U nedjelju počinje 12. Subversive Festival!

12. SUBVERSIVE FESTIVAL: EUROPA NA RUBU ― PREMA NOVOM EMANCIPATORNOM IMAGINARIJU

| SUBVERSIVE FORUM | ALTER-EKONOMSKI FORUM |
| BALKANSKI FORUM | SUBVERSIVE FILM FESTIVAL |
 
Europa / Tuškanac / KIC / MSU / Jedinstvo

Zagreb, 5. ‒ 18. svibnja

Sara R. Farris • Didier Eribon • Michael Heinrich • Geoffroy de Lagasnerie • Tithi Bhattacharya • Édouard Louis • Boris Buden • Pavle Levi • Ishay landa • Jodi Dean • Riccardo Bellofiore • Sandro Mezzadra • Sabina Mikelić
 

2. svibnja 2019. ― Hrvatskim premijerama filmova Vardi od Agnès, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda BillinghamaRay&Liz, u zagrebačkom kinu Europa, u nedjelju, 5. svibnja, počinje 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALAkoji će se u sljedeća dva tjedna, do 18. svibnja, održavati u kinima Europa i TuškanacKulturno informativnom centruMuzeju suvremene umjetnostite Pogonu Jedinstvo.
 
Više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista sudjelovat će na predavanjima, predstavljanjima i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom EUROPA NA RUBU ― prema novom emancipatornom imaginariju. U Zagreb tako dolaze jedni od trenutačno najintrigantnijih francuskih filozofa i književnika, Didier EribonGeoffroy de Lagasnerie i Édouard Louis, koji će zajedno sudjelovati na okruglom stolu o značenju oživljavanja simbola Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske te o naravi tih društvenih pokreta, kao i o aktualnom stanju zemlje pod Macronom. U  razgovoru pod nazivom Je li vrijeme za klasni coming out? / Rasprava o knjizi Povratak u Reims, s njezinim autorom Didierom Eribonom razgovarat ćemo o klasnom sukobu i homoseksualnom identitetu koji prožima ovu proslavljenu knjigu, uz razmatranje autorova poziva na klasni coming out, odnosno iznošenje iskustva srama i nelagode života u radničkoj klasi i iznalaženja načina da se ono pretvori u političku energiju i djelovanje. Filozof i sociolog mlađe generacije, Geoffroy de Lagasnerie predstavit će knjigu Misliti u lošem svijetu, u kojoj istražuje što u društvu obilježenom nasiljem i izrabljivanjem uopće znače umjetnost i kultura.
 
U suradnji s Centrom za ženske studije predavanja će održati istaknute feminističke autorice. Predavačica na londonskom Goldsmithsu, Sara R. Farris, u svojoj knjizi In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism na primjerima Nizozemske, Francuske i Italije, uz korištenje vlastitog termina ‘femonacionalizam’, objašnjava rast broja žena u konzervativnim i nacionalističko-desničarskim pokretima unutar kojih se bore protiv prava na pobačaj i „rodne ideologije.“ Termin ‘femonacionalizam’ Farris koristi i kako bi opisala prakse iskorištavanja feminističkih ideja i jezika rodne jednakosti za širenje anti-islamističkog sentimenta i to preko prikazivanja muslimanskih muškaraca kao ugnjetavača od kojih je nužno spasiti muslimanske ali i bijele žene. Jedna od autorica nedavno objavljenog i uskoro na hrvatski prevedenog Feminističkog manifesta za 99%Tithi Bhattacharya, održat će predavanje pod nazivom Mariti dovoljno da se pobunimo: Feminizam za 99 posto i feminizam nove klasne borbe na kojem će razmotriti globalni fenomen rasta pokreta i štrajkova predvođenih ženama, od Argentine i Španjolske do SAD-a i Alžira, a čiji izvor prepoznaje u isto tako globalno raširenim problemima manjka resursa u javnim servisima i izostanka socijalnih usluga.
 
U suradnji s Multimedijalnim institutom MaMa dolazi i američka filozofkinja Jodi Dean, autorica knjige Komunistički horizont, koja će u Zagrebu govoriti o tome kako nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam. Predstavit će dvije spekulativne budućnosti i sugerirati kojim bi se putovima moglo doći do obje.
 
Na Festival dolazi i politički ekonomist Michael Heinrich čiji se uvidi  uzimaju kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje Marxova Kapitala, a održat će predavanje o aktualnosti Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću. Povjesničar i pisac iz Izraela, Ishay Landa, održat će predavanje na temu globalnog porasta ekstremno desnih pokreta te fašističkoj proizvodnji mitova „o neprijatelju“. Teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja u doba migracijskih tokova obradit će Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni dok će Riccardo Bellofiore, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Bergamu, na predavanju posvećenom Rosi Luxemburg razmotriti njezinu važnost i aktualnost za razumijevanje današnje neoliberalne faze kapitalizma, a dotaknut će se i odnosa osobnog i političkog u njezinu životu.
 
Stalni gost Subversive Festivala, filozof  i publicist Boris Buden u predavanju pod nazivom Što nakon Hrvata? Od nacije bez jezika do jezika bez nacijeosvrnut će se na novu vruću temu katastrofičnih fantazija – odumiranje svjetskih jezikâ, teme koja je u Hrvatskoj potpuno izostala iako srednjostrujaški narativi sugeriraju da smo nacija gotovo patološki opsjednuta svojim jezikom u svakodnevnom paničarenju oko svojeg biološkog odumiranja.

Pavle Levi, profesor povijesti i teorije filma na američkom Stanfordu i autor utjecajne knjige Raspad Jugoslavije na filmu predstavit će svoju novu knjigu Cimanje slike u kojoj teorijskim i interpretativnim „cimanjem“ stripova, filmova i fotografija razotkriva onaj jedva primjetni šav koji spaja svijet spavača sa svijetom budne osobe, odnosno svijet filma sa svijetom „stvarnosti“.
 
U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i kustosicom Leilom Topić u sklopu stalnog programa Kinematografije otpora svoj projekt, višekanalnu instalaciju pod nazivom Beyond the Choir, predstavit će umjetnica Sabina Mikelić koju istraživanje odvodi na rodni Rab i u zanimljivu, ali često nepredvidivu suradnju s muškom klapom Krijanca.
Više od pedeset naslova u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji natječe se za glavnu nagradu 12. Subversive Film FestivalaWild Dreamer, koju će ove godine dodijeliti tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga, redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Jurića, te renomiranog austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera. Bogati popratni filmski program posvećen je nedavno preminulim filmskim ikonoklastima, Agnès Vardi i Jonasu Mekasu. U  programu naziva Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici predstavit će se novi filmovi autora koje spaja isto autorsko ludilo i otpadništvo: Bamboo Dogs anarhoidnog redatelja Khavna, vodeće figure filipinskog filmskog undergrounda te Sretna lamentacija, najnoviji film Alexandera Klugea, jednog od rijetkih istinskih revolucionara njemačkog filma.

Leave a Reply