Attackova tvornica – poziv na prijavu za proljetni ciklus

Program Attackova tvornica otvorio je prijave za proljetni ciklus radionica! Iskusni voditelji iz područja glazbene produkcije, dj-innga, street art-a, sitotiska  i vj-innga podijelit će svoje znanje tijekom ožujka i travnja.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a prijaviti se može ispunjavanjem upitnika na slijedećoj poveznici: http://bit.ly/3che8iG

Prijave se zaprimaju do 12.03.2020!

Radionice će se održavati prema slijedećem rasporedu:

Radionica vjinga – 16.-19.ožujka 2020.
Radionica glazbene produkcije – 22.-23.ožujka 2020.
Radionica street arta – 04. – 05. i 11.-12.travnja 2020.
Radionica sitotiska – 22.-24.travnja 2020.
Radionica djinnga – 27.-30.travnja 2020
https://www.facebook.com/events/209087170496390/

www.attack.hr

******************************************************************************

O radionicama:

RADIONICA SITOTISKA

Sitotisak je jedna od najstarijih tiskarskih tehnika koja se koristila još prije 5000 godina prije n.e. Danas je ova tehnika popularna jer omogućava tzv. „uradi sam“ pristup, pa se koristi pri tisku plakata, odjeće i različitih materijala u nekomercijalnoj modnoj industriji. Ova tehnika koristi se također i kao alternativna metoda samofinanciranja. Cilj ove radionice je upoznati polaznike/ice s tehnikom sitotiska i njezinim metodama, i na taj način im omogućiti osamostaljivanje i samofinanciranje. Polaznici će kroz radionicu proći sve faze potrebne da bi se dobio gotov proizvod. Faze radionice tako su podijeljene na sljedeće skupine:
-tehnička priprema – priprema opreme za tisak; priprema sita
-kreativna priprema – odabir i izrada motiva za tisak; digitalna obrada motiva za osvjetljavanje; odabir i priprema odgovarajućih boja i emulzija
-priprema za tisak – odabir materijala (tekstil, majice, torbe), odabir papira za tiskanje plakata i postera
-tisak – cijeli proces tiska s bojama i emulzijama do faze čišćenja sita

Voditelj radionice: Nikola Mijatović

RADIONICA MAPIRANA I VJ-INGA

Radionica VJ-inga osmišljena je kao uvod u svijet video preformansa . Radionica je usmjerena na osnovne i početničke pristupe VJ-ingu i projekcijskom mapiranju. Na taj način je otvorena za sve početnike/ce bez potrebe poznavanja određenog softwarea. Cilj radionice je proći cjeli proces jednog VJ-ing performansa, od ideje, stvaranja scenografije, video klipova pa do samog nastupa. Metode rada temelje se na teoretskim uvodnim predavanjima o različitim softwareima i hardwareima koji se koriste u samom procesu stvaranja. Drugi praktični dio radionice obuhvaća razradu ideje, crtanje skica, izrada i postavljanje scenografije, izrada video materijala, metode mapiranja projekcija.

Voditelj radionice: Ivan Pavin

STREET ART RADIONICA

Radionica street arta namijenjena polaznicima/cama zainteresiranima za vizualne umjetnosti koje svrstavamo pod zajednički termin street arta. Radionica će kroz 6 termina polaznicima/cama dati osnovna teorijska, kreativna i praktična znanja iz tehnika izrade naljepnica (stickersa), „paste up“-ova (plakata), grafita (crtanje sa sprejem te crtanje skica) i šablona.
Kreativni dio radionice obuhvatiti će osmišljavanje motiva, dizajna i skica od strane samih polaznika/ca radionice.
Prilikom izrade naljepnica, fokus je na više različitih tehnika izrade kao što su manualne (direktno crtanje željenog motiva na samoljepljivi papir ili foliju), crtanje motiva i prebacivanje motiva u digitalni format, tisak (prontanje) i izrezivanje.
Pri izradi „paste up“-ova polaznici/ce će ručno ocrtavati motive na papir male gramaže te uz pomoć ljepila za tapete lijepit motive na željenu podlogu.
U garffiti dijelu upoznati će se s različitim vrstama i stilovima grafita, tehnikama crtanja skica i prenošenja željene skice na zid. U praktičnom dijelu polaznici/ce će crtati vlastite motive na drvenim pločama pomoću sprejeva uz što će imati priliku isprobati kapice raznih debljina (fat cap, skinny cap).
Izrada šablona je jedan od popularnijih načina izrade motiva u street artu. Šablona se izrađuje tako da se željeni motiv prenese na podlogu (karton) kako bi se potom izrezali željeni oblici koji se naknadno uz pomoć boje u spreju prijenose na određenu podlogu (zid, papir, drvo, metal i sl).

