DORF – Filmski tjedan u Vinkovcima – raspored 18-22.8.

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Prve večeri, u utorak 18.kolovoza, nakon svečanog otvorenja, na programu je kratki film „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića (2017/Antitalent produkcija/Hrvatska), Distopijski film smješten u suhoj hrvatskoj zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija, nakon osvojenih preko 30 festivalskih nagrada otvara i Filmski tjedan u Vinkovcima.

Iste večeri gledamo i dokumentarni film velikog Wernera Herzoga Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“ (2016/SAD/Lo and behold reveries of the connected world/distribucija Restart Label).

Drugi dan, srijeda 19.kolovoza, počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalno predstavljanje ovogodišnjih rezultata i najava arheoloških radova u drugom dijelu godine. Nakon toga, filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. godine široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu „Potjera“. Na samom kraju gledamo dokumentarni film autora Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ (2019/Eureka video/Hrvatska). Sa zadovoljstvom predstavljamo sjajnog Vladimira Dimića Jodu, inače rođenog u Vinkovcima…

Autor designa Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.

U ovogodišnjoj regionalnoj DORF konkurenciji nalazi se 6 filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz jednu hrvatsku premijeru. Prvi u Hrvatskoj prikazujemo film „Pobjednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. Svjetsku premijeru u Vinkovcima ima zanimljiva priča iz Makedonije „New York – Hodočasništvo“ (Makedonija/Њујорк: Аџилак / New York: The Pilgrimage/Hip Hop Macedonia & Perun Films, Urban Institut-Skopje/2019) autora Slavche Koviloskog. Svojevrsno hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture, ovaj dokumentarac ispunjen glazbom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mjestima na kojima je hip hop izrastao daje slike grada koje je doživio momak iz Skopja, koji je odrastao s hip hop kulturom. Svjetsku premijeru na DORFu također ima dugometražni film „Erik“, (Hrvatska/Danilo – Lola Ilić i Studio Lux/2020) redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalista Supertalent-a 2016 godine…Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

Na otvaranju 14.DORFa, u programu Tajna povijest rocka, gledamo film o velikoj divi „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami/UK, Irska/2017)

O najboljem DORF 2020 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Putnici“, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

U popratnom, OFF DORF programu, koji se 3 dana odvija u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, predstavljamo „Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri.

Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavit će premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Loose, u utorak 18.08. u 19:00 sati.

DORF 2020 plakat je napravio studio Artplakata iz Zagreba.

Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Filmski tjedan u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.

Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Hang Loose Rockabilly Bar i Dilj NEXE grupa.

 www.filmfestivaldorf.com // Facebook // Instagram

 

RASPORED FILMSKI TJEDAN 18-22.08.

18.08. (UTORAK)

@Hang Loose

19:00

OFF/ IZLOŽBA PLAKATA „ 12 ARTPLAKATA“ – otvorenje

@Lapidarij GMV

20:30

AFV/ SVEČANO OTVORENJE 8.ANTIČKIH FILMSKIH VEČERI

„Posljednji bunar”, 19’

„Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” (Lo and behold: reveries of the connected world), 98’

 

19.8. (SRIJEDA)

@Lapidarij GMV

20:00

AFV/ PREDAVANJE Gradski muzej Vinkovci, saznajte sve novosti od ravnatelja Hrvoja Vulića

20:30

AFV/ KVIZ sa Moranom Zibar, powered by Klasik TV

22:00

AFV/„Čovjek i drvo”, 43′

20.08. (ČETVRTAK)

@Hang Loose

18:00

OFF/ PROMOCIJA KNJIGE „Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka“

@Lapidarij GMV

20:30

SVEČANO OTVORENJE 14.FESTIVALA DORF

DORF/ „Grace Jones: Bloodlight and Bami“,115′

@Hang Loose

22:30

OFF/ SLUŠAONICAGrace Jones

 

21.08. (PETAK)

@Hang Loose

18:00 sati

OFF/ PROMOCIJA POP UP KVIZ KARATA

@Lapidarij GMV

20:00

DORF/„xYUGOx“, 20′

DORF/ „Erik“, 78′

21:30

DORF/ „New York – Hodočasništvo“, 39′

DORF/ „Pobjednici su dosadni“, 30′

DORF/ „Sonnyboy iz Stubičke Slatine“, 30′

@Hang Loose

22:30

OFF/ SLUŠAONICA

 

22.08. (SUBOTA)

@Hang Loose

12:00

OFF/ Vintage HI-FI Buvljak

@Lapidarij GMV

20:00

DORF/ „Tusta“, 109′

22:00 PROGLAŠENJE I DODJELA NAGRADA 14.DORF

@Hang Loose

22:30

OFF/Slušaonica

Leave a Reply