DORF gostuje u Kulturnom centru Mesnička

Vinkovci, 15.01.2020.  

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku pogledati u prvoj polovici godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Početak je od 19:00 sati.

U prvom mjesecu organizirane su 4 projekcije, prva od njih je zakazana za 20.01.2020. godine. Čast da otvore program imaju 3 kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. „Hip hop u Vinkovcima“ nastao je 2014. na filmskoj radionici okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Jedini je filmski dokument vinkovačke hip hop scene. „Satan Panonski“ je jedini film snimljen za života kultnog vinkovačkog punkera, nastao za vrijeme njegovog nastupa u Beogradu 1990.godine, impresivan dokument izvođača u naponu snage. Autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. „Di smo mi to?“ prati odlazak sjajne Septice vlakom na koncert u Zagreb, zabavan i duhovit road movie koji će vas zaintrigirati da otkrijete nešto više o tom genijalnom sastavu, koji predvodi Dubravko Mataković.

Nakon toga, 27.01. gledamo dobitnika ovogodišnje nagrade za najbolji regionalni film,  sjajnu priču autorice Tine Šimurine „Putnici“ (Manevar, 2018) uzbudljiv život Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 80ih su godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava a njihovi životni putevi se razdvajaju. 25 godina poslije ponovo se susreću, njihova ljubav se nastavlja, a Dražen se priključuje radu na njenom umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, „žive“, mijenjaju se…U istom terminu gledamo norveški film Roger Sommersetha „Kike Turmix“, koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promoteru, Kike Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

U trećem terminu, 02.02. gledamo drugi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna „Times of great depression“ (Nukleus film, 2018)u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, on se ispovjeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi i usamljenosti, te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

Prvi set zaključujemo 11.02. kada gledamo filmove nastale u DORF radionicama. Prvi film je „Tri boje revolucije“, nastao 2008. pod vodstvom Silvija Mirošničenka – omnibus sa pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je još jedan omnibus „Crossovers“, nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na radionici, na istoimenom projektu DORFa i Palić film festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schuppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds „The Road to God Knows Where“ iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac „Low – You May Need a Murderer“). U filmu upoznajemo Mick Harveyja, Damo Suzukija, Jaki Liebezeita (sa Burnt Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk.

 

Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

 

www.filmfestivaldorf.com

 

DORF U KCM 2020

20.01.

„HIP HOP U VINKOVCIMA“, 22′

„SATAN PANONSKI“, 33′

„DI SMO MI TO“, 35′ + gost

27.01.

„PUTNICI“, 47′ + gosti

„KIKE TURMIX“, 44′

 

02.02.

„TIMES OF GREAT DEPRESSION“, 62′ + gost

 

11.02.

„TRI BOJE REVOLUCIJE“, 28′

„CROSSOVERS“, 50′ + gost

Leave a Reply