Izložba plakata zagrebačkog kluba Močvare u sklopu programa Swamp Up Rijeka!

MOČVARA: OPAKI I NAOPAKI DIZAJN

izložba plakata

U sklopu programa Swamp Up Rijeka! osim open air koncerta publiku očekuje i posebna izložba. Riječ je o plakatima nekolicine autora koji su usko vezani za klub Močvaru. Jednako kako je kroz preko 20 godina djelovanja definiran glazbenim i socijalnim sadržajima, zagrebački klub Močvara je prepoznatljivost u javnosti izgradio i uz pomoć jedinstvenog i prepoznatljivog oblikovanja vizualnih materijala kojima su promovirani klub i klupski programi.   

Podsjetimo, Swamp Up Rijeka! je na rasporedu u petak, 11.9.od 19h ispred Exportdrva i donosi kolaž žanrova od noise rocka, psihodelije, preko funka do elektronike. Na open air koncertu sviraju domaći prvaci alternativne scene: ABOP, nemanja, Lovely Quinces i Flip Flop Fatality. Ograničen broj ulaznica po pretprodajni cijeni od 30kn moguće je kupiti u suatvu Entri, ulaz na dan iznosi 50kn.

Močvarin vizualni identitet od samih je početaka bio utemeljen na fantastičnim ilustracijama Igora Hofbauera Hofa i grafičkom dizajnu danas na žalost pokojnog Ivice Baričevića Bare. Hofove ilustracije su i danas prva asocijacija na klub i njegove aktivnosti, kako u Zagrebu i Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Osim njih u ranoj fazi vizualni segment kluba su proširili i obogatili i ilustrator Ivan Eror te dizajneri Tomislav Turković, Tomislav Vranić, Danijel Sikora, Marko Matošić, Slobodan Alavanja, Darko Kujundžić, a u posljednje vrijeme i čitav niz talenata kao što su Lovro Škiljić, Benjamin Beljan, Željka Tkalčec, Ena Jurov,  Krunoslav Nemčić Rakun, kolektiv This Town Needs Posters (Sven Sorić, Hrvoje Spudić)…

Plakati kluba prepoznati su i na međunarodnoj razini. Neki od plakata objavljeni su u raznim inozemnim publikacijama, primjerice u knjizi Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, autora Steven Hellera i Mirka Ilića te knjizi The Art of Modern Rock: The Poster Explosion, koja je predstavila plakate sa svjetske klupske scene. Također, uz intervjue s Igorom Hofbauerom, Slobodanom Alavanjom i Darkom Kujundžićem predstavljeni su i u knjizi Dizajn i nezavisna kultura koju su u okviru projekta U fokusu realizirali portal Kulturpunkt.hr i UPI 2Mbooks. Močvarini plakati našli su se i na mnogim izložbama (Milano – promocija knjige The Art of Modern Rock,  Atena – 11th International Biennale of Young Artists of Europe and the Mediterranean,…).

Od 1995. godine do danas Udruženje za razvoj kulture „URK“ i klub Močvara tiskali su više od 1500 plakata. Na ovoj izložbi prikazat ćemo vam mali i pažljivo odabrani dio plakata koji su tijekom godina vizualno predstavljali aktivnosti kluba Močvara.

Izložba “Močvara: opaki i naopaki dizajn”  dio je programa Swamp Up Rijeka! koji zajednički potpisuju zagrebački URK i riječki Distune promotion, posebno osmišljenog za Evropsku prijestolnicu kulture. Izložbu je moguće pogledati od 14. do 17.9. od 11h do 21h u Exportdrvu.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačana osobna higijena, fizička udaljenost te nošenje zaštitnih maski, dok će se na ulazu posjetiteljima mjeriti temperatura te utvrđivati istinitost datih podatka za ulaznice.

Leave a Reply