Izložbe Grimizna laguna i Opaki i naopaki dizajn u Močvari

Ovog utorka, 14. svibnja, u sklopu proslave 20. rođendana Močvare održala se večer posvećena Ivici Baričeviću Bari uz niz kulturnih događaja u Močvarinom klubu, te u obližnjem šatoru Cirkobalkane. U Cirkobalkaninom šatoru ekipa iz Vrela zvuka organizirala je etno koncert na kojem su nastupali Andreja, Rundek & ekipa Ftičeki i Dunja Knebl & Roko Margeta http://subsite.hr/2019/05/andreja-rundek-ekipa-fticeki-i-dunja-knebl-roko-margeta-u-mocvari/, dok je u Močvari u režiji Indie Emo Naočala održan koncert bendova f.O.F., Lime Crush i Escape-Ism http://subsite.hr/2019/05/escape-ism-lime-crush-f-o-f-u-mocvari/, a da to ne bi bilo sve u predvečernjim satima mogli ste razgledati čak dvije izložbe, izložbu plakata “Opaki i naopaki dizajn” i izložbu “Grimizna lagunaJonathana Bousfielda i Igora Hofbauera.

“Grimizna laguna” Jonathan Bousfield i Igor Hofbauer

“Ljetovanje iz snova. Ljetovanje iz noćnih mora. Ljetovanje u Grimiznoj laguni! Smješten u prekrasnom izoliranom zaljevu, turistički kompleks Grimizna laguna izbirljivom suvremenom turistu nudi sve što bi mogao poželjeti: pješčanu plažu, dobro opremljeno odmaralište, orkestar, park s divljim životinjama, pa čak i vlastito groblje. Svašta se može dogoditi na takvom mjestu!

U ovom stripu kojeg je nacrtao zagrebački underground crtač Igor Hofbauer, a napisao engleski putopisac Jonathan Bousfield, miješaju se elementi turističkog vodiča, znanstvene fantastike i političkog trilera u uznemirujućoj viziji vremena u kojima živimo. Radnja prati nevjerojatan uspon nekadašnjeg pčelara koji postaje upravitelj zoološkog vrta u Grimiznoj laguni sa ciljem da zavlada cijelim ljetovalištem. Ova nadrealna priča svojim će zastrašujućim raspletom iz temelja promijeniti vaše viđenje savršenog odmora na Mediteranu.

Radi se o pripovjednom okviru kakav savršeno odgovara Igoru Hofbaueru, crtaču poznatom po oporom stilu i sklonosti ka istraživanju morbidnog i bizarnog. Ne čudi ni da je izdavač stripa URK, udruga koja već dvadesetak godina njeguje karakterističan vizualni identitet kluba Močvara. “Močvara prednjači u podržavanju i promociji hrvatskog nezavisnog likovnog stvaralaštva”, ustvrdio je 2018. godine Time Out Croatia, a ovaj strip još je jedan dokaz Močvarine posvećenosti nepredvidljivoj strani umjetnosti.

Igor Hofbauer zagrebački je crtač poznat po dizajnu koncertnih plakata, programskih knjižica kluba Močvara i naslovnica za knjige. Izlagao je širom Europe, a svoje stripove izdao je u dvije zbirke – “Prison Stories” (2008.) i “Mister Morgen” (2016). “Mister Morgen” je preveden na engleski i francuski jezik.

Jonathan Bousfield je pisac koji se specijalizirao za kulturu, povijest i turizam. Napisao je brojne turističke vodiče, uključujući Rough Guide za Hrvatsku, Poljsku, baltičke republike i Bugarsku, kao i Dorling Kindersley Eyewitness vodiče kroz Hrvatsku i Sloveniju.”

 

Opaki i naopaki dizajn

“Čudovišta, vanzemaljci, životinje i neidentificirani leteći objekti napadaju Zagreb, njegove stanovnike, državnu televiziju, zgrade, ulice i mostove… Ovo nije scenarij SF filma čija je lokacija dešavanja naš grad – ovo je samo približan opis zagrebačkih zidova i ulica na kojima su tijekom posljednjih 20 godina različiti plakati najavljivali primarno koncertne, a potom i druge programske sadržaje u klubu Močvara.

Plakati su još od najranijih dana rada Močvare (i Udruženja za razvoj kulture – prije samog otvaranja kluba) bili jedan od najprepoznatljivijih simbola kluba. Fantastične ilustracije Igora Hofbauera i grafički tretman danas na žalost pokojnog dizajnera i dobrog duha zagrebačke nezavisne scene Ivice Baričevića – Bare bili su ono nešto što je Močvaru razlikovalo od sličnih klubova u gradu, državi i šire. Nakon startnog impulsa Hofa i Bare, rastao je broj ilustratora i dizajnera koji su se bavili izradom uvijek prepoznatljivih vizuala za programe u Močvari, a neki od njih svoje su mjesto dobili u brojnim publikacijama širom svijeta koje su se bavile fenomenim grafičkog dizajna. Spomenimo samo “Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age” (Steven Hellera, Mirka Ilića) i “The Art of Modern Rock: The Poster Explosion” (Dennis King) kao najreprezentativnije. Knjiga “Močvara i priča o URK-u”, objavljena 2018. godine, najbolji je preglednik grafičke djelatnosti okupljene oko kluba Močvara – u njoj je svoje mjesto našlo preko 30 ilustratora i dizajnera koji su tjekom godina dali svoj udio u razvoju jedinstvenog vizualnog identiteta kluba.”

 

photos by Joža

One thought on “Izložbe Grimizna laguna i Opaki i naopaki dizajn u Močvari

Leave a Reply