9. Novo doba festival u Beogradu

Ove se godine u Beogradu održao deveti po redu Novo doba festival, a pošto već tradicionalno posjećujemo ovu manifestaciju došli smo i ovaj put do naših prijatelja u Matrijaršiju. U periodu između 10. i 14. listopada bili smo nazočni na raznim koncertima, izložbama i performansima, ovogodišnja tema je bila Jača Vatra.

Video zapis cjelokupnog festivala.

 

Za ovu godinu priredili su i događaj za zagrijavanje, pa se tako već 9. listopada u prostoru Doma kulture Studentski grad održala izložba Bojana Milojevića – Asteriana pod imenom Futurologija. Mi smo iz Zagreba krenuli tek na prvi službeni dan festivala, 10. listopada, a pošto se rijetko kada možemo pouzdati u naše željeznice umjesto u 11 sati vlak je zbog nekih radova u Austriji iz Zagreba krenuo tek oko 15:30, tako da smo se Beogradu približili tek oko 22 sata i zahvaljujući dovitljivosti jednog čičice uspjeli smo iz vlaka izletjeti u Zemunu gdje se inače ne može izaći, pa smo u AKC Matrijaršiji, gdje se održala prva večer festivala, propustili samo nastup rock’n’roll zvijezda Bitlsta.

Video zapis s prve večeri festivala.

 

Nakon što smo se ispozdravljali sa svima prisutnima razgledali smo izložbu “Od govana pita. To je bila izložba meksičkog umjetnika Abrahama Díaza čiji se radovi baziraju na fanzinaškoj punk estetici, pa nije ni čudo da su mu crteži objavljivani u jednom od najpoznatijih američkih underground fanzina kao što je Maximum Rock’n’roll, a nerijetko je uz stripove radio i omote za hardcore punk bendove, te flyere i plakate za koncerte.

Ubrzo doznajemo da noise band iz Nizozemske FCKN’BSTRDS neće nastupati, naime zbog prilično uvredljivih naljepnica za graničnu policiju koju je imala njihova članica na putovnici odbijen joj je ulazak u Srbiju.

Program se nastavio uz nastup one-man banda pod imenom Mimi Kawouin. Iza ovog audiovizualnog eksperimenta stoji Francuz Olivier G. koji dok nije, kod kuće, u planinskim zabitima Francuske uglavnom putuje svijetom i na svojim nastupima širi elektromagnetske valove i strobo efektima stvara masovnu hipnozu, u što smo se mogli uvjeriti i ove večeri. 

I za kraj prve večeri festivala ostao je bend Dedice. U ovom slučaju radi se o improv noise rock bendu nastanjenom u Beogradu, najbolje su se sami opisali “Tajno, muško društvo, duhovi pokojnika. Ima ih i na grobljima. Neki su i sahranjeni. Psi laju, kuknjava i moleban, Dedice kradu i otimaju, vređaju i psuju“. Na njihovim nastupima nije strano da u slučaju nemoći nekih od članova po potrebi sviraju i njihovi prijatelji ili posjetioci koncerta, pa se tako dogodilo i ove večeri u više navrata, sasvim solidno službeno otvaranje festivala.

Drugog dana festivala, 11. listopada, popodne provodimo u dvorištu Matrijaršije, u kuhinji nam domaćice pripremaju hranu za lizat prste, jedan dio posjetitelja ljenčari na suncu, dok drugi pripremaju radove za neke od izložbi koje nam tek dolaze, u takvom tonu nam prolaze dnevne aktivnosti manje-više tijekom čitavog festivala.

Video zapis s druge večeri festivala.

 

Pred večer se grupiramo i krećemo masovno prema Galeriji Stara kapetanija na prvu od dvije izložbe ove večeri, a to je izložba National Haus austrijskog autora Simona Häußlea. Häußle je strip autor, umjetnik i izdavač iz Beča, osnivač edicije Haus Books a ujedno i član Tonto Comix mreže koja okuplja austrijske i njemačke strip autore. S ovom izložbom je predstavio svoj rad i radove kolektiva kojima i sam pripada, Tonto Comics i Haus Books.

Oko osam sati ekipa se seli u obližnje dvorište MKC Kombinat gdje je u Galeriji Tunel Veljko Onjin na izložbi “Piromanija“ predstavio svoje radove.

