Druga Godba festival – Mulatu Astatke

 

Etiopijski čarobnjak u našem komšiliku – Mulatu Astatke

 

DrugaGodba-kinosiska

Ljubljanski Druga Godba festival ima priliku ugostiti multiinstrumetalista koji je začeo specifičan zvuk unutar jazza žanra. Taj zvuk je sada poznat kao ethio jazz i bez razmišljanja se može reći da njegov začetnik bio Mulatu Astatke. Još kao momak mlad došao je u Englesku pohađati muzičku akademiju. Nakon što je pohvatao muzičke konce jazza, Mulate prelazi “veliku baru“ 6o-tih godina stiže u Meku jazza gdje upisuje bostonsku Berlee muzičku akademiju kao prvi Afrikanac.

Nakon koketiranja sa latin jazzom te snimanja nekoliko albuma, tijekom 70-tih odlučuje upoznati svijet sa svojom vizijom jazza u kojeg je ukomponirao muziku svojih korijena.

Kao zvuk koji malo koga ostavlja ravnodušnim, čak i kod neljubitelja jazza, Mulatu Astatke osigurava značajno mjesto ethio jazza u svijetu glazbe. Može se reći da je na taj način također otvorio put i za neke druge fuzijske pravce jazza i tradicionalne glazbe. U slučaju naših krajeva, kao primjer, to je miješanje jazza sa sevdalinkama ili, još bliži primjer, istarskog jazz melosa Tamare Obrovac.

Ipak, usprkost kvaliteti i kreativnosti etiopskog muzičara magijskih sposobnosti, bez intervencije Jima Jarmusha i njegovog filma iz 2005. “Slomljeno cvijeće“ gdje se Mulateova

“Yegelle Tezeta” provlači kao dominirajuća glazbena nit filma, Mulatu Astatke bi za većinu ljudi najvjerojatnije ostao nepoznat. Stoga, veliko hvala Jim Jarmushu!

 

Druga Dogba festival

treba najaviti kao jedan od zanimljivijih glazbenih događanja koji se zadnjih 30 godina odvija u našem komšiluku, točnije, u Ljubljani.

Koncept festivala u odabiru izvođača se oslanja na sve one umjetnike koji u području etno i folk glazbe doprinose sa svojom inovativnošću i kvalitetom, što zapravo često podrazumijeva nekomercijalni zvuk koji se rijeđe može čuti. Osim spomentih pravaca, Druga Godba, sa popisom gostujućih izvođača, ne zapostavlja niti nove smjerove suvremene glazbe svijeta, koja je danas u sve većoj fuziji i eklektici.

Osim raznih, uhu ugodnih, zvukova novestare glazbe svijeta, festivalsko događanje je prošireno kroz radionice i predavanja, od kojih se može izdvojiti radionica izrade instrumenata od recikliranih materijala što je šansa za odlazak doma sa smješkom i s vlastitim novim djembeom od bubnja vešmašine.

Fuzijsku priču festivala otvara Juana Molina u Cankarjevom Domu, četvrtak od 21h. Oni kojima je Ljubljana predaleko, mogu utješno uhvatiti dio atmosfere ljubljanskog festivala u petak, kada će Juana Molina imati koncert u Močvari. Iako uspoređivanja glazbenika često istinski nemaju neku svoju težinu, barem ne bi trebala imati, Juana Molina je među glazbenim kritičarima dobila usporedbu sa radom Björk. Kako god bilo, njezin nastup će svakako biti iskustvo za doživjeti.

Par sati poslije nastupa Mulate Astatke i cca. 500 metara dalje, pola sata iza ponoći počinje koncert Akua Nare. Na liričkom i hiphop beat tragu Ursule Rucker, uz instrumentalno latin jazz kombo, iz Amerike nam dolazi Akua Naru čiji nastup bi mogao donijeti ugodno  meditativno putovanje zvukom.

Prvi dan festivala nudi već dovoljno glazbenih podražaja za jedno prosječno “žedno“ uho, tako da će svaki novi, slijedeći ushit tako generiran možda biti suvišan. No, nekima nikad dosta, pa će biti zanimljivo vidjeti da li i drugi dan može donijeti slične draži.

Organizatori festivala su složili prilično pristupačnu cijenu festivalske karte koja za 29 eura otvara sva vrata tokom svih 29 sati trajanja festivala.

Sve gore navedeno bi trebalo biti dovoljno za poziv na vikend migraciju v deželu.

Pametnom dosta…

Vidimo se tamo!

 

Akkiro

 

Nešto više na…

www.drugagodba.si/

Leave a Reply