Femicomix u Ljubljani!

femicomix logo

 

U Ljubljani se 5.10.2015. otvara 21. festival suvremene umjetnosti – MESTO ŽENSK. Njegov programski dio je krenuo 29.09. s projektom udruge Komikaze – FEMICOMIX na kom su gostovale autorice Petra Brnardić i Petra Balekić, uz nastup Zbora Praksa.  6.10. 2015. u Ljubljani gostuju Ivana Pipal i Ena Jurov na radionici Beđomatik, u okviru izložbe FEMICOMIX koja je u Kino Šiški otvorena do 19.10.2015.

* Više:  http://komikaze.hr/wiki/29-9-2015-femicomix-ljubljana


ADA ČERNOŠA: ŽENE U STRIPU ILI DA LI MOŽEMO SVE SAME?

„Izložba Femicomix na više načina rasvjetljava feminističku problematiku suvremenog stripa. Na prvom mjestu je zanimljiva već sama činjenica da mreža nezavisnog stripa Komikaze (izloženi stripovi su izbor iz njihovih fanzina i zbornika), vrijedi za „žensku” iako je zapravo rodni sastav Komikaze izdanja prilično uravnotežen. Ipak, za žanr u kom su 90% pisaca i ilustratora kod dva najveća izdavaća, DC i Marvela, muškarci, takav odjek nas ne iznenađuje. Zadnjih godina je pod utjecajem feministične i LGBTQIA publike počelo uvođenje više ženskih, LGBTQIA, invalidnih, rasno i vjerski raznolikih karaktera a promjenio se rodni identitet i usmjerenje nekolicine postojećih (Thor je, primjerice, postao žena; Loki panseksualna osoba s fluidnim rodnim identitetom; Batgirl je dobila potpuno novo odijelo u kom uopće ne pokazuje kožu), no s tim novim i obnovljenim likovima strip ipak ne uspijeva ući u medijski najpopularniji (i najisplativiji) ogranak strip industrije – filmove i tv serije. Naravno da ovi uvidi o mizoginiji i drugim izmima ne vrijede samo u industriji; nekomercijalni strip također nije imun na seksističke, jednodimenzionalne, instrumentalizirane ženske likove i potpuno odsutne manjine.

Govoriti o „ženskoj” (bilo kojoj) umjetničkoj vrsti je uvijek kontroverzno, i u takvoj situaciji je izložba 17 autorica već samo po sebi feminističko djelovanje. Neki radovi su direktno vezani na feminističku tematiku (naročito se istiću Mala djeca Anne Ehrlemark bez trunke materinskog osjećaja, duhovit strip Kako postići razmak među butinama Katie Woznicki o idealima ljepote iParovi Petre Varl, koji tematiziraju društvene strukture i apsurd rodnih i drugih uloga), neke se indirektno oslanjaju na feminističku tradiciju kolaža koji podsjećaju na riot grrrl fanzine. Komikaze, koje izlaze također i u formi  internet izdanja, na otvorenju u Kino Šiški su napravile radionicu beđeva pa je bilo nemoguće previdjeti njihovu predanost DIY (Uradi sam/a) vrijednostima. Svejedno nam je ako ste nas isključili iz svog muškog kružoka, gdje su stripovi mokri snovi o moći, slavi, ženama i rješavanju svijeta, kaže Femicomix, mi sve možemo napraviti same: svoje beđeve, svoje stripove, svoje medije.

I baš medij interneta je još jedan aspekt kog treba sagledati u feminističkoj analizi suvremenog stripa. Iako je u početku izgledalo da će širenje interneta uništiti potrebu za fanzinima i nadomjestiti ih tematskim internet stranicama, oni su upravo na internetu doživjeli svoj preporod u obliku elektronskih webzina gdje autori/ce lakše nalaze materijale za svoje papirnate fanzine. Internet je konačno demokratizirao stvaranje i objavljivanje i omogućio lakše povezivanje autora/ica baš specifičnih sadržaja sa ciljanom publikom. Sve to je dovelo do nastanka podžanra web stripa. On je autoricama, kojima to inaće vjerojatno ne bi uspjelo, uz brojniju publiku i prihode od oglasa, omogućio da žive od svog rada i tako malo popravio posljedice zatvorenih muških krugova. U svemu tome ne iznenađuje da su Komikaze, koje se kroz objavljivanje autorica iz različitih geopolitičkih sredina (s fokusom na Balkan) žele boriti protiv globalizacije ukusa, za svoj medij izabrale upravo internet.

Pored svega toga Femicomix se sadržajnom raznolikošću, obrađenim temama i uvjerljivošću izvedbe u vezi sa ženama u svijetu stripa pokazuju prije svega jedno –  da su njihovi radovi kvalitetni i originalni i da autoricama, unatoć strukturnom seksizmu žanra kojim se bave, neće uzmanjkati volje i kreativnih tješenja za stvaranje i objavljivanje.”
IZVOR: http://www.cityofwomen.org/sl/content/2015/zenske-v-stripu-ali-vse-si-lahko-napravimo-same

femicomix_ljubljana (5)

FEMICOMIX PROJEKT uključuje 17 strip umjetnica i pokušaj je da se fokusom na prezentaciji manjeg izbora autorica potcrta snaga i potencijal ženskog autorskog izraza u suvremenom stripu. Selekcija od 17 autorica je nastala iz arhive objavljenih Komikaze izdanja (na internet portalu i printanih). Predgovor kataloga je napisala Asja Bakić.

FEMICOMIX AUTORICE: Ivana Pipal/ Hrvatska; Petra Brnardić/ Hrvatska; Petra Balekić/ Hrvatska; Ena Jurov/ Hrvatska; Dunja Janković/ Hrvatska; Lina Rica/ Hrvatska; Nina Bunjevac/ Kanada; Amandine Meyer/ Francuska; Amanda Baeza/ Portugal; Bojana Bogavac/ Crna Gora; Nele Broenner/ Njemačka; Neja Tomšič/ Slovenija; Petra Varl/ Slovenija; Katie Woznicki/ USA/Serbia; Agneizska Piksa/ Poljska; Anna Ehrlemark/ Švedska + kurator/ autorica: Ivana Armanini/ Hrvatska.

Događanje Femicomix/Ljubljana je ostvareno u organizaciji Komikaza, Mesta Žensk i Kina Šiške
Donator: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo Republike Hrvatske i Grad Zagreb

http://www.komikaze.hr

 

Leave a Reply