May
9
Thu
Marina Ćorić “Duševni interijer” @ Galerija ZILIK
May 9 @ 19:00 – May 23 @ 20:00

U četvrtak 9. svibnja 2019. u 19 sati otvara se samostalna izložba “Duševni interijer” akademske umjetnice Marine Ćorić u Galeriji ZILIK, Radićeva 13, Karlovac. Na izložbi će posjetitelji moći razgledati ukupno 28 slika intimnog formata koji su nastali u proteklih nekoliko godina. Niz autoportreta u interijeru prikazuje umjetnicu pri obavljanju svakodnevnih poslova poput pranja, oblačenja ili pospremanja, no ovdje nije riječ o žanr-scenama već vizualnom dnevniku intimno-psiholoških stanja koja se ogledaju u načinu interpretacije pojedine radnje. U autoportretima Marina Ćorić povremeno direktnim pogledom komunicira s promatračem, ponekad je zaokupljena vlastitim poslovima, a često prikazuje svoj lik okrenut leđima prema promatraču čime se zatvara u sebe, podiže zid i distancira od ostatka svijeta. Prikazana bez šminke, u donjem rublju ili odjeći “za po doma” ona ogoljuje svoje fizičko i psihičko obličje i lišava ga nametnutih očekivanja javnosti.

O IZLOŽBI:

Marina Ćorić uzima medij slike kao primarni način komunikacije te u njemu stvara ciklus autoportreta manjeg formata kojim pruža uvid u vlastiti proces vrednovanja same sebe. Prizori su kontinuirano smješteni u interijer što pojačava dojam intimnosti i introvertiranosti vlastitog umjetničinog karaktera, ali taj privatni prostor pruža i stanovitu slobodu i osjećaj sigurnosti. On ujedno predstavlja i autoričin “duševni interijer” definiran i prezentiran kao i ona sâma – osamljeno i hladno. Tematski i stilski radove objedinjuje specifičan kolorit, atmosfera, neobični kadrovi i naglašeno individualan pristup oblikovanju tijela i lica vlastitog lika.

Umjetnica svoj slikarski stil opisuje kao “subjektivni realizam” obrazlažući kako njezine slike općenito ostavljaju realističan dojam, no povremeno su vidljiva izobličenja i netočnosti u anatomiji ljudskog tijela koja ponekad zahvaćaju i prostor u kojem je smještena figura što ukazuje na iskrivljenu percepciju sebe i stvarnosti. Svoje ideje i misli umjetnica komunicira slikama, a višeslojnost iskomuniciranog pratimo kroz radove koji sežu od vrlo životnih i svima nama bliskih situacija (Autoportret s ručnikom), preko insceniranih (Autoportret kao klaun), eksperimentalnih (Autoportret s ogledalom; Me, Myself and I), asocijativnih (Super!) pa sve do pomaknuto liričnih (Autoportret s plastičnom vrećicom) interpretacija.

Valja istaknuti kao je riječ o jednom životnom periodu unutar kojeg je umjetnica stavila naglasak na interpretaciju specifičnog segmenta svoje ličnosti i vlastitog viđenja same sebe pri čemu su autoportreti nastali kao emocionalne reakcije na životne situacije tj. kao odraz trenutačnih psihičkih stanja što se odrazilo i na paletu boja i razinu distorzije vlastitog lika na slici. Naime, autoportret je jedinstveni dokument vremena koji ostavlja trag, interpretira odnos i ostvaruje dijalog sa samim sobom i bivstvom u sebi i kao takav podložan je promjenama. Autoportreti nastali u različito vrijeme mogu se uvelike međusobno razlikovati ukoliko su nastali u periodima promjene svijesti, autopercepcije ili samopoimanja.

