Sedma poplava – Vana Gaćina & Miro Župa

 

Galerija Nano Vas poziva na otvorenje

SEDMA POPLAVA

VANA GAĆINA & MIRO ŽUPA

Srijeda, 28.05.2014., 19-21 h
Gajeva 26, Zagreb

Izložbu možete pogledati do 30.05.2014.
14-18 sati

sedma poplava

Izložba SEDMA POPLAVA predstavlja haiku skulpture Mire Župe i interaktivnu video instalaciju Vane Gaćine.

“U pseudomorfnom ograđju Daruvara iskrinih lokvi pod naponom dlanova ustanovilo se koncentrinčo brdo blagoglagoljivih sjena…. sad ga korodiraj Dijana… jer spiralno se sabilo uvis i neda stropu da pusti očnjake. Onkraj Pijevijetnice kornubila kaplika, čagalj kao i fen uznemiruju ga, kao i njegovog bližnjeg metatron odjarboljenog poskoka. Ekstenzija korozije prima vodu sve do perifernih kostiju dlanova zagorenog zemljopisa.
Ako hoćes stavi isto u vodu i izvuci sebi mogući kraj, tojest krajolik bez zaleđa kolonizarih kometa.
Jer Dalekoobzorju i kolonjskim pećima neupadljivo kontrapunktira maslačkov sjever i polurafinirane orahove potočiće…ali bez prikupljanja plemenske saharoze, jer sedam minuta od Lisabona i Pribuda nestalo je bezbroj mjehurića… svakog večeg od žutog mungosa u južnom temelju.
I kao govori: trojedino te frkči vidro kajmana, odjagodičnjenih jarbola i krempitinih trgova, a ti nadbiskupe skvikni! Kakav bi sendvič? Jer ozračila nas je vodena leća za pokusne karmeličane Fabio. Svatko ovdje okrugao živčan i bez pokučstva poručuje: Divljač ne bira uvijek čistinu, jer sunca se nagutao sakralni beskučnik, i preplanuo na septicnoj mjesečini sam rezbari frulu za religiozni krivolov mitološke tunjevine i drugorazrednog pretjerivanja… ali opet bez kolonijalnih hvataljki i jogunastih vodokradica ….
E pa kaže: izlijmo si gvozden oblak u punoj spremi gustog svitla i procitanog krumpira… Čelav prorok zeca prati a sve je malo ukoso…….. Pustinjskih mi rana….zašto san se nasmija? Ali nema veze… vruč bajam lako ispari …………. ”

————-

Vana Gaćina diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom završava magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, smjer video. Bavi se multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom.

Miro Župa diplomirao kiparstvo na Akadmiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002.
Jedan je od vodeći haiku strip-autor ovih krajeva.
Autor je haiku stripa Lavanderman, član je kolektiva Komikaze te sudjeluje u oblikovanju i koncepciji Udruge PERON8.

Leave a Reply