Ubrzo kreće i muzički dio programa u Kombinatu, prvi svoj nastup u klubu ima stari posjetitelj Novo doba festivala, Šveđanin Markus, sa svojim ledim krv u žilama eksperimentalnim industrial/electronic/noise one-man bendom Feberdröm.

I za kraj možda i najmirnije večeri festivala ostao je dvočlani talijanski bend Trrmà. Jednog od članova smo već imali priliku gledati na Novom dobu s njegovim drugim bendom Les Spritz, u tom slučaju radilo se o no wave noise bendu, dok ovdje on i njegov kolega istražuju beskrajne mogućnosti suvremene glazbe, momci svakako uživo stvaraju nesvakidašnju muziku.

Na red je došao i treći dan festivala, petak 12. listopada, dan namijenjen za već tradicionalni Fijuk sajam.

Video zapis s treće večeri festivala.

 

Program je započeo već uobičajeno oko 17 sati u CUK Imago sajmom malih izdavača na kojem su među ostalim sudjelovali Mont House, Anne van der Linden, Abraham Diaz, Yvan Alagbé, Partizanska štampa, Ultravnr.be, Altcom, Fédération schlagonnie bruxelles, Bichel éditions, Attila Stark,Vulkan, Igor Hofbauer, Cartodromo, Symposion, Burevesnik, Bunker, Udruženje Kurs, LaDrop, Ulična džukela, Pesničenje, Konvoj Bonton bajkera, Kabrionela Crafts, Sirius, Lavirint Art, Izgaram, KIZ Baraba, CLS, LOM, Deve, Beogradski Graffitti, Kosmogina, Kvartum, Asterijan, Boris Stanić, Dirty Gvero, Miloš Petrović (Naša Kuća), Aleksandar Denić, Omča, Studiostrip, Confusion Specialist, Sakurambonoz, Jadranka Ahlgren – Studio Ji, Luca, Lošmi, Atomic Garden Records, Counterculture Records,  Color Triangle Recordings, Malk Comics, Miloš Mladenović, Vuk Palibrk, 22nd Design Marijana, Morbus Gravis, Novo doba, Fijuk, ToBiTiVolela printovi, Starinski kuvar južne Srbije….

Od 20 sati u Uličnoj galeriji koja se nalazi iznad CUK-a, uz glazbeni izbor od strane Johanne Marcadé i Yvana Alagbéa, te nastup francuskog benda Louis Minus II, mogli smo razgledati izložbu “Eros Negro – Passage du désir“ umjetnika Yvana Alagbéa. Yvan Alagbé je osnivač francuske izdavačke kuće Amok, koja je spajanjem s belgijskom izdavačkom kućom Freon preimenovana u sad već čuvenu nezavisnu izdavačku kuću Frémok (FRMK).

Večer se nastavila tombolom na kojoj ste mogli osvojiti neke od radova prisutnih umjetnika, nakon koje su uslijedili nastupi Mangulice FM i Lenhart Tapesa, dva stara novodobaška residenta. Ako ste posjećivali ovaj festival ili barem Fijuk sajmove, koji se održavaju jednom mjesečno, sigurno ste ih već imali priliku gledati uživo. S nastupom je prvi započeo Mangulica FM koji je svojom orijentalno ambijentalnom elektronskom glazbom prožetom turbo folk sampleovima momentalno rasplesao kompletni prostor. U nekom trenu pridružio mu se i Lenhart Tapes, pa su imali zajednički set, ne bi li se cjelokupna večer završila Lenhartovim pagansko ritualnim loopovima uz koje su neki totalno pomahnitali, dok su drugi doslovno pali u trans. Sve u svemu, uz ova dva majstora od zanata dočekali smo rano jutro.

Četvrti dan festivala, 13. listopada, program je započeo u podrumu Magacina u Kraljevića Marka retrospektivnom izložbom kolektiva Art Brut Serbia.

Video zapis s četvrte večeri festivala.

 

U podrumu Magacina izloženi su bili radovi preko pedeset autora, a cjelokupni događaj dodatno su začinili Goran Stojčetović (začetnik kolektiva Art Brut Serbia) i Tijana Stanković (violinistica i pjevačica free improv, folklorne i suvremene glazbe) performansom Violonbrela, na kojem je Goran pomoću kišobrana, žice, noža, boje u spreju i selotejpa uz glazbu koju je stvarala Tijana, na licu mjesta stvarao umjetničko djelo.

Nakon performansa izložbu je još jednom svojim stand up nastupom otvorio Bata, član benda Bitlsti i štićenik udruge “Naša Kuća“.