O UMJETNICI:

Marina Ćorić rođena je 1987. godine u Zadru, gdje je 2006. završila školu Primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je 2017. godine u klasi izv. prof. Dragane Nuić-Vučković kao magistra slikarstva i profesorica likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, BiH. Trenutno živi i radi u Zadru. Osim slikarstvom bavi se i umjetničkom fotografijom. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija od kojih se mogu izdvojiti slikarska Eko kolonija (2014. i 2016.) i grafička kolonija Workshop Salona (2014.). Također, sudjelovala je na dvadesetak skupnih međunarodnih izložbi u regiji kako sa svojim slikarskim tako i s fotografskim radovima. Najznačajnije među njima su izložba 21. Minijature u Zaprešiću (2018.), 4. trijenale autoportreta „Pojam o sebi“ u Samoboru (2017.) i 15. izložba „Privatno i Javno“ (2017.) na kojoj je i osvojila nagradu za slikarstvo. Sa svojim fotografijama je sudjelovala na 3. Biennalu hrvatske mlade fotografije (2016./2017.), na 9. Rovinj Photodays-u gdje je osvojila 1. mjesto u kategoriji Akt/Tijelo (2016.), te na 1. Biennalu hrvatske mlade fotografije gdje je osvojila 3. mjesto odlukom žirija i 2. mjesto odlukom publike (2011./2012.). Osim skupnih izložbi, imala je i nekoliko samostalnih izložbi od kojih je bitno spomenuti izložbe: „Umjetnost spaja“ u sklopu Festivala Treće Uho u Dubrovniku (2017.), izložbu „Nuić-Ćorić-Paponja“ u Tuzli (2017.), te samostalnu izložbu „Autoportreti“ u Kninu (2018.). Osim toga, njeni fotografski radovi su objavljivani u časopisima i na naslovnicama knjiga.

web stranica: www.marinacoric.wixsite.com/marina-coric

Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja 2019.

May
10
Fri
Penny Rimbaud / CRASS u Dnevnom boravku Rojca @ Rojcnet - portal za stanovnike Rojca i njihove goste
May 10 @ 20:00 – May 31 @ 21:00

U petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvara se izložba umjetničkog kolektiva i punk rock benda Crass. Izložbu će otvoriti Penny Rimbaud – pisac, pjesnik, filozof, slikar, glazbenik i aktivist, član grupe EXIT i Ceres Confusion, suosnivač Stonehenge free festivala te suosnivač anarhističkog punk benda Crass. Odmah nakon otvorenja izložbe slijedi razgovor s Penny Rimbaudom kojeg moderira pulska umjetnica Iva Horvat.

Crass, kao umjetnički kolektiv i punk rock bend, nastao je 1977. godine u Velikoj Britaniji i promovirao je anarhizam kao političku ideologiju, način života i pokret otpora, popularizirao anarho-punk zagovarajući izravnu akciju, prava životinja, feminizam, antifašizam i ekologiju te zagovarao DIY etički pristup u svojim albumima. Sa svojim djelovanjem prestaju 1984. godine.

Izložba prikazuje slobodno eksperimentiranje kolaža, grafika, xerox arta (fotokopija), riječi, poezije, vinila, knjiga, filma i videa umjetničkog kolektiva Crass. Postav izložbe potpisuju Denis Sardoz i Marko Vojnić.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.
Organizator događaja je Savez udruga Rojca.

May
16
Thu
Josipa Krolo: Obgrljena rima @ AKC Medika/Galerija Siva
May 16 @ 20:00 – May 19 @ 21:00

Obrgljena rima
a – Bezglava žena
b – Labirint
b – Šah
a – Iznad situacije

Obgrljena rima, prva strofa soneta, u četiri slike prikazuje četiri etape višegodišnje veze.
a – Bezglava žena
Zbog straha od vezivanja odbijala sam ljubav. Kamena bista među pravim ljudima, bezglava u shvaćanju da imam problem.
b – Labirint
Početak veze. Moje gubljenje, njegovo ganjanje, moje izmicanje.
b – Šah
Na šahovskoj ploči ostali su samo bijela kraljica i crni kralj. Njegova je depresija pojela bijelog kralja. Venera je tu da sudi i da se smije. Igranje šaha je kao igra ljubavi. Ja ne znam igrati šah.
a – Iznad situacije

