Hackn3t online rezidencija: Ian Keaveny – The ethics of sources

22.06. – 28.06.2020.
Hackn3t online rezidencija: Ian Keaveny – The ethics of sources

Hacklab01 i Format C predstavljaju prvu u nizu mrežnih umjetničkih rezidencija orijentiranih novomedijskom umjetničkom hakiranju. Cilj hackn3t online rezidencija je uz korištenje dijeljenih sučelja i mrežne prisutnosti u formatu javno dostupnih online sastanaka pokazati svakodnevnu praksu digitalnih novomedijskih umjetnica i umjetnika. Rezidencija će se odvijati od 22. – 28. lipnja, svakoga dana, s početkom u 17:00h. Umjetnik Ian Keaveny će u dnevnim mrežnim sesijama predstaviti svoj rad i praksu.

Ian Keaveny rođen je u Engleskoj. Studirao je likovnu umjetnost na Winchester School of art. Radnih 90ih seli se u irski okrug Offaly gdje živi i radi. Izlaže slike, filmove i glitch umjetnost lokalno i globalno. Više o umjetniku – na njegovom blogu Paintings are stories [http://paintingsarestories.blogspot.com/].

Umjetnik o samoj rezidenciji:

Opća tema koju sam izabrao za ovu online rezidenciju jest “The ethics of sources” (Etika izvora) – istraživanje pronalaženja izvora za rad s internetskim ili starijim medijima i demonstracije tehnika koje svakodnevno koristim u vlastitom radu koji ilustrira kako izvor može odrediti što mu se može učiniti kroz format ili sadržaj, te kako se različite tehnike mogu prilagoditi određenom materijalu. Pri prvom razgovoru / demonstraciji kao izvore koristit ću film, snimke živih prijenosa vijesti, sadržaje s Youtubea te žive snimke koje ću tijekom tjedan dana rekonstruirati na različite načine. U finalnom mješovitom filmskom izvođenju u pravom vremenu koristit ću sve tehnike obrađene tijekom rezidencije.

Tijekom svojeg online boravka ispitat ću razloge i etiku / posljedice pribavljanja i ponovnog korištenja pronađenog materijala i odgovornosti prema materijalu općenito iz perspektive otvorenog koda i Creative Commons-a te govoriti o autorskom pravu i svojim stavovima prema njemu te kako ono mijenja remix kulturu, ponajviše Glitch umjetnost.

Rezidencijalni boravak započinje u ponedjeljak 22.06. u 17:00 (CEST) na linku objavljenom na https://hacklab01.org/blog/hackn3t-the-ethics-of-sources.
Prijave za sudjelovanje nisu obavezne ali su poželjne (mailom na info@hacklab01.org). Snimke će biti naknadno dostupne.

Raspored:

22.06. – Uvod
23.06. – FFmpeg i datamoshing
24.06. – FFmpeg i hex-editing
25.06. – Podjela materijala statičnih slika
26.06. – Pronalazak i uporaba grešaka u operativnim sustavima i hardveru / Circuit bendane kamere
27.06. – Dodavanje zvuka i prikazivanje zvučnih artefakata u raznim formatima i raznim metodama
28.06. – Povezivanje materijala u cjelinu – Flowblade, Handbrake itd.

Hacklab01 je projekt AKC Attack i financijski je podržan sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Programi umjetničke organizacije Format C podržani su sredstvima Zaklade “Kultura Nova”, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Leave a Reply