Makedonski bend Baklava objavio novi album

Makedonska glazbena skupina “Baklava” u svom dugogodišnjem radu uspijeva spojiti tradicije kroz svoj World Music zvuk, a sada Vam pretstavlja svoj novi album. Nazvali smo album 4 ili IV ili četvrti ili četvorka …  Nama znači jer smo u biti zasnovani u brojem četiri (baklava na makedonskom je sinonim za oblik romba, dijamanta, tetraktisa …).

https://distrokid.com/hyperfollow/baklava/iv

Objavljen je 8 siječnja, na glavnim glazbenih platformi kao Spotify, iTunes, iHeart, YouTube, Deezer, Apple Music…  Za par mjeseci ocekujemo i LP.

Novi materijal, nekih 13 pjesama (skoro 60 minuta), ukupno drukčiji, ne samo stilom i zvukom u našoj 15 god. karijeri, već i po kvaliteti i suvremenom okusu nove publike.

Album je konceptualan, i sazdan je od boja. Svaka pjesma je jedna boja, pretstavljena preko teksta i naslova. A ipak, cijeli album je tako šaren, da imamo glazbenu mješavinu (world music, jazz, swing, reggae, klezmer, rock, etno, elektro akustika, dub …) sa drugim jezicima kraj makedonskog u tekstovima (hrvatski, turski, latinski, aromanski … ) kao i goste (Darka Rundeka, kao i ska skupine “Superhiks”).

Već je veliko zanimanje pjesme “Ružmarin” s Darkom Rundekom kao i osvajanje top lista hrvatske i regionalne glazbene scene.  S bendom “Superhiks” snimili smo pjesmu za koju vjerujemo da će biti novi hit.

Ima ih 13 boja, eto “Ružmarin” pretstavlja zelenu, “Flamingo” ružičastu, “Rubin” crvenu, “Srebrena” srebrenu … :) Ako vas zanima o čemu su stihovi, potrudit ćemo se ih prevesti. Osim koncepta boja, imamo još par glazbenih iznenađenja. U pjesmi “Siva” nema električnih gitara, nego električnih tambura, a zatim mješamo reggae s turskim kanonom u pjesmama “Turquoise”, hor na latinskom u pjesmi “Senka”, scratch na swingu u pjesmi “čokolada” … Naprosto, world music.
Ekipa je od izvrsnih glazbenika, sve pjesme su autorske, veinom glazbu je Elena Baklava skladala (vama je poznata po suradnji sa Baba Zula, Goran Trajkoski, Djaikovski Backyard Jazz Orchestra…), a Sibo je napisao tekstove… Nadamo se da smo opisal dio onoga što smo s ljubavlju godinama radili.

Baklava

 

Leave a Reply