Pričajmo drugačije priče Balkana

ZAGREB - grafit

 

Besplatna radionica participativnog mapiranja “Budite vodič kroz svoj grad” bit će održana u Zagrebu od 9. do 13. rujna. Radionicu organiziraju Klub putnika i Tačka komunikacije, u sklopu projekta Mape nevidljivog Balkana

 

PRIČAJMO DRUGAČIJE PRIČE BALKANA

 

Dok se mladi u regiji rijetko opredjeljuju za putovanja u zemlje bivše Jugoslavije, kako zbog ratne prošlosti, tako i zbog toga što “nemaju što da vide”, jedna druga grupa mladih bira da sve one koji putuju Balkanom upoznaje s tamošnjom poviješću, na jedan malo drugačiji način.

 

Ako ste na Facebooku naletjeli na fotografije grafita, poruka i natpisa iz cijele regije, sigurno ste bili na stranici “Mape nevidljivog Balkana”. Ove poruke, ispisane na ulicama Zagreba, Zenice, Pirovca, Pirota, Prijedora, Požarevca, Podgorice, Kragujevca, Karlovca, Sarajeva, Splita, Slavonskog Broda, Sombora, Brčkog, Beograda, Banja Luke, Maribora, Mostara, Lošinja, Lovrana, Tuzle, Trogira, Osijeka, Čakovca, Nikšića i drugih gradova, samo su jedan od načina na koji se možemo upoznati s ovim gradovima.
NOVI SAD - grafit

 

Od prošle godine, entuzijasti okupljeni oko Mapa nevidljivog Balkana skupljaju priče o ljudima, lokalne legende, fotografiraju uličnu umjetnost. Kroz ove priče, koje se nalaze na stranici, a uskoro i na mobilnoj aplikaciji, Mape predstavljaju jedinstveni vodič, ni nalik onome što se da naći na službenim turističkim stranicama.

 

Ove priče su autentične upravo zato što ih pričaju oni koji se usude da na drugačiji način razmišljaju o gradu, oni koji su spremni da istražuju i kažu što to njihovo mjesto čini posebnim. Kako svojim doprinosom učiniti vodič bogatijim i kako biti čuvar naslijeđa, samo je jedna od tema radionice koja će se od 9. do 13. rujna održati u Zagrebu u organizaciji Mapa nevidljivog Balkana.

 

Na radionici, sudionici će raditi na tome da otkriju što to Zagreb može ponuditi nekome tko nije turist, već putnik i istraživač. Nekome tko želi da upozna Zagreb kroz ljude, njihove priče, zgrade u kojima spavaju, grafite kojima iznose svoje stavove i obilježavaju svoj prostor.

 

Sve koji se osjećaju kao istraživači prostora u kojem žive, koji imaju priče koje žele da podijele s drugima, Mape nevidljivog Balkana pozivaju da se jave putem stranice nevidljivibalkan.com.

ZAGREB - grafit 2

 

Mape nevidljivog Balkana daju nam priliku da ispričamo neke ljepše priče od onih koje su dio naše svakodnevice, pružaju mogućnost da zavirimo u povijest – ne onu koju su “pisali pobjednici” već u onu kojom smo svakodnevno okruženi, a da to jedva znamo.

 

Mape nevidljivog Balkana su projekt su regionalnog Kluba putnika, koji se sprovodi u partnerstvu s organizacijom Tačka komunikacije, uz podršku Erste banke i njihov program “Rade nas ideje”.

Leave a Reply