Završen Filmski tjedan u Vinkovcima

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta.

14.DORF je u četvrtak otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić. Prikazano je 6 dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske premijere i jedna hrvatska premijeru. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević

O DORF 2020 nagradama odlučili su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Putnici“, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film „Tusta“ (Hrvatska, Factum, 2019) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija “dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika ispravno locirajući ga kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je “Tusta”, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film „Pobjednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom Pop kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote.“, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF Festivala. „Glazbenik, manager, nagrađivani producent, sa iznimno uspješnom diskografskom karijerom,  uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu“, izjavio je Toni Šarić.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja 2 desetljeća. Nažalost, Igor nije mogao doći na dodjelu, nagrada će mu biti uručena u Kulturnom centru Mesnička u Zagreba.

U popratnom, OFF DORF programu, koji se odvijao u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, premijerno je predstavljena „Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala zabavili su se uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri. Na istom mjestu održan je i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavio je u dvorištu Hang Loose bara premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Loose, u utorak 18.08. u 19:00 sati.

Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića, dizajnera iz Otoka.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Podsjećamo, tijekom Filmskog tjedna u Vinkovcima, prije DORF festivala održane su i 8.Antičke filmske večeri.

Filmski tjedan u Vinkovcima organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.

Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Hang Loose Rockabilly Bar i Dilj NEXE grupa.

www.filmfestivaldorf.com // Facebook // Instagram

Leave a Reply