Josipa Krolo, rođena je u Splitu 1992. godine. Završava opća gimnazija Vladimir Nazor, Split, Krajobrazna arhitektura pri Sveučilištu u Zagrebu, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Facultat de Belles Arts u Barceloni.
Iza sebe ima nekoliko grupnih i samostalnih izložbi.
http://mrtvotijelo.tumblr.com/

*****************************************************************************
Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
http://attack.hr/galerija-siva/

May
20
Mon
Lividity & Sacrificial Slaughter @ AKC Medika/Attack
May 20 @ 20:00

Lividity (Brutal Death Metal, USA)
https://lividity-map.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/lividityofficial

Dave Kibler – Gitara / Vokal
Von Young – Gitara / Vokal
Jake Lahniers – Bass / Vokal
Garret Scanlan – Bubanj

Lividity prvi puta u Hrvatskoj!
Nastali davne 1993 kao one man band i iza sebe imaju hrpu izdanja. Od toga pet albuma, zadnji, Perverseverance je izdan krajem prošle godine i predstavljaju ga na ovom touru. Svirali su na nekolicini velikih festivala (Obscene Extreme, Party San, Mountains of Death, Fuck the Commerce itd), a ovo im je peti europski tour. Na dva su išli sa Masterom koji smo imali prilike vidjeti 2018. u Akc Attack!!

Sacrificial Slaughter (Death Metal / Grindcore, USA)
https://www.facebook.com/sacrificialslaughter

Steve Worley – Vokal
James Sorley – Gitara
Necro Nick – Gitara / Vokal
Jorge Dominguez – Bass
Jake De Los Santos – Bubanj

Corona, California. Ovih pet manijaka već 18 godina dostavlja svoju verziju death metala masama. Iza sebe imaju tri albuma i par splitova. Zadnje izdanje im je 3 way split sa Coathanger Abortion i Rottenness.

Devine Defilement (Death Metal, Iceland)
https://www.facebook.com/devinedefilement/

Árni – Gitara
Snorri – Bass
Ingó – Vokal
Stefán – Bubanj

Islandski death metal iz Reykjavika! Mlad bend, nastali 2016 i na ovom touru predstavljaju svoj album prvijenac!

Bastard’s Asylum (Death Metal, USA)
https://www.facebook.com/pg/bastardsasylum/

Timmy Bastard – Bass / Vokal
Den-Man Patrick – Gitara
Vince Taulbee – Gitara
Corey Fox – Bubanj

Četiri tipa koja kažu da rade najagresivniju i najtežu glazbu koju možeš pronaći u Južnom Wisconsinu. Treći bend iz SAD-a na ovom touru, prvi puta također kod nas!

Bowel Evacuation (Goregrind, Germany)
www.bowel-evacuation.de
https://www.facebook.com/xBxEx/
www.bowel-evacuation.bandcamp.com/

Mr.EEEjakulator aka (b)Ass-Hole – Bass
General SchBassist – Bass
Dr. Ufta aka Klobürstenschwinger – Bubanj
Dpl.Kotgurgler – Vokal

Njemački tupa tupači ili oink oinkeri? Može. Postoje već 8 godina, iza sebe imaju 2 splita, album i demo. Fenomenalan goregrind za fanove Spasma, Gutalaxa, Guta, Cock and Ball Torturea i related bendova.

Upad: 65kn
Ulaznice će biti moguće kupiti na blagajni kluba.

May
22
Wed
Octopoulpe + DDR @ AKC Medika/Surogat
May 22 @ 21:00

OCTOPOULPE (Koreja/Francuska)

Hardcore-punk / Math-core hobotnica stiže po drugi put u Zagreb iz daleke Južne Koreje!
Super simpa nabrijana hobotnica će na ovom touru proslaviti 1000-ti koncert i odsvirati malu hrpicu novih interaktivnih videa/pjesama ili sto god to bilo!

https://www.facebook.com/octopoulpes/videos/1966598606922948/
https://www.youtube.com/watch?v=xyBgBG8Gg6c
https://octopoulpe.bandcamp.com
https://www.facebook.com/octopoulpes

DDR (Zagreb)

