao za mlade, stoji u objašnjenju žirija.

Posebno priznanje dodijeljeno je danskom filmu Kako izraditi planinu u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera uz objašnjenje: Riječ je o filmu koji ulijeva nadu u ovim teškim vremenima. Veličanstvena posveta ljudskoj genijalnosti i sposobnosti da nešto što je zazorno pretvori u nešto lijepo i korisno. Osim toga film je duhovit, baš kao i sama ideja da se na vrh spalionice otpada postavi skijalište.

Službena nagrada DA2 Film Festivala, Nagrada ISKRA za najinspirativniji film po ocjeni žirija dodjeljuje se s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva te promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagradu, grafiku Interijer u žutom autorice Sanje Rešček, osigurala je Erste banka.

Leave a Reply