Izložba i performans 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar

Upozorenje: Ovaj sadržaj nije primjeren osobama mlađima od 18 godina. Ako ste mlađi od 18 godina, napustite stranicu.

Ovaj četvrtak, 9. siječnja, bili smo u Domu HDLU gdje se u prostoru Galerije Bačva i Galerije PM održao performans i otvorena je izložba Vlaste Delimar pod nazivom 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar.

Video zapis.

 

Prvo se u sedam sati u u prostoru Galerije Bačva održao performans “Ah moji umjetnici, moji ljubavnici” u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom.

“U prostoru Galerije Bačva održat će se performans Ah moji umjetnici, moji ljubavnici u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će ovom prilikom uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici koju pruža Galerija Bačva. Performans je baziran na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse.”

Nakon performansa produžili smo korak do kata iznad gdje je u Galeriji PM bila otvorena izložba.

“Otvorenje izložbe bit će nakon performansa u prostoru Galerije PM. Okrugle 2020. godine umjetnica se vraća na mjesto svoje prve samostalne izložbe (1981.) – u Galeriju PM Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložba se sastoji od četrdeset crno bijelih fotografija radova koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate. Odluka da fotografije budu izrađene crno / bijelo proizlazi iz romantične činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju i one kao takve imaju posebno energetsko značenje.Četrdeset fotografija smještenih na crnu traku bit će postavljene duž cijelog zida Galerije PM, ostavljajući samo jedan prazan prostor: ulaska i izlaska iz galerije koji ne omogućavaju zatvaranje kruga već ostavljaju simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

Od prvog samostalnog performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. godine u Galeriji SC u Zagrebu (Transformacija ličnosti) prošlo je punih 40 godina. Svojim performansima, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse. Njezin prvi javni nastup 1979. godine, naziva Pokušaj poistovjećenja, u suradnji sa Željkom Jermanom, održanog u kultnoj Galeriji Podroom u Zagrebu, započelo je dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.”

 

photos & video by Joža

Leave a Reply