Youth Avoiders, Asphalt, Kurve i Eke Buba u Attacku

Ove subote, 1. lipnja, bili smo u Attacku gdje se u organizaciji Štreber Bookinga i pojedinih članova benda Kurve održala večer pod imenom Rub Apetita #1.

Video zapis s koncerta.

 

Pošto je ove večeri sviralo četiri punk benda, Eke Buba, Kurve, Asphalt i Youth Avoiders, koje puši raznoliki spektar punk publike, ove se večeri okupila pristojna količina ljudi, a pošto je bila subota i k tome još prva sunčana nakon dužeg vremena sve je nekako mirisalo na dobar provod. Nešto poslije pola jedanaest prvi pozornicu zauzima bend Eke Buba. Ovaj zagrebački bend je na najbolji mogući način otvorio ovaj mini fest, dvadesetak minuta dugim i nenadjebivo brzim garage punk setom. Već uz njihov nastup započele su punk vratolomije, obećavajući početak večeri.

Ubrzo nakon Bubaša red je došao na još jedan domaći bend, Kurve. Kod benda Kurve novina je to što ste večeras osim ploče koju su nedavno izdali za Dirty Old Label i majica mogli kupiti i audio kazetu. Oni su nam večeras došli s bendom Youth Avoiders direktno iz Novog Sada gdje su dan ranije nastupali na To Be Punk #12 festivalu, čovjek bi na prvu pomislio sigurno će biti potrgani i tko zna hoće li biti u stanju svirati, ali s druge strane nije da nisu izdržali čitave turneje, pa naravno nije bilo pretjeranog razloga za brigu, dapače, bili su nabrijani samo tako i mislim da su imali najposjećeniji nastup ove večeri, a o divljanju publike i singalongu za vrijeme čitavog njihovog polusatnog giga ne treba više ni govoriti, to je postao standard na njihovim nastupima, d-beat garage punk bombetina.  

Nakon kraće pauze red je došao na prvo strano ime, a to je Asphalt. U igri je bend iz Toulousea koji postoji nešto više od šest godina i iza sebe ima tri izdanja. Publici je trebalo malo više vremena da provari rock’n’rollasti pristup punku ovog četveročlanog benda, a i većini je trebao mali odmor nakon nastupa benda Kurve, al se do kraja njihovog polusatnog nastupa zakotrljala spika i publika je jednostavno pomahnitala, pogotovo na bisu kada su odrokali neku francusku oi obradu, nema šanse da se sjetim koju, iako mi je njihov basist/vokal nakon giga rekao o kojoj se pjesmi radi.

I za sam kraj koncertnog dijela večeri ostali su nam Parižani Youth Avoiders. Ovaj francuski bend nas je posjetio već u dva navrata, prvi puta su svirali prije šest godina u Grey Roomu (i skoro svi koji su tada bili kažu da im je to jedan od boljih gigova općenito), pa su nas ponovo posjetili prije dvije godine u Močvari (tada je u igri bio ponedjeljak i nastup im je bio okej, ali ništa posebno za pamćenje). Youth Avoidersi su u međuvremenu izdali album “Relentless“ i nastavili derati po hardcore punku sa zericom melodičarenja, ali onako fino žestoko bez sladunjavih vokala koje stvarno teško gutam.

Od njih smo večeras dobili šou samo takav, ako izuzmem nedavni nastup benda FNC Diverzant ne sjećam se kada sam zadnji put u Attacku vidio toliko nabrijan i pozitivan punk gig. Bend je jednostavno prštao energijom, a publika se dala sto posto, totalni krš i lom, pogo, stagediving, krv, znoj i suze. Iskreno, ne sjećam se na koliko su biseva izašli, al znam da su odsvirali barem još dva seta stvari preko onog što su planirali, uglavnom, bila je ovo jedna baš dobra punk štala.

Tek je polovina godine, al mislim da će ovaj koncert zasigurno ući u uži krug najboljih punk gigova 2019.

Joža

https://www.facebook.com/kurvezg/

https://www.facebook.com/YouthAvoiders/

https://doomtownrecords.bandcamp.com/album/s-t-cs

https://asphalttoulouse.bandcamp.com/

Leave a Reply