DDR je relativno novo i svježe ime na zagrebačkoj sceni. Iako svoj zvuk tremelje na izravnom i sirovom post punku melankoličnih melodija i pesimističnog zvuka, u njihovom žalopojkama nailazimo i na tragove punk, post hardcore i garagae bendova — što legendarnih koji gotovo zaboravljeno odjekuju iz mraka vremena, što recentnijih revivala neiscrpnog vrela post punk melankolike. Ne očekujte neki loš rip off Joy Divisiona ili pokušaj novog Dobrog Isaka, očekujte brzinu Hüsker Dü-a s prizvucima hladnog rada.

https://ddrddrddr.bandcamp.com/releases

May
24
Fri
Good Vibrations: Black Tusk + Killed a Fox @ Klub Močvara
May 24 @ 21:00

Sedmu sezona klupskog programa Good Vibrationsa kako i priliči zatvorit će veterani zagrebačke alternativne scene Killed A Fox koji su već nekoliko puta nastupili na istom, a nakon njih će na pozornicu u Močvari premijerno stupiti američke sludge legende Black Tusk. Ova žestoka svetkovina dogodit će se u petak, 24. svibnja. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kuna moći će se uskoro kupiti u Dirty Old Shopu, na dan će koštati 80 kuna.

Momci iz Black Tuska kažu za sebe da su nastali iz puno znoja i pokoje suze prije 14 godina. Tri stara prijatelja iz grada Savannah iz savezne države Georgie (kao i njihovi kolege Baroness i Kylesa) sviraju kombinaciju sludgea, thrash metala i punka uz prstohvat Motorheada, a sve skupa to definiraju kao „swamp metal“. Sadašnju postavu čine gitarist i vokal Andrew Fidler, bubnjar i vokal James May, basist i vokal Corey Barhorst te gitarist Chris “Scary” Adams koji je posljednji došao u bend. Do sada su izdali 3 EP-a i 6 full albuma od kojih će aktualni „T.C.B.T.“ iz 2018. promovirati ovom prilikom.

https://www.facebook.com/BlackTusk/

https://www.youtube.com/watch?v=yJXIvu4HqiY

Killed a Fox svoju su priču započeli kao trojac (vokal i dvije gitare) u jesen 2006., a kao četvorka su svoj album prvijenac ‘Fluorescence’ objavili tri godine kasnije. Svoj glazbeni identitet nalaze između rocka/metala i psihodeličnog rocka s iznimnim osjećajem ritma i melodije. Nakon izmjena u sastavu, bend od 2010. stvara glazbu i nastupa kao četveročlana skupina. U kasnoj 2013. izdaju svoj drugi album ‘Spring of Sloth and Haze’, s kojeg je pjesma ‘Hive’ dobila mnoge pohvale fanova i kritičara. Nakon nastupa s velikanima poput Alice In Chains, Orange Goblin, Eyehategod, Karma to Burn i drugima,  bend u ožujku 2019. izdaje treći studijski album ‘Crown Shyness’ koji je najavljen singlom video-spotom za pjesmu ‘Still Life Mirror’. Članovi benda su: Pavle Gulić – bubanj, Chris Ian – vokali, Sho – gitara i Ivan Mioč – bass.

FB: https://www.facebook.com/killedafox/

YT: https://www.youtube.com/channel/UCDeJXOUQMy4JctQy5J-FscQ

May
25
Sat
Organizirani kaos XXI. – dno., Bakterije, Antitodor, Alergija, SIXPACK @ Gradski bazen Kutina
May 25 @ 20:00

U debeloj šumskoj hladovini gradskog bazena u Kutini, udruga Kulturni centar mladih tradicionalno organizira veselu punk igranku pod nazivom Organizirani Kaos.

Ove godine, u subotu 25.05.2019. , na 21.-om Organiziranom Kaosu gosti će biti pretežito predstavnici hrvatske i srpske pank scene, pošto je ovogodišnji moto festivala “back to the roots”.

Kaos je originalno započeo kao hc/punk event, i to jedan od prvih takvih na našim prostorima još davne 1996.-te.

