FAKI – 21. Festival alternativnog kazališnog izričaja

AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb

22– 27.5.2018.

Program: http://attack.hr/faki21

Festival Alternativnog Kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Autori/ce koji/e stvaraju ovogodišnji FAKI – kao izvedbeni jezik koriste pokret, a ljudsko tijelo je njihova polazišna točka i najznačajniji instrument ekspresije dihotomije želje i volje, strasti i razuma, razumijevanja i gubljenja u značenjima neverbalnih performansa.

U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen i prezentiran, ovom prilikom – u karakterističnom prostoru postindustrijskog kulturnog centra.

Od 22. – 27.5. putem 7 izvedbi u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) FAKI predstavlja izvedbenu platformu nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira razvijajući prostor za osebujne izričaje koji počivaju na margini6 autorskih predstava i 1 rezidencijalna premijera jezgra su ovogodišnjeg festivala, uz svakovečernja druženja s umjetnicima/cama nakon samih izvedbi. Ove godine na pozornici nas iščekuju izvedbe iz Turske, Čilea, Njemačke, Austrije, Armenije, Italije, Brazila, Švicarske i Srbije u kojima glumci/ice, plesači/ce i izvođači/ce nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom, već fizičko tijelokoje u komunikaciji s prostorom Medike započinje performans; oni sami vlastito su sredstvo, na kojemu rade i pomoću kojega rade – živi instrument stvaranja izvedbenih kreacija.

Ulaz na sva događanja besplatan je!

22.5. // 20:00h // Filmski studio

Compagnie du Paon (Turska): Hayali (45′)

Poezija u pokretu koja na dinamičan, inteligentno osmišljen i uzbudljiv način tematizira odnos muškarca i žene, njihovo upoznavanje, zajednički život i rastanak.

 

22.5. // 21:00h // DZIU

23.5. // 20:00h // DZIU

Puzzle Pie(s)ces (Srbija): Walls (40′)

Rezidencijalni projekt koji će se razvijati tijekom svibnja u prostoru Medike, sa završnom izvedbenom prezentacijom na samom FAKI festivalu. Kao i svake godine, rezidencija je integralni dio festivala i rado iščekujemo rezultat koji će ostati u domeni motiva festivala – tijela kao instrumenta fizičkog teatra.

 

23.5. // 21:00h // Filmski studio

24.5. // 21:00h // Filmski studio

Hija de Rosa (Čile / Njemačka): La(s) Caída(s) (10′)

Priča o nasilju nad ženama i pokušaj raskrinkavanja sveprisutne teme o kojoj se vječno šuti. Predstava je inspirirana stvarnim slučajem koji se dogodio u Čileu.

 

24.5. // 20:00h // DZIU

Collective B (Austrija): Wonderful world (25′)

Kritički osvrt na svijet u kojem živimo, posebice na ustaljeno nasilje. Sama izvedba se teroru nasilja izruguje karikiranjem, ostajući u domeni fizičkog teatra, balansirajući između realizma i slapsticka.

 

25.5. // 20:00h // Filmski studio

Elena Copelli Project (Italija): Peep diary (50′)

Izvedba koja se odvija u potpunom mraku, a istražuje sjećanje i dnevničko pamćenje. Zanimljivost ovog rada je što publika aktivno sudjeluje u predstavi putem vlastitih svjetlosnih naprava (uglavnom mobitela).

 

25.5. // 21:00h // DZIU

26.5. // 17:00h // DZIU

Rima Pipoyan (Armenija): Hey Kitty (30′)

Solo performans, baziran na “Dnevniku Ane Frank”. Plesna koreografija povezana je s video instalacijom tj. kratkim filmom koji je integralni dio predstave. Iako izvedba na sceni polazi od početka prema kraju, narativ filma je obrnut, od kraja prema početku. Izvedba i film se isprepliću, tvoreći nova značenja.

 

26.5. // 18:00, 19:00, 20:00, 21:00h // Filmski studio

NeverEndingCompany (Brazil / Švicarska / Njemačka): Lift and Carry (5’+10’+15’+20′)

Performans konceptualiziran kao niz otvorenja; svako minutu duže od prethodnog. Pojedina otvaranja komuniciraju po jedno pitanje o vremenu, trajanju, ideji početka i kraja, životu i smrti.

 

27.5. // 17:00 // AKC Medika

Okrugli stol: razgovor s voditeljima i gostima 21. FAKI festivala

 

Raspored izvedbi: http://attack.hr/faki21

Najavni video: https://youtu.be/KfYwKZb9S3I

 

Program je ostvaren uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura Nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Leave a Reply