20 godina Monteparadisa u Rojcu

Nedjelja, 7. srpnja 2019.

Total Chaos (USA) + Pasmaters (Pula) + No Trivia Peddlers (Pula)

Utorak, 9. Srpnja 2019.

Dark Horse (AU) + Žmanjana Dica (Pula)

Monteparadiso klub, Rojc, Gajeva 3, Pula Start: 22 h

Udruga Monteparadiso slavi 20 godina u Rojcu i tim povodom s ponosom najavljuje koncerte legendarnog kalifornijskog benda Total Chaos i australskog benda Dark Horse. Tako će u nedjelju, 7. srpnja 2019. godine nastupiti legendarni kalifornijski bend Total Chaos uz podršku pulskih hardcore punk bendova Pasmaters i No Trivia Peddlers, dok će u utorak, 9. srpnja 2019. nastupiti australski bend Dark Horse te pulski bend Žmanjana Dica.

Total Chaos osnovan je 1989. Godine u Pomona Valley. Jedan je od onih bendova koji, osim što koriste pozornicu za ukazivanje na političke i društvene probleme, aktivno djeluju i u svojoj zajednici pa su tako, uz mnoge druge, osnovali organizacije kao što su United Valley Punks, održavali događaje kao što su Food Not Bombs, pomagali u otvaranju anarhističkog centra u Los Angelesu itd. Prvi demo su snimili 1991. godine i njime započeli svoju bogatu diskografiju. Svoj prvi album “We Are the Punx, We Are the Future” izbacili su 1993. godine, a “Pledge of Defiance” iz 1994. godine i danas se smatra politički najkontroverznijim albumom kojeg je izbacio Epitaph Records. Na svojim su koncertima često imali problema s rasistima i nacionalistima baš zbog društveno-političkog angažmana koji je snažno prisutan i u njihovim tekstovima. Ovom europskom turnejom slave 30 godina postojanja u kojima su odradili bezbroj koncerata i turneja po svijetu, izbacili respektabilan broj izdanja i prošli kroz nekoliko promjena u postavi.

Dva dana nakon Total Chaosa, na povratku s legendarnog Obscene Extreme festivala (Češka) stiže nam Dark Horse iz Sydneyja (Australija). Sviraju beskompromisni metal d-beat / hardcore. Osnovani su prije osam godina, a podijelili su pozornice s najvećim imenima scene: Tragedy, Subhumans, Iron Reagan, Nails, Raw Power i drugima.

Do kraja koncertne sezone u najavi su još koncerti benda Faim (Denver, Colorado) i pulskog hardcore punk benda Sick Crap koji će se održati 14.7.2019. Inače, Faim na ovoj turneji će odraditi i kao predgrupa Have Heart koji imaju nekoliko totalno rasprodanih europskih datuma.

Ova će sezona završiti pionirima američkog hardcore punka – Negative Approach – uz podršku mladog pulskog benda Fried Brain koji će se održati 25.7.2019, samo tjedan dana prije početka 27. Izdanja Monteparadiso Hardcore Punk Festivala koji će se održavati od 1. do 3. kolovoza u unutarnjem dvorištu Rojca.

[Iz Facebook najave: Negdje popodne 6. 7. 1999. godine prvi smo put ušli u prostoriju u Rojcu koju sad zovemo „Hacklab“. Bila je dosta derutna, ali je imala sve prozore cijele. Imali smo mogućnost birati, a ta je prostorija izgledala dovoljno OK. Bila je podijeljena pregradama kao i danas, a kad smo ušli u najveću prostoriju (tamo gdje su sad koncerti) dočekalo nas je govno. Ono, netko se posrao nasred prostorije. Odmah blizu bio je kompletno devastiran WC, i tu su bila govna do koljena. Odštopali smo ga i život je krenuo u njemu. Tako je krenulo lagano preseljenje s tvrđave

„Casoni Vecchi“ na Vidikovcu.

Na jesen je počeo raditi prostor, šank i sve. Tada smo kao udruga imali oko 170 članova i plaćali smo svi članarinu (tko ne vjeruje neka provjeri, unatoč GDPR-u: https://archive.org/details/RegistarClanovaUdrugeMonteparadiso1999).

Dvije godine kasnije smo se proširili na podrum koji je također bio pun govana pošto se tamo izlijevala cijela kolona WC-a, ali o tome ćemo više 2021. godine.

Uglavnom, u nedjelju 7. 7. i u utorak 9.7. , ali 2019. godine, prisjetit ćemo se početka u Rojcu s Dark Horse + Žmanjana Dica @Monteparadiso i Total Chaos // Pasmaters // NTP @Monteparadiso. Prisjetit ćemo se i govna koje nas je dočekalo i sva ona koja smo očistili. Eh, da su barem to bila jedina govna na koja smo naišli u Rojcu.]

Leave a Reply