Na noćnom open-air koncertu nastupiti će: dno. , Bakterije, Antitodor, Alergija i Six Pack a popodne na takozvanom JeboStejđu nastupaju JeboTon ansambl, Sfumato, Trophy Jump i Mellowteen.

Dnevni dio će obilježiti i sportsko amaterski program uz nogomet na pijesku, hodanje na slack – lineu za sve koji žele probati ili samo gledati, te turnir u pikulanju uz izuzetno zabavnu i inovativnu aktivnost s pikulama  pod nazivom “bacanje trkice”.

Ulaznice po 50 kn, mogu se naći u pretprodaji u Dirty Old Shop u Zagrebu, Caffe bar Insomnia u Slavonskom brodu, te u Hoodoo bar, Caffe bar Indeks i Tim-KCM u Kutini.

Facebook event

https://www.facebook.com/events/295655314478148/

Jun
7
Fri
Dolibasija, Plan B, Fraktura mozga, Lucy @ AKC Medika/Grey Room
Jun 7 @ 22:00

Ljep pozdrav svima ponovno!

Doslo je vrijeme da zatvorimo ovu koncertnu sezonu koja je bila malo slabija ove godine ali ne po kvaliteti nego kvantiteti! Tako da se nakon ovog koncerta vidimo opet u devetom mjesecu sa izvrsnim vec sada dogovorenim koncertima za skoro cijelu sljedecu sezonu!
A kako bolje zatvoriti sezonu nego onako kako je ova prica i pocela prije preko nekoliko godina! Rodjendanom! Pa eto kad je tako a i nismo dugo slavili rodjendan pa cemo sada!
Znaci slavimo rodjendan Tetak, Okun i ja uz vjecne melodije nase mladosti, ili ti:

DOLIBASIJU, PLAN B, FRAKTURU MOZGA I LUCY!😎 ovdje ima neaktivnih bendova sa aktivnim clanovima kao sto je to vec opce poznato svima i opet aktivnih bendova sa malo manje aktivnim clanovima! Ali da skratimo pricu! Ovaj koncert se odvija i odvijat ce se i dalje kao podsjetnik na jedno malo davnije vrijeme i scenu tog vremena i bendova sto su zarili i palili svi zajedno i bili i ostali prijatelji i dan danas!

Pa eto svi znate o cemu se radi, alkohol u potocima, krivljenje na sve strane Andro i niki trijezni (jadni) s nama! Zato posjetite ponovno prostorije vadeg i nase grey rooma 7.6 u petak i popijte nekoliko cugi sto zbog dosade sto zbog tuge ili ste samo cugeri koji locu od jutra! Vas nas C.B.G.B. STYLE! Pusa pank!

Jun
8
Sat
Ferragosto JAM X Graffiti na Gradele – Block Party @ Vintage Industrial Bar
Jun 8 @ 16:00

BLOCK PARTY DRUŽENJE UZ SVIRKE I CRTANJE GRAFITA
VINTAGE INDUSTRIAL BAR
SUBOTA, 8. LIPNJA

Zagreb, 14. svibnja 2019. – Prijateljski povezani festivali Ferragosto JAM i Graffiti na Gradele organiziraju 8. lipnja Block party druženje u ljetnom vrtu Vintage Industriala kao uvod u svoja nadolazeća izdanja. U planu je popodnevno crtanje grafita, zabavne nagradne igre, roštilj, DJ nastupi i večernja akustična svirka. Ulaz je slobodan.

Četvrti Block party pred zidove u dvorištu Vintage Industriala i ove godine stavlja Graffiti na Gradele tim grafitera u postavi Chez186, Sarme, Casino i Royal. Graffiti su već odavno prepoznatljiv dio identiteta kluba i dvorišta, stoga graffiteri pripremaju tematski zid prilagođen okružju u kojem se nalazi. Kulise jednog od omiljenih zagrebačkih klubova tako će postati prava galerija na otvorenom. Ujedno će to biti i sjajna prilika svim zainteresiranima da vide proces nastajanja graffita i na taj se način pripreme za punokrvno festivalsko izdanje u Bolu na Braču.

