Prvi dan FUSE festivala u Karlovcu

Film Under Severe Experiment (FUSE festival), festival igrano – eksperimentalnog filma autora u dobi od 18 do 29 godina, u organizaciji Kinokluba Karlovac, vratio se na Malu scenu Hrvatskog doma! U četvrtak 9. svibnja FUSE festival ponovno je stupio na karlovačku filmsku scenu. Navečer je festival službeno otvoren, a posjetitelji su pogledali filmske uratke koji su prošle godine osvojili nagrade u pet kategorija na prvom izdanju FUSE festivala. Prije otvorenja festivala, dugogodišnji član Kinokluba Karlovac i suosnivač FUSE festivala Marko Kekić održao je radionicu eksperimentalnog filma. Sudionike radionice – Karlovčane i goste-autore – pobliže je upoznao s eksperimentalnim filmskim izričajem kroz snimanje jednominutnog eksperimentalnog filma, koji prikazuje interijer i eksterijer Hrvatskog doma.

U sklopu otvaranja FUSE festivala koordinatorica programa Lucija Ćeškić najavila je i ostatak ovogodišnjeg popratnog programa. Među ostalim, otvorila je izložbu GIF-ova koju se može pogledati skeniranjem QR kodova. Izložbu je pripremila Platforma F12, odnosno koordinatorica volontera Anđela Žapčić i Alenka Mance.

            U petak 10. svibnja posjetitelje očekuje pregršt događaja na Maloj sceni Hrvatskog doma. Drugi festivalski dan započet će natjecateljskim projekcijama. Prva projekcija započinje u 11 sati i traje do 12:30 h, dok druga projekcija traje od 13 sati do 14:30 h. Uz svaku projekciju bit će i razgovor s autorima filmova. Poslijepodne slijedi novitet na festivalu – okrugli stol koji počinje u 16 sati. Tema okruglog stola povezana je s temom festivala – eksperimentalni filmovi danas. Navečer Mala scena nastavlja biti kino te će u 20 sati posjetitelji moći premijerno pogledati film Ljetnikovac u Karlovcu. Redatelj Damir Čučić, prošlogodišnji član žirija FUSE festivala, ove godine će predstaviti svoj najnoviji film o slijepom snimatelju dokumentarnih radiodrama koji se sa sugovornicima upušta u razgovore o djetinjstvu u hotelu na osami. Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac te Vodovod i kanalizacija d.o.o. Organizator zahvaljuje i ostalim donatorima te svim posjetiteljima programa prvoga dana te pozivaju zaljubljenike u film da se posjete i ostala 2 festivalska dana. Ulaz na sav program je besplatan.

Leave a Reply