Filmski tjedan u Vinkovcima 2019 – Off DORF

Vinkovci, 21.6.2019.  

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7.Antičkih filmskih večeri i 13.Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.8. uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu 17.8. u Lapidariju GMV. Projekcija sjajnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar „Moj svijet je naopačke“ (Petra Pan Film Production, 2016) u selekciji Tajna povijest rocka, zanimljiva je kombinacija živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala, koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Ježek je bio popularan glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer; publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu, pjesnik i, iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u 30 godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od “one man band” majstora klasične gitare do orkestra od 60 glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP u izdanju zagrebačkog PDV records, koji će biti predstavljen u Vinkovcima. Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, u Lapidariju gledamo njegov show Something completely frantic! – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one-man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno&ponosno predstavljamo slavonskoj publici u uvodnom/intro danu.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a otvorenje izložbe fotografija “Iza rešetaka” je u Galeriji Slavka Kopača 19.8. od 19:00 sati. Igor Čoko rođen je 1975.godine u Kninu. Živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog-antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa, kroz dokumentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatiziranih grupa.

Osim izložbe fotografija, premijerno će u Vinkovcima 23.8. biti održana promocija knjige „Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto“ (Ex Libris, 2017) Voje Šindolića, prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo.  Impresivan ritam uređivanja i objavljivanja posljednjih godina toliko nam važne literature (koja kod nas niti ne postoji, zapravo), uspjesi kod kritike i čitatelja, pouzdan su dokaz da vitalni Vojo Šindolić ima još puno toga za reći i još puno vrata za otvoriti…

Ponovo na DORF iz Beča dolaze sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. Ovom prigodom će nastupiti u centru Vinkovaca, na zatvaranju festivala 24.8. te premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni „45 Revolutions per Minute“. Njihovo gostovanje realiziramo u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza u Vinkovcima će ponovo s nama biti poznati kvizaš Mario Kovač u utorak 20.8..

Podsjećamo, o najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Slobodanu Šijanu, srpskom filmskom redatelju, vizuelnom umjetniku i publicisti i piscu, čiji su kultni filmovi („Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“…) obilježili živote (i tulume) nekoliko generacija i – naravno – cijelu DORF ekipu.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Novost na ovogodišnjim 7.Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof.dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji „Stojan Dimitrijević“ je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević, iz Siska.

13.Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa.

Program 7.Antičkih filmskih večeri organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci.

www.filmfestivaldorf.com

www.filmfestivaldorf.com

Leave a Reply