Čitav program počinje u 16h uz roštilj u vrtu i ležerni dnevni DJ program u izvedbi DJ Kune. Kroz zabavne igre poput beerponga i stolnog nogometa moći će se osvojiti nagrade – ulaznice za Ferragosto JAM na Orahovačkom jezeru te merch materijale oba festivala. Akustična svirka na rasporedu je u 21h kada se na ljetnu pozornicu penju rado viđeni Miki (Six Pack, Čovek Bez Sluha) i Sava (Čovek Bez Sluha) koji će ove godine u formi benda Čovek bez sluha nastupiti i na Ferragostu. Za afterparty zadužen je Zembo.

Block party satnica
16:00 – izrada grafita, popodnevno druženje uz roštilj i igre, DJ Kuna
21:00 – Miki (Six Pack, Čovek Bez Sluha) i Sava (Čovek Bez Sluha)
00:00 – DJ Zembo

Ferragosto JAM 12
1. – 5. kolovoza, Orahovačko jezero
Trenutni lineup: Goran Bare & Majke, Brkovi, Vojko V, Edo Maajka, Partibrejkers, Nered i Stoka, Nipplepeople, Letu štuke, I Bee, Minea, Ella, Kries, M.O.R.T., Porto Morto, Čovek Bez Sluha, Them Moose Rush, Ogenj, Ischariotzcky, Sfumato, Helem nejse, Mr. Lee & IvaneSky, Rezerve, Domagoj Šimek, Aklea Neon, One Step Away, Detmeć, MAR, JeboTon Ansambl, Dance Hard by DJ Kneža,…

Graffiti na Gradele 2019
25. – 27. srpnja, Bol (Brač)
Trenutni lineup: Vojko V, High5, Buntai, Oliver, Tikach, Traples, Niki Peducci, Nina Davis, Lil Cut Wrist,…

FB event: facebook.com/events/2349443065134173/

Jun
11
Tue
Fanfare Ciocarlia @ Vintage Industrial Bar
Jun 11 @ 21:00

Romska brass atrakcija Fanfare Ciocarlia stiže u Zagreb!

Po mnogima najbolji romski brass orkestar na svijetu Fanfare Ciocarlia nakon sedam godina ponovo je u Zagrebu! Ovih 12 romskih virtuoza iz Rumunjske napravit će spektakl u utorak, 11. lipnja u Vintage Industrial Baru. Ulaznice po early bird cijeni od 95 kuna dostupne su do 6. travnja, nakon čega će porasti na 110 kuna. Na dan će ako ih ostane koštati 140 kuna. Mogu se kupiti u Dirty Old Shopu od ponedjeljka, 18. ožujka.

Fanfare Ciocarlia (“ševina pjesma”) nastali su prije 23 godine u selu Zece Prajini na sjeveroistoku Rumunjske gdje je živjelo osamdesetak romskih obitelji. Orkestar je inače okupio Nijemac Henry Ermst koji je često putovao Rumunjskom u potrazi za tradicionalnim sviračima iz ruralnih krajeva, a njihova suradnja traje sve do danas. Svirali su po cijelom svijetu što je rezultiralo s gotovo 2500 koncerata, pojavljivali su se u brojnim filmovima kao što je npr. “Borat”, kao i obradama poznatih tema iz filmova (prije svega James Bond) ili rock klasika kao što je “Born to be Wild”. Puno puta su proglašavani najboljim world music bendom, a njihovi albumi zasjeli su na vrhove world music top lista.

Ovom će prilikom promovirati aktualni album “Onwards to Mars!”, ali bit će tu i klasika poput “Đurđevdana”, neizostavne “Djelem Djelem” te brojnih drugih pjesama koje krase bogatu romsku ostavštinu. Svi koji vole glazbu preko 200 bpm-a, ovaj koncert naprosto ne smiju propustiti.

https://www.facebook.com/FanfareCiocarlia/

https://www.youtube.com/watch?v=8R6lEytvMLo

 

facebook event: https://www.facebook.com/events/727214934341324/

Leave a Reply