U 20 sati selimo se stotinjak metara dalje do Galerije Pro3or. Tamo se u organizaciji Kulturforuma održala grupna prodajna izložba pod nazivom Jača vatra, pa smo tako mogli vidjeti i kupiti originale i printove koje su napravili gosti i organizatori ovogodišnjeg izdanja Novo doba festivala, među ostalim Yvan Alagbé, Olivier Allemane, Asterian, Vincent Bichelberger, Andrej Bunuševac, Aleksandar Denić, Abraham Diaz, Mattias Elftorp, Anna Ehrlemark, Simon Häußle, Igor Hofbauer, Anne van der Linden, Veljko Onjin, Aleksandar Opačić – Profesor, Bojan Djordjević Omča, Theo Vonwood, Miloš Petrović, Radovan Popović, Attila Stark, Goran Stojčetović i Bernharda Xilko….

Malo prije deset sati selimo se u Kvaku 22 gdje se na donjem katu održala izložba “Vrt uživanja“ na kojoj je francuska umjetnica Anne Van Der Linden predstavila svoje prilično eksplicitne radove, horor, seks i nasilje su glavne teme kojima se bavi ova umjetnica, prilično impresivni radovi.

Nakon izložbe red je došao na muzički dio večeri koji se održao na gornjem katu Kvake 22. Tamo je svoj nastup prvi imao Gruzijsko/Belgijski bend Murman Tsuladze. Njihova kombinacija 80’s synth popa, disco ritmova, istočnjačkih melosa s rock’n’roll stavom oduševio je i rasplesao sve prisutne, mnogima je ovo bio muzički highlight ovog festivala.

Na njihov zvuk su se taman nadovezali DJ Peresito i Denke Mix svojim izborom plesne glazbe s istočnjačkim melosom, ludilo se nastavilo do ranog jutra.

I ostao nam je zadnji dan festivala, nedjelja 14. listopad. Za završni dan festivala koji se održao na matičnoj nam adresi u Matrijaršiji od podnevnih sati roštilj su pripremali Miloš i Denić, Anna Ehrlemark dovršavala je svog Gospodara goluba, čije pjesme su postale totalni hit tijekom večeri, dok su Bojana i Biljana uređivale svoj kutak za tarot.

Video zapis s pete večeri festivala.

 

Nakon obilate večere imali smo priliku razgledati dodatnu izložbu Abrahama Díaza na kojoj je predstavio još nekoliko radova koje je za vrijeme festivala napravio u Matrijaršiji, a svoje skrivene izložbe imali su Olivier Allemane, Vincent Bichelberger, Nicolas Grolleau i Yvan Alagbé.

Oko deset sati sa svojim nastupom započeo je bend Moussaka. Ovaj beogradski bend svira stare jugoslavenske pop-folk hitove u surf varijanti, pa su nas tako uz vizualizacije iz filma Sok od šljiva na kratko vratili u lude osamdesete.

I za kraj je ostala sad već tradicionalna kafana koju predvodi Mega Denke, kao redoviti gost s njim pjeva Aleksandar Denić, a ove večeri im se pridružila i gošća Tijana Stanković, pa smo tako od njih dobili cjelovečernji opus narodne, turbofolk i pop glazbe, ne trebam ni spomenuti da smo još jednom, ovaj puta za kraj, dočekali zoru.

Eto, preživjeli smo i deveto izdanje Novog Doba, što drugo reći nego vidimo se i do godine na desetom jubilarnom izdanju festivala, pusa, ćao.

Joža

https://www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL/

http://awfulgraphics.tumblr.com/

https://ikiktikikipik.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/Dedice-521068924646572/

https://housebooks-news.tumblr.com/

https://www.facebook.com/feberdrom/

https://www.facebook.com/trrmaduoband/

https://www.facebook.com/Mangulica-FM-105378859492143/

https://www.facebook.com/lenhartapes/

https://www.facebook.com/FIJUKPRODAVNICA/

https://soundcloud.com/maximepetit/louis-minus-ii-tu-sens-la-fete

https://www.theparisreview.org/blog/2018/02/21/yvan-alagbes-dyaa/

https://www.facebook.com/artbrut.serbia

https://tijanastankovic.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/murmantsuladze/

http://www.annevanderlinden.net/

https://www.facebook.com/megadenke/

https://www.facebook.com/moussakasurf/

Leave a Reply