Dunja Knebl & Roko Margeta s albumom “Svilarica svilu prede” uvršteni na prestižnu Transglobal World Music Chart top listu

Album Dunje Knebl i Roka MargeteSvilarica svilu prede” uvršten je na Transglobal World Music Chart, (za siječanj, 2020.), jednu od najprestižnijih world music top ljestvica. Time su ujedno i prvi izvođači iz Hrvatske koji su se sa svojim albumom našli na toj top listi, a prema odabiru pedesetak urednika i novinara iz cijeloga svijeta. Listu možete u cijelosti pregledati na poveznici: www.transglobalwmc.com/category/charts/monthly-charts.

Album “Svilarica svilu prede” objavljen je samostalno 2019. godine, a može se preslušati na Dunjinom Bandcamp profilu, kao i na njenom YouTube kanalu.

Roko Margeta, multi-instrumentalist, (Lizards exist, Et’nas) postao je novi član Dunjinog pratećeg benda Kololira 2018., a rado je prihvatio Dunjin prijedlog da paralelno s radom na novom albumu s Kololirom snime poseban album kao duo, koristeći instrumente koji dosad nisu bili zastupljeni na Dunjinim albumima.

Na albumu “Svilarica svilu prede” je 14 tradicijskih pjesama iz pretežito sjevernih krajeva Hrvatske (Međimurja, Podravine, Slavonije, Turopolja…) uz neuobičajeni izbor pratećih (egzotičnih) instrumenata: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, različite egzotične frule i frulice (od indonezijske do irske), najrazličitije sitne perkusije/šuškalice. Često dominiraju indijski harmonij i sansula koje svira Dunja, a gitaru (koja joj je godinama bila „zaštitni znak”) svira samo u jednoj pjesmi.

Cilj je bio spojiti u jedan univerzalni i svevremeni, suvremeni glazbeni svijet sva podneblja gdje su živjeli (SAD, Rusija, Indonezija, Egipat, Kina, Hrvatska), koji istovremeno zvuči kao iz nekih davnih davnina, ali i posve ovovremeno, s namjerom da na novi način zazvuče stare, prelijepe, polu-zaboravljene tradicijske pjesme.

U  kreiranju konačnog zvuka i atmosfere albuma sudjelovao je i treći član stvaralačkog tima – Hrvoje Nikšić, dugogodišnji Dunjin suradnik, te njegov studio Kramasonik.

Prati Dunju na poveznicama:

http://dunjaknebl.com
https://dunjaknebl.bandcamp.com/
www.youtube.com/user/dunjaknebl
www.facebook.com/dunjakneblica

Leave a Reply