Monsieur Doumani i Kazan u šatoru Cirkobalkane

Ovog četvrtka, 2. svibnja, povodom 20 rođendana Močvare i Cirkobalkane 7 u šatoru je ekipa iz Vrela Zvuka organizirala koncert bendova Kazan i Monsieur Doumani.

Video zapis s koncerta.

 

Ovaj kako je najavljen Etno koncert godine oko devet sati otvorio je domaći bend Kazan. Ovaj sedmeročlani bend postoji tek nekoliko godina i prošle godine su izdali svoj prvi album „Ružo“. U šatorskoj atmosferi Cirkobalkane večeras su nam se predstavili s oko sat vremena glazbe inspirirane tradicijom Hrvatske i Balkana, ugodan početak večeri.

Oko deset sati red je došao i na bend Monsieur Doumani. Ovaj bend iz Cipra postoji osam godina i do sada su izdali tri albuma, a posljednji od njih “Angathin“ osvojio je titulu najboljeg world music albuma 2018 godine u izboru Transglobal World Music Chartsa. Ovaj veseli trojac crpi inspiraciju iz tradicionalne ciparske glazbe, a svoje nastupe izvode na akustičnim instrumentima, gitari, buzukiju, flauti i trombonu.

Iako je šatorski prostor Cirkobalkane oku vrlo ugodan postoji jedan sitan problem što se tiče održavanja koncerata u njemu, zbog cirkuskih predstava i akrobatskih točaka koje se ovih dana održavaju pozornica naravski mora biti velika, pa tako publika za vrijeme koncerata, kao i na predstavama, uglavnom sjedi na tribinama i ne usudi se zauzeti prazan prostor od jedno pet metara koji nas dijeli od benda i tako se gubi prisan kontakt koji je svakako potreban kada su koncerti ovakvoga tipa u pitanju. Tako da je večeras Cipranima trebalo skoro sat vremena da u potpunosti pridobiju publiku, do tog trenutka su uglavnom dobivali glasnu podršku od svih prisutnih i pokoji plesni korak od “najhrabrijih“, and then the magic happens, publika pomalo zauzima pozornicu i svi do jednog kreću plesati u transu uz world music zvuke benda Monsieur Doumani. Da se ne lažemo, nisam upoznat s njihovim repertoarom, al čini mi se da su nakon što je publika euforično zauzela pozornicu odsvirali dosta stvari još jednom i praktički održali još jedan koncert, ali onakav kakav je trebao biti od samoga početka. Publika se nije dala smesti u svom sumanutom plesu i tražila je još i još, tek u trenutku kada ovaj trojac više nije znao što bi svirao, nakon nekoliko biseva, završio se njihov skoro dvosatni nastup. Ne znam što se još sve sprema ove godine po pitanju etno/world music koncerata, ali sam siguran da će ovaj večerašnji nastup mnogima svakako biti etno koncert godine.

Da se večer ne bi završila nastupom benda Monsieur Doumani pobrinuo se DJ Emir svojim izborom glazbe.

Joža

https://www.facebook.com/MonsieurDoumaniBand/

https://www.facebook.com/Kazanband/

Leave a Reply