Lydia Lunch’s Big Sexy Noise u Vintage Industrial Baru

Ove nedjelje, 2. lipnja, bili smo u Vintage Industrial Baru gdje je nastupao bend Lydia Lunch’s Big Sexy Noise.

Video zapis s koncerta.

 

Lydia Lunch je pjevačica kultnog no wave benda Teenage Jesus & The Jerks, nakon kojeg je pjevala u bendu 8-Eyed Spy, ne bi li zatim započela solo karijeru i izdala desetak albuma na kojima je surađivala s bendovima i imenima kao što su Nick Cave, Sonic Youth, Michael Gira i Einsturzende Neubauten. Glumila je u underground filmovima Nicka Zedda, Richarda Kerna, Vivienne Dick i inih drugih, sada već kultnih režisera, često u kombinaciji s Henryjem Rollinsom. Izdala je desetak spoken word albuma, knjigu i još štošta, tako da bi se dalo još dosta toga napisati o ovoj no wave punk ikoni, ali ajmo malo o večerašnjem nastupu.

Ovo je bio treći Lydijin posjet Zagrebu, prvi put je svirala prije deset godina u sklopu N.O. Jazz Festivala u Teatru &TD, u međuvremenu nas je posjetila još jednom, prije šest godina, kada je nastupala s bendom Retrovirus, a sada je ponovila Big Sexy Noise priču iz 2009., ovoga puta uz pratnju samo dva člana, Jamesa Johnstona na gitari (Gallon Drunk/Nick Cave & The Bad Seeds) i Iana Whitea na bubnjevima (Gallon Drunk).

Malo poslije deset sati swamp rock noise blues bend Lydia Lunch’s Big Sexy Noise zauzima pozornicu i započinje nastup. Lydiji Lunch jučer je bio 60. rođendan i iako sama Lydia kaže da je njoj rođendan svaki dan nekako je čitava večer manje-više prošla u rođendanskom tonu. Pauze između pjesama je, naravno, u svojem stilu na razne načine iskoristila ne bi li isprovocirala publiku (pogotovo onaj muški dio) i usput se šminkala, mahala lepezom, pušila cigarete i pila vino sjedeći ispred pojačala i kako je sama rekla: “it’s my birthday and i can do whatever i want“. Večeras nam je među ostalim Big Sexy Noise priuštio stvari “Gospel Singer“, “Trust The Witch“, “Ballin’ the Jack“ i “Your Love Don’t Pay My Rent“, te jednu obradu Lou ReedaKill Your Sons“ za koju je ustanovila da je jedna od rijetkih njegovih stvari koje valjaju, pa ju zato i sviraju.

Svoj su službeni dio koncerta završili nakon nešto više od četrdeset i pet minuta svirke pjesmom “Forever On The Run“ nakon koje se publika, naravno, nije ni pomakla s mjesta i uz glasne povike tražen je bis, pa se tako bend bez puno ustručavanja vratio na pozornicu i odsvirao još jednu stvar. Sve u svemu jedan baš fino odrađen koncert, vuk sit, a ovce na broju.

Joža

https://www.facebook.com/LydiaLunch/

Leave a Reply