Voditelj radionice: Mario Miličić

DJ RADIONICA

Dj radionica služi i kao svojevrsni servis jer omogućava neafirmiranim glazbenicima/icama, producentima/icama edukaciju i prezentaciju svog rada bez naplaćivanja naknade, što je jedini primjer ovakvog programa u gradu Zagrebu. Radionica je podijeljena nekoliko dva segmenata: tehnička i kreativna edukacija, te obuhvaća sve oblike modernog miksanja glazbe, počevši od odabira glazbe, beatmatchinga.

Ovo je također aktivnost koji razvija i raritetnu ponudu kluba Attack. Stoga osnovni cilj radio0nice biva omogućavanje stalnog edukativnog programa mladim, neafirmiranim ali i nešto poznatijim djima i producentima elektronske muzike, stvarajući afirmaciju zvuka većem broju publike i širenju hrvatskih glazbenika izvan granica lokalnog što je uistinu rijetka pojava na nezavisnoj sceni. Nalik iskustvenom projektnom umrežavanju u savez udruga, aktivni članovi i volonteri AKC Attack su shvatili da će samo i isključivo zajedničkim snagama uspjeti održati elektronsku scenu živom. Upravo opisane aktivnosti, time predstavljaju zanimljiv spoj samoorganizacije i promocije gdje se uradi sam aspekt stvaralaštva podigao na jedan veći nivo u kojem se koriste resursi udruge (glazbena oprema) kako bi se ostvario kvalitetni edukativni programa. Ciljevi radionice su; promovirano glazbeno stvaralaštvo u području alternativne/nekomercijalne elektronske glazbe, veća zainteresiranost mladih za alternativnu elektronsku glazbu i aktivno djelovanje u urbanoj glazbenoj sceni – povećan broj novih mladih korisnika programa Udruge.
Program rada:
Savladavanje funkcija mixera, cd-playera i gramofona
Spajanje opreme
Teorijski pristup dj-ingu (osnove ritma i brojanje istog; usklađivanje tempa pjesama; prepoznavanje strukture istih; strukturiranje mix-a; razlikovanje različitih glazbenih žanrova; uvažavanje glazbenih rečenica kod miksa itd. )
Beatmatching ( Analogno i digitalno usklađivanje tempa pjesama)
Korištenje EQ kontrola i implementacija istih
Osnove snimanja vlastitih mikseva
Upotreba efekata i loopova u tranziciji
Korisno savjetovanje vanjskih suradnika

Voditelj radionice: Ivan Pavin

RADIONICA GLAZBENE PRODUKCIJE

Glazbeno/edukacijska radionica u kojoj se polaznike/ce upoznaje s osnovama glazbene produkcije, prvenstveno elektronske glazbe s naglaskom na dub i srodne glazbene pravce. Polaznic/ce radionice će imati priliku u praksi isprobati neke od producentskih tehnika koje su zastupljene u modernoj glazbenoj produkciji. U prvom dijelu radionice polaznici/e biti će upoznati s tradicionalnim studijskim tehnikama miksanja i njihovi implementiranjima u suvremenu glazbenu produkciju. U sklopu radionice biti će prezentirana klasična studijska hardwerska oprema (miks pult, efekti, uređaji za manipulaciju zvuka i sl.) ali i računalni softwer( Ableton, Cubase) koji je u suvremenoj glazbenoj produkciji danas nezaobilazan element. Nakon upoznavanja s osnovnom terminologijom, dijelovima hardwerske opreme, softwareom, osnovnim načelima produkcije i miksanja polaznici/ce će sami pokušati napraviti glazbeni rad, koristeći naučena znanja, eksperimentirajući i manipulirajući s glazbenim trakama kako bi stvorili nove verzije i mikseve pjesama. Glavni naglasak radionice je kreativno manipuliranje glazbom, iz perspektive producenta, ne samo unutar dub/reggae žanra već i općenito.

Voditelj radionice: DUBOLIK (Jadranko Kereković).

*********************************************************************************************************************
Attackova tvornica, program je Autonomnog kulturnog centra Attack, a financijski je podržana od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu

Leave a Reply