Distort ZG Festival Vol. 3: Kaleidoscope, Nosferatu, Apsurd, Ekebuba i Charlie Umlaut u Attacku

Ove subote, 22. lipnja, bilo smo na drugoj večeri Distort Zagreb Festivala 3.

Video zapis s koncerta.

 

Večeras su na redu bili bendovi Charlie Umlaut, Apsurd, Nosferatu i Kaleidoscope. Oko jedanaest sati večer je otvorio bend Charlie Umlaut. Novo ime na zagrebačkoj punk sceni, za sad vani imaju samo jednu demo stvar, ali kao što se da primijetiti zakotrljala se priča i u mjesec dana održali su već tri koncerta. Večeras su nam priuštili dvadesetak minuta prilično sirovog post punk zvuka, dobar početak druge večeri festivala.

Nakon kraće pauze vidimo da na pozornicu izlazi ekipa iz benda Eke Buba, dečki su nas odlučili iznenaditi svojim nastupom i svaka im čast na tome. Nakon još jedne odrađene europske turneje vratili su se u Zagreb drito na početak ovog festa i večeras nam odrokali petnaest minutni set samo najnovijih stvari, odlično iznenađenje, tako se to radi.

Oko ponoći red je došao i na beogradski bend Apsurd. Stari znanci i odlična svirka, što više očekivati, baš fini povratak u 80’s hardcore zvuk Jugoslavije, sirovo i energično, dvadesetak minuta dug set, po mom mišljenju, jednog od trenutno ponajboljih HC bendova na prostoru bivše Juge.

I došao je red na prvi od dva gostujuća američka benda, a to je Nosferatu. Ovaj bend iz Austina postoji nešto više od četiri godine i iza sebe imaju već više od deset izdanja, a ono što su nam večeras priuštili mislim da će se prepričavat još dugo vremena. Znači ekipa je u petnaest minuta jednostavno ubila, pogotovo pjevač kakvog bi svaki hardcore bend poželio, toliko sirove, nepatvorene energije koju je taj relativno sitan lik isporučio nisam već dugo doživio, tazmanijska jebena neman koju je teško ulovit okom, jer tip je u stalnom pokretu i djeluje poput malog tornada, a bome i ostatak benda kolje na svojim instrumentima. Totalna pobjeda od benda, ako vam se pruži prilika nikako ih nemojte propustiti, o-d-l-i-č-a-n bend uživo.

I za kraj nam je ostao bend Kaleidoscope. Još jedan američki bend, u ovom slučaju iz New Yorka. Postoje nešto više od tri godine i do sad imaju već popriličan broj izdanja, a na ovoj europskoj turneji na kojoj su s bendom Nosferatu predstavljaju svoj zadnji album “After The Futures“. Ne znam ni sam kako bi točno okarakterizirao hardcore punk koji ovaj trojac svira, al je svako u igri prilično originalan zvuk na koji sam se baš zakačio. Naravno, nakon furioznog nastupa benda Nosferatu teško da je itko više mogao nadmašiti taj level ludila (pogotovo ne Kaleidoscope, čiji pjevač je ujedno i gitarist, pa nema toliku slobodu kretanja), ali smo svejedno dobili finih pola sata angažiranog i mutiranog punk zvuka direktno iz njujorške kanalizacije, odlična svirka.

Večer se nastavila uz druženje po raznim zakutcima Medike, al nismo baš pretjerali trebalo se i malo odmorit za slijedeću večer festivala kada su u Močvari nastupali bendovi Last Baraž, Rip It Up i Kronstadt.

Joža

https://doomtownrecords.bandcamp.com/album/s-t-cs

https://d4mtlabsinc.bandcamp.com/

https://doomtownrecords.bandcamp.com/album/derealizacija-cs

https://charlieumlaut.bandcamp.com/releases

https://lavidaesunmus.bandcamp.com/album/solution-a-lp

Leave a Reply